Οι αμερικανοί ηθοποιοί μπορούν να κάνουν θαύματα με το σώμα τους. Αρκεί να θυμηθεί κανείς έναν υπέρβαρο Ρόμπερτ Ντε Νίρο μεταμορφωμένο σε παρακμιακό πυγμάχο Τζέικ Λα Μότα έχοντας καταβροχθίσει τόνους μακαρόνια για να πάρει κιλά στο «Οργισμένο είδωλο» (1980). Προσφάτως ο ούτως ή άλλως αδύνατος Μάθιου Μακ Κόναχι έχασε περίπου 25 κιλά για το «Dallas Buyers Club», όπου υποδύθηκε τον ασθενή του AIDS Ρον Γούντροφ.

Από τη δική του πλευρά ο Τζος Μπρόλιν δεν έχει πετύχει ακόμη τη μεγάλη «σωματική» ερμηνεία, όμως το φαγητό για τις ανάγκες των κινηματογραφικών ρόλων του φαίνεται ότι τον ακολουθεί από κοντά. Υποδυόμενος τον Τζορτζ Μπους Τζ. στο «W» του Ολιβερ Στόουν ο Μπρόλιν ήταν διαρκώς με ένα σάντουιτς στο χέρι (σε μια σκηνή τρώει 18 σάντουιτς!) ενώ στο «Inherent vice» που θα παιχτεί στο μέλλον καταβροχθίζει παγωμένες μπανάνες με επικάλυψη σοκολάτας.

Ωστόσο, αν κάπου ο Μπρόλιν φαίνεται να ξεπέρασε τα όριά του ήταν όταν υπηρετούσε το όραμα του Σπάικ Λι στο αμερικανικό ριμέικ της κορεατικής θρυλικής ταινίας «Oldboy» (2003) του Παρκ Τσαν Γουκ. Για τις ανάγκες του ρόλου του, ο Μπρόλιν έφαγε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων παραπάνω από 200 dumplings και αυτό δεν έγινε τυχαία, διότι η ασιατική λιχουδιά (που για τον Μπρόλιν κάθε άλλο παρά λιχουδιά είναι πλέον) παίζει σημαντικό ρόλο στο σενάριο.
Στο «Oldboy» που θα δούμε στις αίθουσες τον Απρίλιο ο Μπρόλιν υποδύεται τον Τζο Ντουσέ, έναν αλαζόνα διαφημιστή ο οποίος κρατείται σε ιδιωτική φυλακή επί 20 συναπτά έτη χωρίς να μπορεί να καταλάβει τον λόγο. Η απελευθέρωσή του θα σημάνει την έναρξη μιας προσωπικής (και πολύ αιματηρής) έρευνας για να εντοπίσει τα ίχνη του ανθρώπου που τον φυλάκισε.

Θα αναρωτηθείτε πώς ακριβώς μπαίνουν τα dumplings στην υπόθεση του έργου. Μα είναι το μόνο φαγητό με το οποίο όλα τα χρόνια της φυλάκισης ταΐζουν τον Ντουσέ. Τίποτε άλλο. Επομένως είναι το μόνο στοιχείο που έχει προκειμένου να προχωρήσει την έρευνά του. Θα τσεκάρει κάθε ασιατικό εστιατόριο προκειμένου να βρει την ίδια ακριβώς γεύση και όταν αυτό συμβεί, καλώς ήρθατε στην Κόλαση…

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.