Παρεμβάσεις που θα προκαλέσουν έκπληξη, δυνάμεις που εγκαταλείπουν την πολιτική εφεδρεία, μετακινήσεις όπως αυτή του Ι. Μπουτάρη, ο οποίος δήλωσε ότι σε σχέση με τα υπάρχοντα κόμματα βρίσκεται πιο κοντά στο Ποτάμι: η Κεντροαριστερά έχει μπει στην πιο ενδιαφέρουσα φάση της σε μια κρίσιμη στιγμή για την ενότητα του χώρου. Η διάλυση της ΔΗΜΑΡ επισπεύδει εκ των πραγμάτων τις εξελίξεις, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος έχει θέσει ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητές του τη στελέχωση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου με πρόσωπα της ευρύτερης παράταξης και την έναρξη του διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ.
Το συνέδριο, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που αναμενόταν να επικυρωθεί από τη χθεσινή Επιτροπή του ΠαΣοΚ, θα είναι το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Ενας ανοιχτός χώρος διαλόγου για τη διαμόρφωση προγραμματικών θέσεων και τη συμπόρευση ευρύτερων δυνάμεων, όχι μόνο κομματικών μηχανισμών. Η βασική επιδίωξη είναι να κινητοποιηθεί η κοινωνική βάση της παράταξης.
Επιχείρηση ανασυγκρότησης
Στη Χαρ. Τρικούπη μιλούν για αυτοοργάνωση ώστε να ενταχθούν στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του χώρου νέα, δυναμικά πρόσωπα με ισχυρούς τοπικούς δεσμούς. Η μετατόπιση του Φ. Κουβέλη, ο οποίος εντάσσει πλέον και το ΠαΣοΚ στον κύκλο του διαλόγου για την Κεντροαριστερά, αλλά και οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται στη ΔΗΜΑΡ διαμορφώνουν ένα πεδίο δυνητικών συναντήσεων με αυξημένο ενδιαφέρον καθώς ο χρόνος των εκλογών είναι άδηλος.
Στη Χαρ. Τρικούπη συναρτούν τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά με τις απαντήσεις που θα δοθούν στα μεγάλα ζητήματα για τη χώρα: στην προετοιμασία για τη διευθέτηση του χρέους και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, καθώς και στην παρουσίαση του νέου μοντέλου ανάκαμψης (οι βασικοί πυλώνες του είχαν παρουσιαστεί τον Μάρτιο από τον κ. Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη) που επιθυμούν να γίνει αντικείμενο συζήτησης με την κοινωνία.
Η πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης ενδεχομένως να έχει πολλά εμπόδια. Ενα κομμάτι του ΠαΣοΚ αντιδρά στο σχέδιο ανασυγκρότησης της παράταξης φοβούμενο ότι στην ουσία το κόμμα θα αυτοδιαλυθεί. Ο κ. Βενιζέλος θα δώσει διαβεβαιώσεις ότι το ΠαΣοΚ θα συνεχίσει να υπάρχει ως κορμός της συμπαράταξης, όπως έκανε και στο Πολιτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα. Αυτό δεν εμπόδισε έξι στελέχη της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας να δημοσιοποιήσουν την παρέμβασή τους στην Κεντρική Επιτροπή ζητώντας να πάψουν οι «ευκαιριακές συμμαχίες» τύπου Ελιάς και να διατηρηθεί καθαρό το ΠαΣοΚ. Αντίθετη στην Ελιά είναι και η Κίνηση των 75, που αναμενόταν να δημοσιοποιήσει τη δική της πλατφόρμα. Οι υπόλοιποι έχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συναινέσει στην πρόταση για ένα συνέδριο της ευρύτερης παράταξης.
Κόμμα σε κρίση
Η ΔΗΜΑΡ περνά από φάση υπαρξιακής περιδίνησης. Μετά το σαρωτικό εκλογικό αποτέλεσμα η απόφαση του κ. Κουβέλη να συνυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη «μικρή» ΔΕΗ με τον ΣΥΡΙΖΑ δυναμίτισε το κόμμα, παρότι εξαιτίας της αντίδρασης πέντε βουλευτών η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε τελικώς δική της πρόταση. Η φράση του κ. Σπ. Λυκούδη στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι αν η ΔΗΜΑΡ συνυπογράψει με τον ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει τον πολιτικό της θάνατο αποδείχθηκε προφητική. Εκείνη τη στιγμή δεν ήταν ορατό το ενδεχόμενο να συνυπολογιστούν οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής με εκείνες των υπολοίπων κομμάτων που αποσταθεροποίησε πλήρως τη ΔΗΜΑΡ. Η Κατερίνα Μάρκου ανεξαρτητοποιήθηκε προτού κατατεθεί η πρόταση του κόμματος για δημοψήφισμα. Ο Γρ. Ψαριανός δεν υπέγραψε και διαγράφηκε. Ο Ανδρ. Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Ο Σπ. Λυκούδης με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «αμφισβητούμενη για την ορθότητά της επιλογή του κόμματος». Η Μεταρρυθμιστική Τάση σε δική της ανακοίνωση αναφέρεται σε μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που ανοίγει νέο κύκλο εσωστρέφειας και δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για το κόμμα.
Το ερώτημα είναι πώς θα κινηθούν στο εξής τα πρόσωπα του δράματος.
Ο κ. Λυκούδης συνιστά ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αν και ομολογεί ότι η σχέση του με τη ΔΗΜΑΡ έχει διαταραχθεί σε σημείο ρήξης. Ο κ. Ψαριανός φλερτάρει με Το Ποτάμι, αλλά δεν αναμένεται να κάνει βεβιασμένες κινήσεις. Η Μεταρρυθμιστική Τάση έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στο συνέδριο του κόμματος. Επιπλέον την Παρασκευή έκανε άλλο ένα βήμα διαφοροποίησης δημοσιοποιώντας τις θέσεις της για σειρά ζητημάτων της επικαιρότητας και για τα προαπαιτούμενα που θα έπρεπε να είχαν υλοποποιηθεί εδώ και χρόνια. Ειδικά για το θέμα της ΔΕΗ ξεκαθαρίζει ότι συμφωνεί με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, εκτιμά ότι το νομοσχέδιο ουδόλως υπηρετεί τους στόχους που διακηρύσσει, αλλά επισημαίνει ότι η συνολική απάντηση στα σύνθετα προβλήματα που προκύπτουν δεν χωρά σε δημοψηφίσματα.
Το δίλημμα
Διάλογο με ΣΥΡΙΖΑ ή Κεντροαριστερά;
Ο κ. Κουβέλης θα προσπαθήσει να διατηρήσει τον κομματικό ιστό της ΔΗΜΑΡ και την ισχύ που απορρέει από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος. Οι επιστολές που έστειλε προς το ΠαΣοΚ, τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, Το Ποτάμι, άλλες δυνάμεις του χώρου αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι θέλει να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Και για αυτό κρατά καθαρό το τοπίο γύρω του, όπως έκανε με τη δήλωση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν οι υπογραφές της ΔΗΜΑΡ με αυτές της Χρυσής Αυγής και διά του τρόπου αυτού να νομιμοποιηθούν. «Για μας υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος» τόνισε.
Το δίλημμα
Διάλογο με ΣΥΡΙΖΑ ή Κεντροαριστερά;
Ο κ. Κουβέλης θα προσπαθήσει να διατηρήσει τον κομματικό ιστό της ΔΗΜΑΡ και την ισχύ που απορρέει από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος. Οι επιστολές που έστειλε προς το ΠαΣοΚ, τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, Το Ποτάμι, άλλες δυνάμεις του χώρου αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι θέλει να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης. Και για αυτό κρατά καθαρό το τοπίο γύρω του, όπως έκανε με τη δήλωση ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογιστούν οι υπογραφές της ΔΗΜΑΡ με αυτές της Χρυσής Αυγής και διά του τρόπου αυτού να νομιμοποιηθούν. «Για μας υπέρτερη δημοκρατική υποχρέωση είναι η απομόνωση του ναζιστικού μορφώματος» τόνισε.
Θα χρειαστεί όμως να ξεπεράσει δύο εμπόδια. Το πρώτο αφορά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα θέμα που έθιξε στην απαντητική επιστολή του ο κ. Βενιζέλος.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου σχολιάζουν ότι δεν εξέλαβαν την αναφορά αυτή ως προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει ο διάλογος, εννοώντας ότι κάτι τέτοιο θα δυναμίτιζε την προσπάθεια σύγκλισης.
«Εμείς λέμε ότι το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν μπορεί να τεθεί σε διάλογο μεταξύ δύο κομμάτων. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο με βάση το πολιτικό κλίμα της περιόδου και τις ασκούμενες πολιτικές. Ετσι θα προστατεύσουμε και τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας, υπενθυμίζοντας ότι είναι γνωστές οι απόψεις των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Το δεύτερο εμπόδιο περιγράφεται στο ερώτημα που θέτουν αρκετά στελέχη της ΔΗΜΑΡ: «Αν μας καλέσει στον διάλογο και η Κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, πού θα πάμε;».
Από την πλευρά του Ποταμιού, πάντως, η απάντηση ήταν μια καθαρή άρνηση. Ο Στ. Θεοδωράκης δεν πιστεύει, όπως έγραψε, ότι η χώρα μπορεί να σωθεί από μια κάστα προνομιούχων που μεταλλάσσεται πολιτικά προκειμένου να διατηρήσει τα προνόμιά της και την εξυπηρέτηση των «δικών της παιδιών». «Το πολιτικό προσωπικό της χώρας που έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει θα πρέπει ίσως να σκεφθεί ότι η ανώτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία είναι η συνταξιοδότησή του. (…) Ας αφήσουμε τις νέες δυνάμεις, τους δημιουργικούς ανθρώπους, τους παραγκωνισμένους από τους κομματικούς στρατούς πολίτες, αυτούς που έχουν βασανιστεί από τα συνεχόμενα λάθη του παλιού πολιτικού δυναμικού, να βρουν τις προοδευτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα» επισημαίνει στην επιστολή του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ