Νέα deals, προσλήψεις και αισιοδοξία στο λιανικό εμπόριο επικρατούν τελευταία στην Ελλάδα μετά την κρίση, αφού υπάρχει μια βελτίωση του γενικότερου οικονομικού κλίματος στη χώρα μας. Πολλές έρευνες, στελέχη και παράγοντες της χώρας εκτιμούν ότι η κατάσταση της οικονομίας το 2014, το 2015 και τα επόμενα έτη θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα αφού τα χειρότερα έχουν περάσει.
Σύμφωνα με έρευνα της ALBA Graduate Business School at the American College of Greece, πάνω από το 40% των εταιρειών είναι σε τροχιά προσλήψεων ως το τέλος του 2014. Η πλειονότητα των εταιρειών αυτών προσλαμβάνει με μισθούς ως και 20% χαμηλότερους από αυτούς που έδιναν προ κρίσης. Μία στις τρεις εταιρείες σκέφτεται να δώσει αυξήσεις ως 3% το επόμενο εξάμηνο.
Ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το 2014 ανέβηκε για πρώτη φορά έπειτα από πεντέμισι χρόνια πάνω από το 100 (109,81), γεγονός που μεταφράζεται σε μικρή αύξηση των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών, και βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του 2008 αφού παρουσίασε άνοδο 13 μονάδων από το προηγούμενο εξάμηνο. Μπορεί βέβαια οι εταιρείες να αρχίζουν να προσανατολίζονται στην πρόσληψη νέων εργαζομένων αλλά όχι με τα επίπεδα μισθών του 2008.
Η έρευνα για το 2014 διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος – Μάιος 2014. Για το προηγούμενο εξάμηνο: το 41,5% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις, άνοδος γύρω στο 60% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ υψηλά ποσοστά αναμένουν οι κατασκευαστικές, οι φαρμακευτικές και οι εταιρείες τουρισμού, όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των πωλήσεων, της εξυπηρέτησης πελατών, της πληροφορικής και του μάρκετινγκ, τα websites αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού, το 63% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 26,7% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένων γλωσσών κτλ.), που παρουσιάζονται ως πιο αποτελεσματικά εργαλεία επιλογής προσωπικού συγκριτικά με τις συνεντεύξεις.
Πάντως αισιοδοξία παρατηρείται και στον κλάδο του λιανικού εμπορίου για τους επόμενους έξι μήνες ακολουθώντας το γενικότερο θετικό κλίμα που επικρατεί τελευταία για την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από την έρευνα «Εξαμηνιαίο Βαρόμετρο Επιχειρηματικού Κλίματος στον κλάδο του λιανικού εμπορίου» που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Εμπορικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΕΚΕΒΕ), που αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο ερευνών και φορέα μελέτης και στρατηγικής με εστίαση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και υποστηρίζεται από ομάδα έγκριτων καθηγητών ΑΕΙ. Σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου για τους έξι μήνες που έπονται και η αποτύπωση του επιχειρηματικού κλίματος που διαμορφώνεται εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Εν τω μεταξύ νέα και πολλά deals αναμένεται να υλοποιηθούν στην Ελλάδα από το 2015 καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών. Αυτή είναι η εκτίμηση της διοίκησης της PwC, η οποία παρουσίασε τη νέα μελέτη «Εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2013», σύμφωνα με την οποία, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι ελληνικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να προσελκύσουν συνολικά σχεδόν 6,2 δισ. ευρώ το 2013.

HeliosPlus