Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν εκ νέου την Πέμπτη μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, έπειτα από δύο ημέρες σχετικής ηρεμίας. Σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τη Βεγγάζη. Ξένοι πολίτες, ανάμεσά τους και Έλληνες, εγκαταλείπουν τη Λιβύη.

Ο αριθμός των αιτημάτων προς την Ελλάδα για απομάκρυνση διά θαλάσσης εγκλωβισμένων από την Λιβύη μεγαλώνει συνεχώς. Η φρεγάτα «Σαλαμίς» του Πολεμικού Ναυτικού, που έχει φτάσει στην περιοχή δεν αρκεί, καθώς μπορεί να μεταφέρει περίπου 100 άτομα, και για αυτό εξετάζεται η αποστολή και δεύτερου πλοίου.

Και η Ισπανία ανακοίνωσε την προσωρινή απομάκρυνση του προσωπικού που εργάζεται στην πρεσβεία της στην Τρίπολη, δύο ημέρες μετά την απομάκρυνση 37 Ισπανών και των οικογενειών τους από την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Η Μαδρίτη «έλαβε την απόφαση να απομακρύνει προσωρινά τον πρεσβευτή και το υπόλοιπο διαπιστευμένο προσωπικό της πρεσβείας της Ισπανίας στην Τρίπολη» μπροστά «στην επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» στην πόλη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, οι πυροσβέστες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατασβέσουν την πυρκαγιά που μαίνεται για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα σε μια δεξαμενή καυσίμων κοντά στην Τρίπολη, η οποία προκλήθηκε από τη ρίψη μιας ρουκέτας στη διάρκεια των συγκρούσεων.

Ισλαμιστές ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν τον έλεγχο της Βεγγάζης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Λιβύη. Διοικητής μίας από τις ένοπλες ομάδες που ανήκουν στις Δυνάμεις του Συμβουλίου Αλ Σούρα, δήλωσε στο Associated Press: «Είμαστε η μόνη δύναμη στο έδαφος της Βεγγάζης». «Ένοπλοι εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου με βαριά και ελαφρά όπλα» δήλωσε ο αλ Τζιλάνι αλ Ντάες που βρίσκεται στην περιοχή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας ακούγονταν πυρά και εκρήξεις.

Ο Ντάες, που διοικεί μια δύναμη αρμόδια για την ασφάλεια του αεροδρομίου, έκανε λόγο για «μερικούς τραυματίες» μεταξύ των ανδρών του, οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των πολιτοφυλακών από την πόλη Ζεντέν.Το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν οι συγκρούσεις, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 400, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς. Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.