Μάγκνα Κάρτα για το Internet

Με ευκαιρία τα 25 χρόνια του Παγκόσμιου Ιστού, ο άνθρωπος που τον επινόησε απηύθυνε έκκληση για μια χάρτα που θα προστατεύει την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των χρηστών στο Διαδίκτυο, έπειτα και από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA.

Με ευκαιρία τα 25 χρόνια του Παγκόσμιου Ιστού, ο άνθρωπος που τον επινόησε απηύθυνε έκκληση για μια χάρτα που θα προστατεύει την ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των χρηστών στο Διαδίκτυο, έπειτα και από τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της NSA.

Οχι στην επιτήρηση

Ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι, στον οποίο αποδίδεται η δημιουργία του World Wide Web στο εργαστήριο CERN, δήλωσε ότι είναι καιρός να ληφθεί μια κοινή απόφαση σε ό,τι αφορά την εγγύηση των θεμελιωδών αρχών στο Διαδίκτυο προειδοποιώντας ότι η αυξανόμενη επιτήρηση και λογοκρισία σε χώρες όπως η Κίνα, απειλούν το μέλλον της δημοκρατίας.

«Θα συνεχίσουμε άραγε στον ίδιο δρόμο απλώς επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να ασκούν ολοένα και περισσότερο έλεγχο – ολοένα και περισσότερη επιτήρηση;» δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

«Ή θα δημιουργήσουμε κάτι σαν μια Μάγκνα Κάρτα για τον Παγκόσμιο Ιστό και θα πούμε πως είναι τώρα τόσο σημαντικός, τόσο πολύ μέρος της ζωής μας, ώστε πρέπει να διέπεται από τα ανθρώπινα δικαιώματα;» δήλωσε αναφερόμενος στην αγγλική χάρτα δικαιωμάτων του 1215.

Μολονότι παραδέχεται ότι το κράτος έχει ανάγκη την εξουσία να αντιμετωπίζει εγκληματίες που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, ο Μπέρνερς-Λι ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος των υπηρεσιών κατασκοπείας, όπως η βρετανική GCHQ και η αμερικανική NSA, καθώς και οποιασδήποτε οργάνωσης συγκεντρώνει δεδομένα για ιδιώτες.

Ο Μπέρνερς-Λι είχε ταχθεί προηγουμένως υπέρ του Σνόουντεν, λέγοντας πως αυτά που έκανε ήταν «προς το δημόσιο συμφέρον». Ο Μπέρνερς-Λι και η Κοινοπραξία World Wide Web, μια παγκόσμια κοινότητα με αποστολή να προαγάγει τον Παγκόσμιο Ιστό στις πλήρες δυνατότητές του, ανακοίνωσαν μια εκστρατεία με την ονομασία «The Web We Want» (ο Ιστός Που Θέλουμε), καλώντας τον κόσμο να ασκήσει πίεση για να υπάρξει μια ιντερνετική «χάρτα των δικαιωμάτων» για κάθε χώρα.

«Τα δικαιώματά μας παραβιάζονται ολοένα και περισσότερο από κάθε πλευρά και ο κίνδυνος είναι να το συνηθίσουμε. Έτσι θέλω να χρησιμοποιηθεί η 25η επέτειος για να ξαναπάρουμε στα χέρια μας τον Ιστό και να προσδιορίσουμε ποιον Ιστό θέλουμε για τα επόμενα 25 χρόνια» δήλωσε μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk