Χ. Καστανίδης: «Έπρεπε το 2010 να πάμε σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο».

Την Παρασκευή 7 Μαρτίου ο πρώην υποργός μίλησε στον Βήμα fm για για το «Ποτάμι», τους 58, την Προοδευτική Συνεργασία και την Κεντροαριστερά , για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο Γ. Παπανδρέου

Την Παρασκευή 7 Μαρτίου ο πρώην υποργός, ΧάρηςΚαστανίδης , μίλησε στους Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη για για το «Ποτάμι», τους 58, την Προοδευτική Συνεργασία και την Κεντροαριστερά , για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο Γ. Παπανδρέου.{{{ audio1 }}}

Για το «Ποτάμι», τους 58, την Προοδευτική Συνεργασία και την Κεντροαριστερά

«Δεν μπορώ να σας πω τίποτα, διότι δεν ξέρω τίποτα. Αυτό που έχει γίνει γνωστό έως τώρα είναι η πρόθεση ενός προσώπου να δημιουργήσει, μαζί με τους συνεργάτες του, ένα πολιτικό σχήμα, αλλά κατά έναν πρωτόγνωρο τρόπο ανακοινώνεται η δημιουργία ενός πολιτικού σχήματος χωρίς να γνωρίζουμε τι λέει για τα προβλήματα των πολιτών. Συνεπώς, δεν ακούμε κάτι για τις πολιτικές που ασκούνται και τι σκέπτονται και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε με αντικειμενικότητα αν δεν τα ακούσουμε αυτά. Δεν αυτοτοποθετείται στο χώρο της Κεντροαριστεράς ή της σοσιαλδημοκρατίας. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το «Ποτάμι». Δεν γνωρίζω αν ανήκει στο χώρο της Κεντροαριστεράς, διότι άκουσα τον κ. Θεοδωράκη να λέει ότι δεν τοποθετείται, αλλά κινείται και αριστερά και δεξιά. Επομένως, δεν μας λένε ποιες ιδέες παίρνουν από δεξιά και αριστερά, δεν μας λένε για την κρίση και ποιο είναι το πρόταγμά τους για την έξοδο της χώρας από αυτήν, ποιο είναι το κοινωνικό πρόγραμμά τους και ποια είναι η διαχείριση των δημοκρατικών θεσμών. Αν το κάνει, τότε θα σας πω πού τοποθετείται.

Σε ό,τι αφορά για τα άλλα δύο εγχειρήματα (58 και Προοδευτική Συνεργασία), πάντοτε υπάρχει το στοιχείο του αυτοπροσδιορισμού και καθένας λέει αυτό που θέλει. Άλλοι θα κρίνουν. Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι – λυπάμαι που το λέω – όσοι εφαρμόζουν τις πολιτικές του φιλελευθερισμού υπό την καθοδήγηση και την επιτήρηση των δανειστών. Βεβαίως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό. Μιλάω για το συγκεκριμένο οργανωτικό μόρφωμα και όχι για τον κόσμο του, ο οποίος εξακολουθεί να είναι δημοκρατικός, προοδευτικός και αναζητεί μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αυτή, διότι οι πολιτικές που ασκούνται είναι κατ’ εξοχήν νεοφιλελεύθερη, διότι υπάρχει στρατηγική συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου. Συνεπώς, το ερώτημά μου είναι πώς μπορείς να εφαρμόζεις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να αυτοπροσδιορίζεσαι στην Κεντροαριστερά.»

Για το δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο Γ. Παπανδρέου

«Θα ήθελα να μου πουν αυτοί που είναι απορριπτικοί και γενικοί κριτές τι έκαναν τον Ιούλιο του 2010, την ώρα που περνούσε το πρώτο Μνημόνιο, όταν αυτός που σας μιλάει, ως υπουργός Δικαιοσύνης, ανέλαβε την ευθύνη να πει ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν έχει καμία απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση και ότι θα πρέπει να γίνουν τριπλές εκλογές για να εγκρίνει ο κόσμος, αν εγκρίνει, αυτήν την πολιτική η όχι. Πρέπει να σας πω ότι ο καλός σας συνάδελφος, κ. Πρετεντέρης, τότε ζητούσε την παραίτησή μου, μαζί με τον κ. Παπανδρέου και άλλους υπουργούς, οι οποίοι με μάλωναν γιατί είπα αυτό το πράγμα.

Σας μιλώ για το 2010, τότε λοιπόν πρέπει να σας πω ότι είχα διάφορους σημερινούς κριτές, οι οποίοι έλεγαν «μα τι θέλεις τώρα και δημιουργείς πρόβλημα» και αυτοί μετά αποφάσισαν ότι πρέπει να στηρίξουν από τα ποτάμια μέχρι δεν ξέρω ‘γω τη Χρυσή Αυγή.

Θέλω λοιπόν να σας πω ότι το δημοψήφισμα, η μεγαλύτερη δημοκρατική επιλογή την οποία θα μπορούσε να κάνει μια χώρα, η οποία έπρεπε να ζητήσει σ’ ένα αδιέξοδο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, σε μια κρίση του λαού της, εάν θα πάει σε μια νέα δέσμευση, η οποία είναι για τα επόμενα 30 χρόνια. Από ένα κοινοβούλιο που έχει μάλιστα ορισμό εντολής τέσσερα χρόνια και το δημοψήφισμα πρέπει να σας πω ότι πολεμήθηκε λυσσαλέα από όλες τις δυνάμεις είτε της ενημέρωσης είτε της πολιτικής, εντός και εκτός Ελλάδος.

Παρολαυτά κανείς δεν έδωσε ποτέ απάντηση πως ο Σαρκοζί ,μιλώντας στους ψηφοφόρους του της Αλσατίας ανέφερε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος μέχρι το τέλος του 2012 θα θέσει σε δημοψήφισμα το ίδιο ερώτημα ,αν θα γίνει το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας αποδεκτό.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk