Κάθε φορά που θέλω να δοκιµάσω ένα νέο προϊόν, επιλέγω να το µαγειρέψω µε τον απλούστερο τρόπο και χωρίς γευστικά ψιµύθια, όπως µπαχαρικά και καρυκεύµατα.

Το ίδιο έκανα και µε τον µεσσαρίτικο ξινόχοντρο που µου έφεραν πρόσφατα πεσκέσι από την Κρήτη. Απλώς τον σιγόβρασα µε νερό. Ούτε λάδι, ούτε αλάτι, ούτε τίποτε! Είναι αδύνατον να σας περιγράψω τη νοστιµιά και τα αρώµατα που έβγαλε αυτός ο χυλωµένος τραχανάς…

Αναζήτησα τη ρίζα αυτής της έκρηξης γεύσεων και ανακάλυψα ότι ο ξινόχοντρος (ο οποίος στο µεταξύ είχε απογειώσει ένα χωριάτικο κοτόπουλο που κάναµε σούπα), είναι ένα από τα πολλά «παιδιά» της εταιρείας MELKO µε έδρα το χωριό Γκαγκάλες στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τηλεφώνησα και µίλησα µε τον πατριάρχη της οικογενειακής επιχείρησης κ. Σπύρο Κωστάκη ο οποίος µου έδωσε τη λύση του µυστηρίου. Ο ξινόχοντρος παράγεται µε την κλασική συνταγή των γιαγιάδων της Μεσσαράς (µε τις προσαρµογές φυσικά που απαιτεί ο 21ος αιώνας). Φτιάχνεται λοιπόν µε γάλα που αφού παστεριωθεί αφήνεται να ξινίσει, ενώ για το στέγνωµά του (που παλιά γινόταν υπό σκιάν για πολλές ηµέρες), σήµερα περνάει 180 ώρες στα κατάλληλα ξηραντήρια σε χαµηλή θερµοκρασία.

Αξίζει τον κόπο να αναζητήσετε τον µεσσαρίτικο ξινόχοντρο της MELKO στα ενηµερωµένα µπακάλικα. Οι παλαιότεροι θα θυµηθείτε ξεχασµένες γεύσεις που αξίζει να γνωρίσουν οι νεότεροι.