Ατάραχος, χωρίς να συνειδητοποιεί τι ακριβώς είχε συμβεί, με το γνωστό αλαζονικό του ύφος, παρουσιάστηκε στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη ο (έως τότε) γραμματέας της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης (Τάκης) Μπαλτάκος. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί η αναφορά του χρυσαυγίτη βουλευτή κ. Ηλ. Κασιδιάρη στην ολομέλεια της Βουλής ότι υπάρχει οπτικο-ηχητικό υλικό αυτού και του κ. Μπαλτάκου που αποδείκνυε ότι υπάρχει πολιτική σκευωρία στη δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής.
Στη Βουλή η αναφορά αυτή έπεσε σαν βόμβα. Ουδείς πίστευε ότι μπορούσε να υπάρχει τέτοιο βίντεο και πολύ περισσότερο οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι πετάχτηκαν σαν ελατήρια από τις θέσεις τους και έτρεξαν στο περιστύλιο αναζητώντας από τα κινητά τους το βίντεο. Ο κ. Π. Καμμένος συγκάλεσε μία άτυπη σύσκεψη στο διάδρομο της Βουλής με βουλευτές του, κοιτούσε το κινητό του, προσπαθούσε να βρει το βίντεο, λέγοντας ότι εάν όντως υπάρχει βίντεο «τότε πέφτει η κυβέρνηση». Σε κάποια στιγμή εμφανίστηκε μπροστά του ένας χρυσαυγίτης βουλευτής και τον ρώτησε «πότε θα ανεβάσετε το βίντεο, είναι σοβαρά τα πράγματα. Υπάρχει εκτροπή. Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση». Ο χρυσαυγίτης του είπε υπήρχε ένα τεχνικό πρόβλημα και ότι το βίντεο ανεβαίνει σε πέντε λεπτά. Ο κ. Καμμένος έδωσε εντολή να ψηφίσουν οι βουλευτές του παρών στην άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αλλά η κυρία Ραχήλ Μακρή αρνήθηκε την κομματική γραμμή και έλεγε πως θα ψηφίσει «όχι στην άρση της ασυλίας», όπερ και έπραξε. Μόνον ο κ. Μαριάς ψήφισε «ναι».
Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κωνσταντινόπουλος έλεγε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ κ. Μάκη Βορίδη ότι «ανέβηκε το βίντεο» και του έδωσε το ένα ακουστικό του κινητού του για να το δουν και να το ακούσουν μαζί. Ήταν η στιγμή που ειδοποιήθηκε και ο κ. Σταμάτης ότι «όντως υπάρχει το βίντεο».
Η πρώτη του κίνηση ήταν να ειδοποιήσει τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εκείνη την ώρα συμμετείχε σε κομματική σύσκεψη για τη στήριξη του κ. Κουμουτσάκου στην περιφέρεια Αττικής: «Έχουμε πρόβλημα, το βίντεο δείχνει τον Τάκη Μπαλτάκο να συνομιλεί όντως με τον Κασιδιάρη και αν του λέει απίστευτα πράγματα», είπε στον πρωθυπουργό και του εξήγησε τι ακριβώς λέει το βίντεο. Ο κ. Σταμάτης δεν ανέφερε όμως στον πρωθυπουργό τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του κ. Μπαλτάκου προς τον κ. Σαμαρά «Με ενδιέφερε μόνον το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης» έλεγε αργότερα. Ο κ. Σαμαράς τον άκουσε προσεκτικά και χωρίς δεύτερη σκέψη είπε: «Εάν συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο ο Τάκης Μπαλτάκος φεύγει σήμερα…».
«Ρε Τάκη τι είναι όλα αυτά;», ρώτησε τον έως εκείνη τη στιγμή γραμματέα της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας. Ο κ. Μπαλτάκος στην αρχή έδειξε ότι δεν κατάλαβε τι είχε ακριβώς συμβεί. Έκανε λόγο για αξιόποινη πράξη του Κασιδιάρη που τον μαγνητοσκόπησε χωρίς την συγκατάθεσή του, είπε ότι πρέπει να διωχθεί για άλλη μία κακουργηματική πράξη, αλλά για την ταμπακέρα δεν έλεγε τίποτα. Κι όταν τον ξαναρώτησε ο κ. Σταμάτης, λέγοντάς του ότι «ο πρωθυπουργός ζήτησε να φύγεις», ο κ. Μπαλτάκος άλλαξε ρότα. Ισχυρίστηκε ότι πιεζόταν συνεχώς από τους χρυσαυγίτες να παραδεχτεί ότι αυτός ήταν που διοργάνωσε τις διώξεις των βουλευτών και άρχισε να δίνει εξηγήσεις: «Με ζάλισαν όλο αυτό το διάστημα. Με πίεζαν. Εδώ και καιρό με κατηγορούσαν ότι εγώ μεθόδευσα όλα αυτά περί εγκληματικής οργάνωσης, ότι εγώ βρισκόμουν πίσω από τις διώξεις και ήθελε να τους αποδείξω ότι εγώ δεν είχαν ιδέα, για να με αφήσουν ήσυχο». Ο κ. Σταμάτης απλώς του είπε: «Μα τι είναι αυτά που μας λες ρε Τάκη, στέκουν νομίζεις;», και αμέσως μετά τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει.
Εδώ και μήνες ο κ. Μπαλτάκος διατηρούσε επαφές με τη Χρυσή Αυγή. Ο ίδιος δεν το διέψευσε ποτέ, αλλά το διέψευδαν άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες εξ΄ονόματός του. Το γραφείο του βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το γραφείο του κ. Ν. Μιχαλολιάκου και πολλοί είχαν δει τον κ. Μπαλτάκο να συνομιλεί, πότε στους διαδρόμους τους, αλλά και πότε στο γραφείο του τους κκ. Χρ. Παππά και Κασιδιάρη. Καμιά φορά οι συναντήσεις γίνονταν και στο καφενεδάκι απέναντι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, εκεί όπου συνήθως πίνουν το καφέ τους οι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι της Βουλής του πρώτου ορόφου. Άλλωστε η άνεση με την οποία εμφανίζεται ο κ. Κασιδιάρης να συνομιλεί στο βίντεο με τον κ. Μπαλτάκο (στο γραφείο του κάτω από τις εικόνες των αγίων από το Άγιο Όρος) αποδεικνύει την οικειότητα που είχαν μεταξύ τους
Αυτή ακριβώς η παράξενη σχέση του κ. Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή ήταν γνωστή σε πολλούς βουλευτές. Είχε εξοργίσει το ΠαΣοΚ, όταν ο κ. Μπαλτάκος είχε απορρίψει τον αντιρατσιστικό νόμο, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέο νόμο. Κι όμως τον νόμο αυτό τον είχε συντάξει ο τότε υπουργός κ. Αντ. Ρουπακιώτης σε συνεργασία με τον τότε υφυπουργό κ. Κ. Καραγκούνη, ο οποίος μάλιστα το έστειλε και στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ΠαΣοΚ είχε τότε εξοργιστεί και με τις δυσκολίες που έφερε ώστε να μη βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή με τον κ. Μπαλτάκο, αλλά ποτέ δεν έθεσε επισήμως ζήτημα.
Στους διαδρόμους της Βουλής οι χρυσαυγίτες άλλαξαν συνήθειες. Εκεί που κλείνονταν στα γραφεία τους, τους έβλεπες τώρα να κυκλοφορούν με άνεση στους διαδρόμους της Βουλής, να συνομιλούν με βουλευτές, αλλά και με δημοσιογράφους και να φαίνονταν ότι πανηγυρίζουν παρά το γεγονός ότι λίγα λεπτά ενωρίτερα είχε ψηφιστεί η άρση της ασυλίας τους και αναμένουν τώρα την κλήση από τις ανακρίτριες για να απολογηθούν για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής πράξης. Αλλά συνέβη και ένα άλλο γεγονός εν αναμονή της εμφάνισης του βίντεο Κασιδιάρη και Μπαλτάκου στο διαδύκτιο. Η έκρηξη πάλι της κυρίας Λιάνας Κανέλλη όταν ο κ. Μανώλης Γλέζος αναφέρθηκε στο επεισόδιο του απευθείας τηλεοπτικού ξυλοδαρμού της: «Δεν θέλω να εκμεταλλεύονται το όνομά μου. Φτάνει πια» φώναξε στους διαδρόμους της Βουλής κάνοντας τον κ. Γλέζο να αναρωτηθεί «τι έπαθε;».
Στα επόμενα πέντε λεπτά φθάνει στη Βουλή ο γιος του κ. Μπαλτάκου, Δημήτρης, σημαιοφόρος του Λιμενικού, «βατράχι» εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών. Ο υιός Μπαλτάκος ερχόταν τακτικά στη Βουλή, να δει τον πατέρα του. Αυτή τη φορά όμως ήρθε έχοντας μία αποστολή. Να προστατεύσει τον πατέρα του από τυχόν επιθέσεις. Μόνον που όταν είδε έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και δίπλα από το γραφείο του πατέρα του τους χρυσαυγίτες βουλευτές κκ. Ματθαιόπουλο και Αρβανίτη τους όρμηξε, τους κλότσησε, λέγοντας «για το κακό που κάνετε στον πατέρα μου». Ο κ. Μπαλτάκος παρακολουθούσε τη σκηνή, χωρίς όμως να αντιδράσει. Για την ενέργεια του υιού Μπαλτάκου, το υπουργείο Ναυτιλίας διέταξε ΕΔΕ και τον έθεσε σε διαθεσιμότητα. Κι όμως μόλις πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μπαλτάκος επισκέφθηκε τα «βατράχια» στο Μεγάλο Πεύκο, συνοδευόμενος από επιχειρηματία και τον υπουργό για να δωρίσουν κάποιες νέες στολές βατραχανθρώπων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε μία άσκηση του ναυτικού ο υιός Μπαλτάκος βρισκόταν στη γέφυρα της φρεγάτας «Ύδρα», δίπλα από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ άλλο ήταν θέμα: Πώς κατάφερε ο κ. Κασιδιάρης να καταγράψει τον κ. Μπαλτάκο χωρίς ο τελευταίος να το αντιληφθεί. Άλλοι έλεγαν ότι χρησιμοποίησε το κινητό του, άλλη ότι χρησιμοποίησε κρυφή κάμερα (που βρισκόταν είτε σ΄ένα στυλό, είτε σε κουμπί, είτε οτιδήποτε άλλο).’Έλεγαν μάλιστα ότι τέτοιες κάμερες πωλούνται ελεύθερα στην οδό Λέκα και ότι τις χρησιμοποιούν οι… ιδιωτικοί ντεντέκτιβ για παρακολουθήσει παράνομων ζευγαριών. Ο κ. Μάκη Βορίδης προσπαθούσε να εξηγήσει ότι απ΄ότι είδε στο βίντεο ο κ. Μπαλτάκος παραδέχθηκε ότι δεν συνομίλησε με τον πρωθυπουργό, εκείνη την ημέρα, αφού απουσίαζε στην Αμερική και ότι μετέφερε διαλόγους (που δεν γνώριζε) των κκ. Αθανασίου και Δένδια με τον πρωθυπουργό, τους οποίους ήταν αδύνατο να γνωρίζει.
Ο κ. Δ. Καρύδης ειδοποιεί τον κ. Ευ. Βενιζέλο που βρισκόταν στις Βρυξέλλες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ βγαίνει έξω από την αίθουσα και επιχειρεί να τηλεφωνήσει στον πρωθυπουργό, αλλά στάθηκε αδύνατον. δεύτερο τηλεφώνημα στον κ. Σταμάτη, αλλά είχε το τηλε΄φωνό του απενεργοποιημένο. Μόλις λίγες ημέρες πριν ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον κ. Μπαλτάκο, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, γι΄αυτό το περίφημο «γεννήθηκε αντικομμουνιστής».