Τα μισθολόγια αποδιοργανώνουν τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης. Οσο κι αν η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, σε αυτή τη μεταβατική περίοδο προσαρμογής του Γκίκα Χαρδούβελη στα νέα του καθήκοντα, στην πραγματικότητα οι αποφάσεις για αποκατάσταση των μισθών σε συγκεκριμένους κλάδους διευρύνουν τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού. Το θέμα αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κυβέρνηση, καθώς ανατρέπει κάθε σκέψη για ελάφρυνση των φόρων και άσκηση γενναίας κοινωνικής πολιτικής. Η διαχείρισή του είναι τόσο σύνθετη και οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τόσο δύσκολες ώστε αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο σύσκεψης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου με τον κ. Χαρδούβελη τις προσεχείς ημέρες. Στη συνάντηση αυτή θα εξεταστούν τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των οποίων και η επέκταση της έκτακτης εισφοράς και για το 2015.
Στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οποίο αναφερόταν σε σκέψεις που εκκολάπτονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης για επέκταση της έκτακτης εισφοράς ως το 2016. «Τα δημοσιεύματα περί πρόθεσης της κυβέρνησης για παράταση της έκτακτης εισφοράς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» ανέφερε η ολιγόλογη ανακοίνωση του υπουργείου.
Στην πραγματικότητα, το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει τη δυνατότητα επέκτασης της έκτακτης εισφοράς κατά ένα ακόμη έτος, το 2015 δηλαδή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ληφθεί η σχετική απόφαση, αλλά ότι η έκτακτη εισφορά παραμένει ως εργαλείο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος στα χέρια της κυβέρνησης. Τα μισθολόγια όμως δεν κρύβουν μόνο οικονομικές περιπλοκές, θέτουν και άλλα ζητήματα, π.χ. ηθικής απέναντι στην κρίση, αλληλεγγύης προς τους ασθενεστέρους, τους ανέργους αλλά και όσους εργάζονται χωρίς να προστατεύονται από κανένα εργασιακό κεκτημένο. Ισχυροί επαγγελματικοί κλάδοι, είτε λόγω της θεσμικής τους περιωπής είτε επειδή αποτελούν σημαντικούς κλάδους του πελατειακού συστήματος είτε επειδή είχαν προνοήσει να συνδέσουν τα μισθολόγιά τους με τις αμοιβές των ανώτατων λειτουργών του κράτους, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για να αποκατασταθούν οι περικοπές στα εισοδήματά τους.
Η αποκατάσταση των μισθολογίων αυτών όμως δεν διορθώνει αδικίες, αντιθέτως τις διευρύνει, επειδή κλέβει το κέρδος από τη σταθεροποίηση της χώρας και ακινητοποιεί την κυβέρνηση, αναιρώντας τον σχεδιασμό της.
Παράγοντες που γνωρίζουν τη ροή των εσόδων του προϋπολογισμού επιμένουν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας τον Μάιο ήταν πολύ καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και ότι αν συνεχιστεί έτσι η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης το φθινόπωρο έναντι της τρόικας θα είναι πολύ ισχυρή. «Οι δημοσιονομικές εξελίξεις θα είναι τέτοιες που θα χωράνε πολλά πράγματα» σημειώνουν. Αυτή την αισιοδοξία ωστόσο δεν τη συμμερίζονται όλοι. Ορισμένοι μάλιστα θέτουν το ερώτημα: «Πολλά μπορεί να χωράνε, αλλά θα χωράνε όλα;». Και προσθέτουν ότι θα είναι τραγικό για την κυβέρνηση αν αποφασίσει να πληρώσουν όλοι οι Ελληνες την αποκατάσταση των εισοδημάτων των δικαστών, των ενστόλων, των πανεπιστημιακών. Η επέκταση της έκτακτης εισφοράς θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, προσθέτουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το δημοσιονομικό κενό για το 2015 υπολογίζεται σε κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Την ώρα που αυξάνονται οι φωνές διαμαρτυρίας για τη δικαιοδοσία της Δικαιοσύνης να παρεμβαίνει με τέτοιον τρόπο στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση, μη μπορώντας να αμφισβητήσει αποφάσεις που απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος για να ανατραπούν, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά των αποδοχών των δικαστών στα επίπεδα του 2012. Μνημόνιο τέλος για τους θεράποντες της Θέμιδος. Ο λογαριασμός; Ενενήντα εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση συν 60 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά.
Σειρά έχουν οι ένστολοι. Πρόβλημα ακόμη πιο δύσκολο, καθώς η αποκατάστασή τους απαιτεί 250 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί το ντόμινο από τις αυξήσεις που θα πρέπει να δοθούν στους συνταξιούχους. Η κυβέρνηση δεν βιάζεται να λύσει το πρόβλημα και το υπουργείο Οικονομικών το παραπέμπει στις συνολικότερες αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση για το θέμα των μισθολογίων. Πάντως οι διαπραγματεύσεις με τους ενστόλους συνεχίζονται, με τον Χρ. Σταϊκούρα να επιδίδεται σε δημιουργικές προσθαφαιρέσεις: το κοινωνικό μέρισμα που καταβλήθηκε αφαιρείται, οι δόσεις των αναδρομικών (από τον Αύγουστο ως το τέλος του 2012) αυξάνονται, η βαθμολογική εξέλιξη μένει στάσιμη. Αν η Δικαιοσύνη αποδεχθεί τις προσφυγές και των υπόλοιπων κλάδων, το κόστος για τον προϋπολογισμό θα είναι ανυπολόγιστο και θα εκτροχιάσει την Ελλάδα στην τελευταία στροφή πριν από την τυπική λήξη των μνημονίων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ