Σκορδάς:Απελευθέρωση τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Τη Δευτέρα 24 Φεβουαρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, μίλησε στον Βήμα fm για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για φάρμακα, γάλα και βιβλία

Τη Δευτέρα 24 Φεβουαρίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για φάρμακα, γάλα και βιβλία.{{{ audio1 }}}

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με φάρμακα, γάλα και βιβλία

«Θα απελευθερωθεί η τιμή εντός των φαρμακείων (σ.σ.: για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα) και εάν αυτή η λογική δεν αποδώσει προς τη μείωση των τιμών, θα επανεξεταστεί τότε η πώλησή τους και από άλλα δίκτυα, εκτός των φαρμακείων. Για τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός από τον περασμένο Νοέμβριο. Έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Η κουβέντα για το γάλα είναι όντως από αυτές που έχουν απασχολήσει πολύ και την κυβέρνηση και την κοινή γνώμη. Θα έλεγα, όμως, ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Είναι ότι έχουμε κολλήσει σε έναν όρο που έχει χρησιμοποιηθεί για λόγους μάρκετινγκ και για κανένα άλλο λόγο, διότι αν δείτε αν δείτε το χαρακτηρισμό που δίνει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το παστεριωμένο γάλα στον παραγωγό και την ένδειξη φρέσκο, αυτός ο όρος δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Και γι’ αυτό λέμε ότι πρέπει να φύγει από την εμπορική επικοινωνία και κάθε παραγωγός, με κάθε συμφωνία που κάνει, να δεσμεύεται για τη διάρκεια ζωής του γάλακτος που παράγει και το κράτος θα ελέγχει εάν το προϊόν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές ασφάλειας και νομίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει κυρίως στο να μειωθεί η τιμή για τον καταναλωτή σε μια περίοδο που δεν τα φέρνει εύκολα βόλτα και ταυτόχρονα να μπορέσει να ανοίξει και άλλα δίκτυα διανομής, για να μπορέσει και η κτηνοτροφία να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης που δεν μπορούσε να βρει τα τελευταία χρόνια και ήταν σε συρρίκνωση.

Υπάρχει μια ανταπόκριση όλης της κυβέρνησης σε μια σειρά προβληματισμών που έχουν βάλει οι εκδότες, οι συγγραφείς και γενικώς οι άνθρωποι του χώρου του βιβλίου. Παρά ταύτα, επειδή το πρόβλημα στα ξενόγλωσσα βιβλία που διατίθενται μέσω ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων στα παιδιά υπάρχει και είναι ακριβά, επειδή ακολουθούν μια λογική συνταγογραφούμενου – για να το πω έτσι – εκεί λοιπόν, επειδή είναι πολύ μεγάλη η δαπάνη των νοικοκυριών, επίσης πρέπει να δούμε πώς θα μειώσουμε το κόστος των υπηρεσιών αυτών. Και σωστά νομίζω ότι η κυβέρνηση αποφασίζει στο θέμα των σχολικών βοηθημάτων και των ξενόγλωσσων βιβλίων να καταργηθεί κάθε τέτοιος περιορισμός χαμηλής ή περιορισμένης έκδοσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk