Αίτηση μη συμμόρφωσης της κυβέρνησης στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά και την αποκατάσταση των μισθών τους κατέθεσαν στο ΣτΕ συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας.

Οι συνδικαλιστές, μετά την ψήφιση στη Βουλή των διατάξεων που αφορούν το εφάπαξ και τα Ταμεία τους, δηλώνουν αποφασισμένοι για δυναμικές κινητοποιήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη μορφή της αντίδρασης μας».

Ενδεικτικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστος Φωτόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απεργίας.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το απόγευμα της Πέμπτης οι ομοσπονδίες αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών αναφέρουν ότι «ψηφίστηκε τελικά από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που είχαμε απαιτήσει να αποσυρθεί ως απαράδεκτο λόγω των καταστροφικών αλλαγών που επιφέρει στους δυο πυλώνες των ασφαλιστικών μας ταμείων, ήτοι στους Κλάδους Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Και σημειώνουν: «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου καταστήσαμε σαφές με την επίδοση του σχετικού ψηφίσματος στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων ότι τυχόν ψήφιση του επίμαχου άρθρου θα εκληφθεί ως εμπαιγμός και απαξίωση όλων των ενστόλων, μια εξέλιξη που θα πυροδοτήσει νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι η .κυβέρνηση όχι μόνο καταδεικνύει πώς αντιλαμβάνεται την “αγάπη” της για τους ένστολους, αλλά δεν συμμορφώνεται ούτε καν με τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ για την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών που έχουμε υποστεί από τα μνημόνια. Δυστυχώς, εκ μέρους της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας επιδείχθηκε αδιαλλαξία αφού δεν δέχθηκε ούτε την τροπολογία 12 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ούτε και την πρότασή μας για νομοτεχνική βελτίωση στην παρ. 3 του άρθρου 221 ώστε να ρυθμίζεται ο τρόπος καταβολής του εφάπαξ με κοινή υπουργική απόφαση».

Στην ανακοίνωση γνωστοποιούν, όπως είχαν προαναγγείλει, τα ονόματα των 97 βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του άρθρου 221. Επισημαίνουν ακόμη πως από την ψηφοφορία απουσίαζαν βουλευτές και προσθέτουν ότι ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, ο οποίος είχε διαχωρίσει τη θέση του από το βήμα της Βουλής για το άρθρο 221, αντικαταστάθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επιπλέον ότι «οι Ομοσπονδίες μας δεν θα υποστείλουν φυσικά τη σημαία του αγώνα και ήδη σήμερα (Πέμπτη) κατατίθεται η προσφυγή στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ αναφορικά με τις εκδοθείσες από αυτό αμετάκλητες αποφάσεις για τις μισθολογικές περικοπές. Επίσης, δόθηκε ήδη εντολή στους νομικούς συμβούλους να εξετάσουν την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του άρθρου 221, έτσι όπως ψηφίστηκε, καθόσον η ίδια η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αναφέρεται σε αυτό. Όπως έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει, θα εξαντλήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα ανακοινώσουμε τις περαιτέρω ενέργειές μας με πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία από τις κινητοποιήσεις που εξετάζονται είναι οι δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα πολιτικά γραφεία των συγκεκριμένων βουλευτών. Οι τελικές αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις θα ληφθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον από νωρίς το πρωί της Πέμπτης «φωτιά» έχουν πάρει τα τηλέφωνα των προέδρων των συνδικαλιστικών φορέων, καθώς πολλοί συνάδελφοί τους στα Σώματα Ασφαλείας που έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα ρωτούν αν μπορούν να καταθέσουν άμεσα αίτηση για να λάβουν το εφάπαξ που δικαιούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές λένε πως το κλίμα στις τάξεις των συναδέλφων τους πλέον δεν είναι καλό, ωστόσο σε όσους επικοινωνούν συστήνουν υπομονή μέχρι να διευκρινιστεί τι ακριβώς αφορά η ρήτρα αξιόμαχου. Μάλιστα, λένε χαρακτηριστικά, ότι οι συνάδελφοί τους έχουν ήδη συμπληρώσει τις αιτήσεις για να φύγουν από το Σώμα που υπηρετούν και τηρούν στάση αναμονής.