Η σκιά των πρόωρων εκλογών πέφτει βαριά επάνω στη δικομματική κυβέρνηση, παρότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος θα αποτρέψουν όσο τους περνάει από το χέρι αυτό το ενδεχόμενο.
Οι λόγοι δεν σχετίζονται μόνο με τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια αλλά και με την επιδίωξη των δύο πολιτικών αρχηγών να υπάρξουν απτά μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση με αίσθηση δικαιοσύνης.
Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος όμως δεν ταυτίζονται στο θέμα των εκλογών. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι μπορεί να επιβάλει μέχρι τέλους την κυβερνητική ατζέντα χωρίς ανατροπές. Ο αντιπρόεδρος είναι προβληματισμένος με την εσωτερική κατάσταση και δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, γι’ αυτό και ζητεί επίμονα να σχηματιστεί ένα μέτωπο στοιχειώδους πολιτικής συναίνεσης.
Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι το να συντηρείται δημόσια η συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν ωφελεί την κυβέρνηση. Επιπλέον η επίκληση της τρόικας σε κάθε δυσκολία, ιδίως σε αυτή τη φάση που είναι ορατή η έξοδος από το Μνημόνιο, υποσκάπτει το κύρος της κυβέρνησης «εθνικής ανάγκης», όπως επιμένει να χαρακτηρίζει το κυβερνητικό σχήμα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει επισημάνει στην ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό ότι «το θέαμα μιας διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα δυσκολεύει τις προσπάθειές μας και δεν προωθεί τους κοινούς στόχους που έχουμε με τους εταίρους μας». Το νόημα ήταν ότι δεν μπορεί να διατηρείται η εντύπωση πως η τρόικα έχει την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων ή ότι επιβάλλονται στην κυβέρνηση αποφάσεις απ’ έξω. Αυτή είναι και η άποψη του κ. Σαμαρά, ο οποίος όμως δέχεται ισχυρές πιέσεις για να μην εκτροχιαστεί το πρόγραμμα, έστω κι αν κάποια σημεία του έχουν ξεπεραστεί από την οικονομική, την κοινωνική αλλά και την πολιτική πραγματικότητα.
Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι, αν η κυβέρνηση δεν αντέξει την εσωτερική πίεση και επικρατήσει η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί ήδη με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ» να διευρύνει τις συμμαχίες του και να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση ώστε να μπλοκάρει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θα τη σώσουν ούτε οι επιθυμίες ούτε τα μηνύματα περί αποφυγής εκλογών από τους ευρωπαίους ηγέτες και από την τρόικα.
Μάλιστα αποδίδει μερίδιο ευθύνης στους εταίρους μας αν δεν κατανοήσουν ότι η χώρα έπειτα από τόσες θυσίες αλλά και τόσα επιτεύγματα βρίσκεται σε μια νέα φάση στην οποία μπορεί να συνδυάσει τις μεταρρυθμίσεις με την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της. Αυτά τα θέματα αναμένεται να αποτελέσουν το πολιτικό κέλυφος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ