Τον δρόμο της Ιαπωνίας, η οποία βυθίστηκε και πάλι στην ύφεση –και μάλιστα της τάξεως του 6,8% σε ετήσια βάση –φαίνεται πως ζηλεύει η Ευρώπη. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν εξόχως απογοητευτικά και έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά κακών ειδήσεων που αφορούν τις εξελίξεις στα μέτωπα των τιμών (αποπληθωρισμός) και της κατανάλωσης.
Η επιδείνωση των δεικτών και της οικονομικής δραστηριότητας εν γένει στην Ευρώπη αποδίδεται από τους ειδικούς στην υποτροπή των κρίσεων στην Ουκρανία, στο Ιράκ και στη Γάζα και βεβαίως στις ενδογενείς δυσλειτουργίες της ευρωπαϊκής οικονομίες, που χαρακτηρίζονται κυρίως από την υψηλή ανεργία και την απροθυμία των κυβερνήσεων για μεταρρυθμίσεις.
Η Eurostat ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η βιομηχανική παραγωγή στη ζώνη του ευρώ συρρικνώθηκε τον Ιούνιο κατά 0,3% έπειτα από μια μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 1,1% που είχε σημειώσει το Μάιο. Η εξέλιξη είναι απογοητευτική επειδή οι οικονομολόγοι που μετείχαν σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ανάκαμψη της παραγωγής κατά το ποσοστό που μειώθηκε (0,3%).
Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη κατεγράφη τον Ιούνιο στάσιμη, μηδενίζοντας την αύξηση κατά 0,6% που κατέγραφε το Μάιο. Κι εδώ οι ειδικοί ήταν πιο αισιόδοξοι, προβλέποντας οριακή έστω αύξηση του ετήσιου δείκτη κατά 0,1%. «Είναι πολύ απογοητευτικά τα στοιχεία για τον δευτερογενή κλάδο της ευρωπαϊκής οικονομίας, που έρχονται μάλιστα έπειτα από μια ισχυρή πτώση της παραγωγής το Μάιο», δήλωσε στο Reuters ο Πέτερ Βάντεν Χούτε, επικεφαλής οικονομολόγος της ING.
Η πτώση του μηνιαίου δείκτη βιομηχανικής παραγωγής αποδίδεται στη μείωση κατά 1,9% της παραγωγής μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών το μήνα Ιούνιο και στην πτώση κάμψη κατά 0,7% της παραγωγής ενέργειας το δεύτερο τρίμηνο του έτους. «Υπό τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί η διολίσθηση της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση ένα μόλις δωδεκάμηνο αφότου κατάφερε να βγάλει το κεφάλι από το τέλμα, μοιάζει πολύ πιθανή», εκτιμά ο ειδικός σε ευρωπαϊκά ζητήματα μάνατζερ της ING.
Ο Βάντεν Χούτε θυμίζει ότι το τελευταίο –και σημαντικότερο –στοιχείο που καταδεικνύει πόσο εύθραυστη έχει καταστεί η διαδικασία ανάκαμψης της ευρωοικονομίας είναι η κάμψη του επενδυτικού κλίματος στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2012 που κατεγράφη στη Γερμανία. Το καταρρακωμένο ηθικό των Γερμανών οφείλεται στην αγωνία για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας και βεβαίως τα ρωσικά αντίποινα. Και τα επιμέρους στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, άλλωστε, δείχνουν συρρίκνωση κατά 0,4% τον Ιούνιο –ο επιμέρους δείκτης για τη Γαλλία ήταν μηδενικός και για την Ιταλία έδειξε μιαν ανέλπιστη αύξηση κατά 0,4%.
Τι απομένει άλλο για να χτυπήσουν τα καμπανάκια του συναγερμού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στην έδρα της Ευρωτράπεζας στη Φραγκφούρτη; Τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο που θα ανακοινώσει η Eurostat την Πέμπτη. Οι οικονομικοί αναλυτές ανέμεναν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%, ανάπτυξη δηλαδή με τους ίδιους ρυθμούς του πρώτου τριμήνου του έτους. Οι ειδικοί είχαν, όμως, πληροφορηθεί τις πρόσφατες απογοητευτικές ενδείξεις; «Ένα ποσοστό ανάπτυξης 0,2% μοιάζει σήμερα ουτοπικό. Με τις γεωπολιτικές εντάσεις να επιμένουν υπάρχει μικρή πιθανότητα να διατηρηθεί ένας αναπτυξιακός ρυθμός στην Ευρωζώνη το δεύτερο εξάμηνο του 2014», ισχυρίζεται ο Πέτερ Βάντεν Χούτε. Για το σύνολο του έτους πρέπει ακόμη να περιμένουμε. Για την πορεία της ευρωοικονομίας το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου όμως… κοντός ψαλμός αλληλούια.