Την Πέμπτη η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποψηφιότητες των Περιφερειαρχών

Οι προκλητικές τοποθετήσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη προκαλούν αναταραχή στο κόμμα, με στελέχη του να ζητούν την απόσυρση της υποψηφιότητας. Πρόκειται για το δεύτερο μέτωπο στην υπόθεση των υποψηφιοτήτων, καθώς η αναταραχή συνεχίζεται και για την υποψηφιότητα του Οδ.Βουδουρη.

Οι προκλητικές τοποθετήσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη προκαλούν αναταραχή στο κόμμα, με στελέχη του να ζητούν την απόσυρση της υποψηφιότητας.

Πρόκειται για το δεύτερο μέτωπο στην υπόθεση των υποψηφιοτήτων, καθώς η αναταραχή συνεχίζεται και για την υποψηφιότητα του Οδ.Βουδούρη.

Εξαιτίας της αναταραχής στον ΣΥΡΙΖΑ και των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσαν τα λεγόμενα του κ. Καρυπίδη μεταβαίνουν σήμερα Πέμπτη στην Κοζάνη ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Δ. Βίτσας και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Κ. Πουλάκης προκειμένου να συμμετάσχουν σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά Τσίπρα δεν φαίνεται να κάνει πίσω στην υποψηφιότητα Καρυπίδη, ενώ υπάρχει και ανακοίνωση του Εβραϊκού Συμβουλίου που ασκεί σκληρή κριτική. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενθάρρυνση, έως και πίεση προς τον κ. Καρυπίδη να αποχωρήσει οικειοθελώς, κάτι που θα διευκολύνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στις κινήσεις του, καθώς θέλει να υπερασπίσει τις αποφάσεις του και τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος της περασμένης Κυριακής για τους 13 υποψήφιους Περιφερειάρχες.

Εσωκομματικές αντιδράσεις

Οι προκλητικές τοποθετήσεις του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν προκαλέσει αναταραχή στο κόμμα, με πολλά στελέχη του να ζητούν την απόσυρση της υποψηφιότητας.

Μετά τις αντιδράσεις των Δ. Παπαδημούλη και Γ. Μηλιού ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις στελεχών, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλ. Τσίπρα στην οποία αναμένεται να δοθεί λύση στο θέμα.

«Διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας στην Κεντρική Επιτροπή»,
ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ.Στρατούλης (που εκφράζει και τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας).«Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία, που θα πάρει απόφαση με δημοκρατικές διαδικασίες. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, κι αν έχει γίνει κάποιο λάθος, θα ληφθούν δημοκρατικά οι αποφάσεις. Θα πάρουμε τις σωστές, πιστεύω, αποφάσεις» προσθέτει.

Ο Ευκλ.Τσακαλώτος τόνισε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει θέμα, γι’ αυτό και συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν δεν υπάρχει θέμα μονταζιέρας, αν ισχύουν έστω και τα μισά από όσα λέγονται και γράφονται, είναι προφανές ότι έχει γίνει ένα λάθος και είναι προφανές ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ο κ. Καρυπίδης».

Ο υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν υπάρχει συναντίληψη» με τον Θ.Καρυπίδη και πως «έχει πολλά μειονεκτήματα η υποψηφιότητά του».

Η δεξιά διεύρυνση και η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ

Στο πρόσωπο του Θ. Καρυπίδη ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι επιχειρεί μια «δεξιά» διεύρυνση, καθώς ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με την ηγεσία των ΑΝΕΛ και όπως έλεγε στέλεχος της μειοψηφίας του κόμματος «ποτέ δεν έκρυψε τις δεξιών αποχρώσεων πολιτικές του φιλίες και απόψεις».

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις του στο facebook δείχνουν κάτι πάρα πάνω από «δεξιών αποχρώσεων» απόψεις…

Μάλιστα, ο κ. Καρυπίδης είχε πάρει συνέντευξη από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που προκάλεσε συζητήσεις.

Κατόπιν αυτών, ο Θ.Καρυπίδης βρήκε υποστήριξη από τον Ηλία Κασιδιάρη:

Ήδη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – που ήταν να συνεδριάσει, την Τετάρτη αλλά αναβλήθηκε για την Πέμπτη – Πάνος Λάμπρου και Μάνια Μπαρσέφσκσι ζήτησαν να εξεταστεί εκ νέου η υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη, ενώ στην Κοζάνη παραιτήθηκε από την τοπική του ΣΥΡΙΖΑ το στέλεχος Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης, λέγοντας: «Αλλού βαράνε τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη».

Ο ίδιος ο Θ.Καρυπίδης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι η πρόταση του έγινε από τον ίδιο τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Την υποψηφιότητα επέκρινε η Αριστερή Πλατφόρμα κατά την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο, όπως έκανε και για τον (εκ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προερχόμενο) Οδυσσέα Βουδούρη.

Αν και η ηγεσία έδειξε ότι στηρίζει τον Οδ. Βουδούρη κορυφαία στελέχη όπως ο Δ. Παπαδημούλης και ο Γ. Μηλιός έστειλαν τα δικά τους μηνύματα:

Μετά τα ήξεις αφίξεις Βουδούρη για το μνημόνιο και τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης σχολίασε:

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ.Μηλιός:

Θ. Καρυπίδης: «Είμαι στρατιώτης στον στόχο της ανατροπής στη Δυτική Μακεδονία»

«Στρατιώτης στον στόχο της ανατροπής στη Δυτική Μακεδονία» δηλώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Καρυπίδης.

Με αφορμή συζήτηση γύρω από το όνομά του σχετικά με την πρόσκληση του Ηλία Κασιδιάρη σε τηλεοπτική εκπομπή του, ο κ. Καρυπίδης τονίζει ότι «η επαγγελματική ιδιότητα του δημοσιογράφου δεν με προφύλαξε απ’ την αρνητική έκπληξη της προπαγάνδας των ΜΜΕ και τους αφελείς συνοδοιπόρους της, για όσα ακούστηκαν για το άτομό μου».

Η συσχέτισή μου με εθνικιστικά- ρατσιστικά μορφώματα και κόμματα είναι απαράδεκτη, τονίζει ο κ. Καρυπίδης και προσθέτει: «Η στάση ζωής μου, η ιστορία και το ήθος μου είναι σε πλήρη αντίθεση μ’ αυτές τις αντιλήψεις και πρακτικές. Από παιδί μεγάλωσα και γαλουχήθηκα, στο στενό και ευρύτερο οικογενειακό μου περιβάλλον, με τις αξίες της δημοκρατίας και της αριστεράς, που πληρώθηκαν με διωγμούς, ταλαιπωρίες και φυλακίσεις».

«Η ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων που διαλύει την οικονομία της χώρας και φέρνει την κοινωνική καταστροφή, με οδήγησε στην άμεση πολιτική ενεργοποίηση. Χρειαζόμαστε ένα δημοκρατικό κόσμο, για να μπορούμε να ζούμε, εμείς και τα παιδιά μας, με υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια. Αυτές οι κοινές στοχεύσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόχλησαν τα επιτελεία της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου» καταλήγει στη δήλωσή του.

Αντίδραση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής

Την αντίδραση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee -AJC) προκάλεσαν οι προκλητικές τοποθετήσεις που διατύπωσε στο Facebook ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, με αφορμή το όνομα της ΝΕΡΙΤ και την επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης.

Το ακανθώδες θέμα που ανέκυψε με την υποψηφιότητα του «δεξιών αποχρώσεων» Θόδωρου Καρυπίδη παραπέμπεται στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη.

«Εξωφρενικές εκφράσεις αντισημιτισμού στην Ελλάδα προέρχονται όχι μόνο από την Χρυσή Αυγή της άκρας δεξιάς, αλλά, όπως δείχνει και η ανάρτηση στο Facebook του Θεόδωρου Καρυπίδη, και από την άκρα αριστερά» δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάρις, εκτελεστικός διευθυντής της (AJC).

«Μέχρι στιγμής η ηγεσία του κόμματός του [του κ. Καρυπίδη] δεν αντέδρασαν για την ανάρτησή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές «απαράδεκτες. ρατσιστικές και αντισημιτικές»» καταλήγει η ανακοίνωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk