Εκγρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ ευρώ έπειτα από την τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group) που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη . Από την ελληνική πλευρά θα συμμετείχαν ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Χρήστος Στεφανάδης.
Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει και τυπικά τη δεύτερη ομάδα των έξι προαπαιτούμενων (αυτών του Ιουλίου) και αναμένει την τελευταία εκταμίευση ύψους 1 δισ. ευρώ που θα συμπληρώσει τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ η οποία εγκρίθηκε πολιτικά στο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα.
Μετά την εκταμίευση αυτής της δόσης, απομένει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από την ευρωπαϊκή πλευρά (ύψους 2 δισ. ευρώ) και η επιστροφή από τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τη διπλή δόση ύψους 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Σήμερα, 13/08/2014, το Euro Working Group εισηγήθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των € 1 δισ., μετά από ενδελεχή επισκόπηση και αξιολόγηση των συμφωνημένων προαπαιτούμενων ενεργειών.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη μετά την νομοθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μεγάλες και μακροπρόθεσμες ωφέλειες για την ελληνική οικονομία.

Ενδεικτικά, μεταξύ των ενεργειών συμπεριλαμβάνεται η νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η διασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων, η οριοθέτηση του αιγιαλού για την προστασία του από καταπατήσεις και η μείωση του κόστους το οποίο επιφέρει η γραφειοκρατία στην επιχειρηματικότητα.

Η εφαρμογή τέτοιου εύρους μεταρρυθμίσεων-τομών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί επίτευγμα σε ευρωπαϊκή κλίμακα.»