ΛΟΝΔΙΝΟ
Ο ευρωβουλευτής κι ηγέτης του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP), Νικ Γκρίφιν ανακοίνωσε επισήμως ότι χρεοκόπησε οικονομικά. Η σχετική δικαστική απόφαση, από δικαστήριο της κομητείας του Ουέλσπουλ, αμφισβητείται επί της ουσίας από ορισμένα βρετανικά ΜΜΕ, που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να κρίνεται ως χρεοκοπημένος ένας ευρωβουλευτής με παχυλό μισθό, όπως ο Γκρίφιν.
Στο ευρύτερο κλίμα αμφισβήτησης έρχονται να προστεθούν και οι κατηγορίες από πολλά πρώην μέλη του ΒΝΡ, που εχουν υποστηρίξει πως ο Γκρίφιν έβαζε στην τσέπη του μεγάλα χρηματικά ποσά από τις δωρεές μελών και οπαδών της παράταξης κι είχε καταχραστεί επίσης κονδύλια από τα ταμεία του κόμματος. Ίσως γι’ αυτό το λόγο, λένε πολλοί, από τα 15.000 μέλη του ΒΝΡ το 2009, πλέον έχουν απομείνει μόλις τα 2-3.000 εξ’ αυτών, με την συντριπτική πλειοψηφία να έχει διαγραφεί από την παράταξη.
Είναι άγνωστο κατά πόσο ο Γκρίφιν έχει δικαίωμα να κρατήσει τη θέση του ευρωβουλευτή, αφού με την κείμενη βρετανική νομοθεσία, ένας χρεοκοπημένος βουλευτής δεν έχει δικαίωμα να γίνει ευρωβουλευτής. Ωστόσο, ο ίδιος ανακοίνωσε πως «η χρεοκοπία δεν μου απαγορεύει να είμαι ευρωβουλευτής».
Δεν είναι η πρώτη χρεοκοπία του Γκρίφιν: είχε προηγηθεί η ηθική του χρεοκοπία, με προκλητικές δηλώσεις άρνησης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζιστές και ειρωνείες του τύπου «η ορθόδοξη άποψη είναι ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι εξοντώθηκαν στους θαλάμους αερίων, αποτεφρώθηκαν στα κρεματόρια. Παλιότερα, σύμφωνα με την ορθόδοξη άποψη, η γη ήταν επίπεδη».

Ο Γκρίφιν συνέβαλε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στην ίδρυση της νεοφασιστικής οργάνωσης Διεθνής Τρίτη Θέση (ΙΤΡ), ένα πολιτικά ακραίο κίνημα ενάντιο τόσο στον κομμουνισμό όσο και στον καπιταλισμό με ηγέτη τον Ιταλό Ρομπέρτο Φιόρε. Ως αρχηγός του ΙΤΡ αναμείχθηκε με το ακροδεξιό ΒΝΡ, στο οποίο έγινε μέλος το 1995 και τέσσερα χρόνια αργότερα εξελέγη αρχηγός του.