«Τέλος στην αδικία» που συντελείται με την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων ζητούν να μπει τα Άτομα με Αναπηρία και οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) αναφέρουν ότι τα όρια που έχουν τεθεί (πλαφόν) «δεν επαρκούν προκειμένου ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη να λάβει ακόμη και τη στοιχειώδη αγωγή για την ρύθμιση της πάθησής του και στο ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως) δεν αναφέρεται πουθενά η εξαίρεση φαρμάκων για το Σακχαρώδη Διαβήτη».
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Ομοσπονδίας Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), «ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 250€ καθώς και ένα άτομο με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2 που έχει μέσο μηνιαίο κόστος φαρμάκων περί τα 200€ ( χωρίς να συνυπολογίζονται στις δυο περιπτώσεις τα φάρμακα των επιπλοκών και των συνοδών παθήσεων που μπορεί να λαμβάνουν οι πάσχοντες ), δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους διότι το μηνιαίο πλαφόν ανά ασθενή ορίζεται περίπου στα 40-50 ευρώ το μήνα. Και ειδικότερα η ινσουλίνη, που είναι ορμόνη ζωής, απαραίτητη για τα άτομα με ΣΔ τύπου 1 αλλά και για ένα ποσοστό ατόμων με ΣΔ τύπου 2, η οποία είναι πρωτότυπο φάρμακο και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση συνταγογράφησης».
Ο τρόπος με τον οποίο το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να επιτύχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης –τονίζουν – δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών και κυρίως των ατόμων με σοβαρά χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται υψηλού κόστους φαρμακευτική – θεραπευτική αγωγή. Βέβαια –προσθέτουν – είναι προφανές ότι η άκριτη υπερσυνταγογράφιση δεν είχε κανένα θετικό αποτέλεσμα. Η οριζόντια επιβολή του μέτρου του πλαφόν της συνταγογράφησης όμως, με τις λίγες εξαιρέσεις, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα για τα οποία απαιτείται πολυδάπανη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά με νέα πρωτοποριακά φαρμακευτικά σκευάσματα υψηλού κόστους.
Επίσης, ζητούν την ενίσχυση των Φαρμακείων ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους σε χρόνια πάσχοντες.