Προτού οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αναρτήσουν στο Διαδίκτυο το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ είχαν στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια λίστα με ονόματα ανθρώπων των οποίων απαιτούσαν την απελευθέρωση. Μία εξ αυτών ήταν η Αφια Σιντίκι, μια πακιστανή νευροεπιστήμονας η οποία φέρεται να είχε σχέσεις με την Αλ Κάιντα και βρίσκεται φυλακισμένη στο Τέξας εκτίοντας ποινή κάθειρξης 86 ετών για απόπειρα δολοφονίας αμερικανού στρατιώτη στο Αφγανιστάν το 2008.
Η Σιντίκι κατάγεται από το Καράτσι του Πακιστάν, όπου μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν νευροχειρουργός που είχε εκπαιδευθεί στη Βρετανία και η μητέρα της δασκάλα. Η αδελφή της, Φοουζία, είναι νευρολόγος που σπούδασε στο Χάρβαρντ και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, προτού επιστρέψει στο Πακιστάν. Η Σιντίκι έφυγε από τη χώρα της το 1990 για να σπουδάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πήρε το πρώτο πτυχίο της στη βιολογία από το αμερικανικό πανεπιστήμιο MIT με υποτροφία και αργότερα συνέχισε τις σπουδές της αποκτώντας διδακτορικό στις νευροεπιστήμες από το Μπράντεϊς στη Μασαχουσέτη.
Κιάλια νυχτερινής όρασης και βιβλία για όπλα

Το 1995 η Σιντίκι παντρεύτηκε έναν πακιστανό γιατρό, τον Αμτζάντ Καν, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Οπως δήλωσε ο Καν σε συνέντευξή του σε πακιστανική εφημερίδα, ο ίδιος γνώριζε «τον βίαιο χαρακτήρα και τις εξτρεμιστικές της απόψεις» και υποψιαζόταν ότι «μπορεί να έχει ανάμειξη σε τζιχαντιστικές δραστηριότητες». Τον Μάιο του 2002 μάλιστα το FBI είχε ανακρίνει τη Σιντίκι και τον σύζυγό της για κάποιες ύποπτες συναλλαγές τους στο Διαδίκτυο, όπως κιάλια νυχτερινής όρασης αξίας 10.000 δολαρίων και βιβλία για όπλα. Εκείνοι υποστήριξαν ότι είχαν προβεί στις συγκεκριμένες αγορές γιατί κυνηγούσαν και έκαναν κάμπινγκ. Λίγο αργότερα το ζευγάρι εγκατέλειψε τις ΗΠΑ για το Πακιστάν και τον Αύγουστο του 2002 πήρε διαζύγιο.
Τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς η Σιντίκι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα δεκαήμερο ταξίδι, λέγοντας στον πρώην σύζυγό της ότι ήθελε να ψάξει δουλειά στον ακαδημαϊκό τομέα. Εκείνο το διάστημα η Σιντίκι φέρεται να άνοιξε μια ταχυδρομική θυρίδα στο όνομα του Ματζίκ Καν, που σύμφωνα με το FBI ήταν μέλος της Αλ Κάιντα. Εναν χρόνο αργότερα, όπως αποκάλυψαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η Σιντίκι παντρεύτηκε τον Αμάρ αλ Βαλούτσι, ανιψιό του «εγκεφάλου» της Αλ Κάιντα Καλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, στο Καράτσι. Η οικογένειά της αρνείται ότι έγινε αυτός ο γάμος.

Είχαν στόχο το Αγαλμα της Ελευθερίας

Αμέσως μετά η Σιντίκι εξαφανίστηκε για πέντε χρόνια. Σε αυτό το διάστημα έγινε γνωστή ως η «Μάτα Χάρι της Αλ Κάιντα» και ήταν η νούμερο 1 καταζητούμενη γυναίκα στον κόσμο. Το 2008 συνελήφθη στο Γκάζνι του Αφγανιστάν, νότια της Καμπούλ. Εκεί είχαν σπεύσει δύο πράκτορες του FBI και δύο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού προκειμένου να ανακρίνουν την ίδια και τον 11χρονο γιο της, τους οποίους η αφγανική αστυνομία είχε χαρακτηρίσει εν δυνάμει «βομβιστές αυτοκτονίας». Αυτό που ενδιέφερε τους Αμερικανούς ωστόσο ήταν τα έγγραφα που είχαν στην κατοχή τους: αφορούσαν σχεδιαζόμενη «μαζική επίθεση» στις ΗΠΑ, με στόχους που συμπεριελάμβαναν το Αγαλμα της Ελευθερίας. Επίσης φέρεται να είχαν στην κατοχή τους βαζάκια με «χημικές ουσίες». Στην επιδρομή η Σιντίκι επιχείρησε να σκοτώσει τον έναν αμερικανό στρατιώτη, προτού εξουδετερωθεί από τον δεύτερο. Η ίδια αρνείται ότι το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα. Το 2010 κρίθηκε ένοχη και για τις επτά κατηγορίες που τη βάραιναν, μεταξύ των οποίων η απόπειρα δολοφονίας και η επίθεση κατά αμερικανού στρατιώτη. Οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι ήταν «πνευματικά ασταθής». Σήμερα κρατείται στην ψυχιατρική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών στο Φορτ Γουόρθ στο Τέξας. Στο Πακιστάν πολλοί υποστηρίζουν ότι η Σιντίκι είναι πολιτική κρατούμενη στις ΗΠΑ και καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να την αποφυλακίσει. Η οικογένειά της επιμένει ότι είναι αθώα.

HeliosPlus