Τις εκτιμήσεις πέντε κορυφαίων Διαχειριστών Κεφαλαίων για τις τρέχουσες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τους κινδύνους στιςπαγκόσμιες αγορές, παρακολούθησαν 150 περίπου μεγάλοιπελάτεςτηςEurobankσε εκδήλωση που διοργάνωσε ηΓενικήΔιεύθυνσηWealthManagement της Τράπεζαςτην περασμένη εβδομάδα.Παράλληλα αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρει η Ανοικτή Αρχιτεκτονική (OpenArchitecture) στην πλατφόρμα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων στους πελάτες PrivateBanking.

Συγκεκριμένα παρουσιάσεις έγιναν από τους διεθνείς οίκους:

  • Morgan Stanley
  • BNP Paribas
  • Invesco
  • Pimco
  • Eurobank Asset ManagementΑΕΔΑΚ

Ανώτερα εξειδικευμένα στελέχη των παραπάνω επενδυτικών οίκων που συνεργάζονται με τηνEurobankτα τελευταία χρόνια ανέπτυξαν τις εκτιμήσεις τους για τη διεθνή οικονομική συγκυρία, την πορεία των επιτοκίων και των ισοτιμιών και τις προοπτικές ανάπτυξης και ανέλυσαν τις πιο ελκυστικές διεθνείς επενδυτικές τοποθετήσεις σήμερα. Οι 150 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν και ερωτήσεις στα στελέχη των επενδυτικών οίκων.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο επικεφαλήςWealth Managementτου Ομίλου κ.ΔημοσθένηςΑρχοντίδης, ο οποίοςαναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις που συνδέονται με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση τηςEurobank.

Ο κ.NicolòPiotti,ManagingDirector,MorganStanley InvestmentManagementανέπτυξε τοθέμα:«Επενδύοντας με πολλαπλή στρατηγική: Η σωστή προσέγγιση σε ένα κόσμο αβεβαιότητας»όπου ανέφερε ότι: «Στο χαρτοφυλάκιό μας πολλαπλής στρατηγικής εφαρμόζουμε μια σχετικά συντηρητική στρατηγική: αναλαμβάνουμε περιορισμένα στοιχήματα με συγκεκριμένη κατεύθυνση προτιμώντας την Ευρώπη, κρατώντας προσεκτική στάση για τις ΗΠΑ και παραμένοντας ουδέτεροι στις αναδυόμενες αγορές. Παραμένουμε ουδέτεροι στα εμπορεύματα ενώ στα νομίσματα προτιμούμε το δολάριο έναντι του ευρώ. Στο Σταθερό Εισόδημα συνεχίζουμε να προτιμούμε τα κρατικά ομόλογα της περιφερειακής Ευρώπης ενώ σορτάρουμε τα γερμανικάbund.Πιστεύουμε ότι σε αυτήν την περίοδο η καλύτερη στρατηγική είναι ένα χαρτοφυλάκιο με πολύ μεγάλη διασπορά».

Ο κ.EtienneVincent,ΕπικεφαλήςHeadofGlobal QuantitativeManagement – THEAM,BNPParibas,στην ομιλία τουμε θέμα«ΑποκωδικοποιώνταςτοSmartBeta»ανέφερε:«Οι άνθρωποι μπορούν να παρασυρθούν από τα συναισθήματά τουςόταν εκτιμούν τον κίνδυνο, πράγμα που επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσειςτους. Σχετικές μελέτες που έχουν γίνει από τη δεκαετία του 1970 δείχνουν ότι οι στρατηγικές Smart Betaμπορούν να επωφεληθούναπό αυτές τις προκαταλήψεις στις αποφάσεις.Μάλιστα οι μελέτεςτης BNP Paribas Investment Partners δείχνουν ότι αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω με προσεγγίσεις χαμηλών διακυμάνσεων».

O κ.ThorstenPaarmann,SeniorPortfolioManager στηνInvescoQuantitativeStrategies,Invescoέκανε παρουσίασημε θέμα«Ευρωπαϊκές μετοχές: πώς να εξισορροπήσουμε τις ευκαιρίες με τις προκλήσεις;»όπου τόνισε ότι«υπάρχουν ακόμη καλές επενδυτικές ευκαιρίες στο χώρο των ευρωπαϊκών μετοχών όπως είναι στους κλάδουςδιαρκώνκαταναλωτικών προϊόντων και βιομηχανίας αλλά οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί».«Εμπιστευόμενοι την τεχνογνωσία ενός διεθνούς διαχειριστή που ασχολείται αποκλειστικά με την διαχείριση ενεργητικού, όπως ηInvesco, οι επενδυτές μπορούν να περιορίσουν τη διακύμανση του χαρτοφυλακίουτους»πρόσθεσε ο κ.Paarman.

κ.GianLucaGiurlani,ExecutiveVicePresidentontheEMEAGlobalWealthManagementTeam,Pimco, με θέμα«Πώς να δημιουργήσουμε εισόδημα στοΝέο Ουδέτερο(NewNeutral)περιβάλλον»είπε ότι:«Για την Pimcoη“μεγάλη εικόνα”(που είναι η εκτίμηση της εταιρείας για τις οικονομικές προοπτικές στα επόμενα 3-5 έτη) είναι ότι περιμένουμε τα επιτόκια της Νέας Ουδέτερης(NewNeutral)νομισματικής πολιτικής να βρίσκονται στο 2% ονομαστικά (0% πραγματικό),δηλαδήχαμηλότερα από αυτό που προεξοφλούν σήμερα οι αγορές. Δεδομένου τα στοιχεία ενεργητικού έχουν τιμολογηθεί εκτός των ορίων αυτής της ουδέτερης νομισματικής πολιτικής, περιμένουμε ότι οι αποδόσεις θα είναι πιο περιορισμένες από αυτές που έχουν συνηθίσει οι επενδυτές – 3% για τα ομόλογα και 5% για τις μετοχές. Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να βλέπουμε ευκαιρίες για εισόδημα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και έχουμε επενδυτικές στρατηγικές που εστιάζουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, συνδυασμό τίτλων σταθερού εισοδήματος και μετοχών αλλά και στρατηγικές εκμετάλλευσης ευκαιριών που χρησιμοποιούν την ανάλυση της εταιρείας για το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τις ικανότητες βαθιάς ανάλυσης των επενδυτικών στοιχείων ώστε να εντοπίζουμε τις πιο ελκυστικές επενδύσεις παγκοσμίως, να διαχειριζόμαστε τον κίνδυνο και να προσφέρουμε αποδόσεις».

Οκ. Μιχάλης Λαμπριανός,ChiefEconomicStrategist, EurobankAssetManagementM.F.M.C. με θέμα«Ελλάδα: Το τέλος είναι μόλις η αρχή – Στο έτους του Οξύμωρου»είπε ότι:«Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μιας μεγάλης διαδικασίας σταθεροποίησης που διόρθωσε σημαντικές ανισορροπίες και κατά την οποία η Ελλάδα βρέθηκε σε μια από τις χειρότερες μεταπολεμικές υφέσεις. Βρισκόμαστε τώρα στην αρχή μιαςνέα περιόδου προκλήσεων και ευκαιριών που σηματοδοτήθηκε από την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ επενδύσεων χαρτοφυλακίου κυρίως από διεθνείς επενδυτές. Σε μια περίοδο όπου η ΕΚΤ έχει επιδοθεί σε μια επιθετική πολιτική με στόχο την αναθέρμανση της Ευρωζώνη και βελτίωση του μηχανισμού μεταβιβάσεων, η Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες με ελκυστική σχέση κινδύνου/απόδοσης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της ΕΕ».

ΗEurobankπαραμένει σήμερα ο μεγαλύτερος Έλληνας Διαχειριστής Κεφαλαίων μεγάλων ιδιωτών πελατώνPrivateBankingστηνΕλλάδακαι διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους περίπου 6,5 δισ. ευρώ μέσω των σημείων παρουσίας της Τράπεζας σε Ελλάδα, Λουξεμβούργο και Κύπρο με πελάτες πάνω από 5.000ελληνικές οικογένειες.

Η Τράπεζα έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με 13 διακεκριμένους διεθνείς επενδυτικούς οίκους μέσω των οποίωνπαρέχεταιη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών της Τράπεζας σε περισσότερα από 1.250 αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία παρακολουθεί συστηματικά εξειδικευμένη ομάδαFundSelectionτης Τράπεζας. Τα κεφάλαια υπό διαχείριση ιδιωτών και θεσμικών πελατών που έχουν τοποθετηθεί σήμερα στους παραπάνω ξένους θεσμικούςδιαχειριστές είναισχεδόν1 δισ. ευρώ, ποσό που καταδεικνύει ότι η συνεργασία με τους διεθνείς διαχειριστές αποδίδει καρπούς και ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών.

Οι υπηρεσίες τουPrivateBankingτηςEurobankέχουν στόχο να προστατεύσουν και να επαυξήσουν την περιουσία των πελατών τους σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο και εγχώριο περιβάλλον, βελτιώνοντας διαρκώςτην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών με ανταγωνιστική τιμολόγηση, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης και ένα ικανό, εκπαιδευμένο καιδραστήριοπροσωπικό.

Στόχος της Τράπεζας είναι να κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των πελατών της χτίζοντας μια ολοκληρωμένη μακροχρόνια σχέση μαζίτους.