Την εκτίμηση ότι η συγκυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει τις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα και να δημιουργήσει μία δημόσια διοίκηση που θα απεμπλακεί από το πελατειακό κράτος, αλλά αντίθετα η αξιολόγηση που προωθεί είναι το όχημα για να αναπαραχθεί το πελατειακό κράτος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ.

Όπως επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «η συγκυβέρνηση Σαμαρά δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει έναν δημόσιο τομέα που θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες. Για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι να αναπαράξουν και να διευρύνουν την ίδια πελατειακή αντίληψη, την κομματική αντίληψη που δημιούργησε τις σημερινές στρεβλώσεις. Να αναπαράγουν και να διευρύνουν ένα κομματικό Δημόσιο, ένα πελατειακό Δημόσιο, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες».

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «είναι το όχημα, όχι για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, την οποία έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, αλλά είναι το όχημα προκειμένου να εκδιώξουν από τον δημόσιο τομέα όσους δημόσιους λειτουργούς δεν συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις, όσους δημόσιους λειτουργούς δεν πειθαρχούν στη στενή παλαιοκομματική αντίληψη της υπηρέτησης της μνημονιακής πολιτικής».

«Κάποτε οι «Μαυρογιαλούροι» έταζαν προσλήψεις και ρουσφέτια για να ενταχθούν κάποιοι στον δημόσιο τομέα. Σήμερα, τάζουν ρουσφέτια για να μη βγουν κάποιοι από τον δημόσιο τομέα. Και, ταυτόχρονα, η πελατειακή αντίληψη θα συνεχίζει και για εντάξεις και ρουσφέτια από το παράθυρο. Διότι, σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η τεράστια ανεργία και δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και μέσα από ένα μη αξιοκρατικό κράτος» πρόσθεσε.

Σχετικά με το δικαίωμα στην απεργία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Η απόφαση για την κατάργηση, στην ουσία, του δικαιώματος στην απεργία είναι μία απόφαση που μας βρίσκει καθολικά αντίθετους. Το ιερό δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Καμία εκτελεστική ή δικαστική εξουσία δεν δικαιούται να καταστρατηγήσει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας.

Το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκε μέσα από σκληρούς αγώνες και ας το γνωρίζουν καλά ότι δεν πρόκειται να το αφαιρέσουν με μία απόφαση δικαστηρίου». «Θα υπάρξει ένα ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο για τη διεκδίκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος κάθε εργαζόμενου στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα στην απεργία και τη διεκδίκηση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του κόμματος, Δ.Στρατούλης εξαπέλυσε επίθεση με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Η κυβέρνηση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 200 ευρώ μηνιαία, που θα δίνεται κατά συγχώνευση με χορηγούμενα προνοιακά επιδόματα, επιδόματα ανεργίας και μικρά εισοδήματα από άλλες πηγές και με πολύ αυστηρές εισοδηματικές και άλλες προϋποθέσεις και επομένως θα αφορά ελάχιστους, που βρίσκονται πολύ κάτω και από τα όρια της ακραίας φτώχειας, το μόνο, που σίγουρα εγγυάται, είναι η φτώχεια για όλους».

Και συνέχισε, λέγοντας: «Η κυβέρνηση, αφού πρώτα με τις μνημονιακές πολιτικές της οδήγησε τον λαό στην ανεργία, στην φτώχεια, στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση και την απελπισία, έρχεται εκ των υστέρων με ψίχουλα κρατικής φιλανθρωπίας δήθεν να επουλώσει κάποιες από τις κοινωνικές και οικονομικές πληγές που η ίδια δημιούργησε