Ο 47-χρονος Τούρκος αρμενικής καταγωγής, καθηγητής Οικονομικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέττης (MIT) κ. Ντάρον Ατζέμογλου καταφθάνει στην Ελλάδα για να μιλήσει στις 5 Σεπτεμβρίου στο ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Επιστημονικής Ένωσης Human Development and Capabilities Association (HDCA) με τίτλο «Η ανθρώπινη ανάπτυξη σε εποχές κρίσης: Επαναπροσέγγιση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Την ίδια ημέρα ο κ. Ατζέμογλου θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Ατζέμογλου, γνωστός για το βιβλίο που συνυπέγραψε μαζί με τον Τζέϊμς Ρόμπινσον με τίτλο «Why Nations Fail” («Γιατί Αποτυγχάνουν τα Έθνη», εκδ. Λιβάνη, 2013) μίλησε στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ για τις «ελληνικές περιπέτειες» και η συνέντευξή του θα δημοσιευτεί την προσεχή Κυριακή.

Στο ίδιο συνέδριο θα μιλήσουν επίσης – και μεταξύ άλλων – ο νομπελίστας Οικονομίας 1998 κ. Αμάρτυα Σεν, ο Καουσίκ Μπασού, αντιπρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Φιλίπ Πετί, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πρίνστον, η Μάρθα Νασμπάουμ, καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και ο Χένρι Ρίτσαρντσον, καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν. Η HDCA είναι μια παγκόσμια κοινότητα ακαδημαϊκών και επαγγελματιών που επικεντρώνουν στην ιδέα της ανθρώπινης ανάπτυξης και μέσα από τη διαμόρφωση νέων προτάσεων επιχειρούν να ενεργοποιήσουν τον δημόσιο διάλογο προς την κατεύθυνση δημιουργικών πρωτοβουλιών.

Το συνέδριο διοργανώνεται (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Bielefeld Center of Education του Πανεπιστημίου Bielefeld της Γερμανίας από 2-5 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο President στην Αθήνα. Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Α. Παπανδρέου.