Τον οδικό χάρτη της δικομματικής κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές του 2014, επικύρωσαν το απόγευμα της Τετάρτης οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ παράλληλα χάραξαν τη στρατηγική τους έναντι της τρόικας.


Διαβάστε ολόκληρο το προγραμματικό πλαίσιο της κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΠαΣοΚ

Επειτα από κυοφορία περίπου τεσσάρων μηνών η προγραμματική συμφωνία της ΝΔ και του ΠαΣοΚ είναι έτοιμη και η επιλογή να οριστικοποιηθεί και να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων εικοσιτετραώρων αποτελεί μια συμβολική κίνηση εν όψει και της διαπραγμάτευσης που ξεκινά με την τρόικα.
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα βάλουν ουσιαστικά την υπογραφή τους σε ένα κείμενο που έχει ως άξονα το τρίπτυχο: έξοδος από τα μνημόνια, ρύθμιση του χρέους και όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα.
Η συνάντηση των δύο αρχηγών γίνεται στη σκιά της απόλυτης πολιτικής κάλυψης που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στον κ. Βενιζέλο με τη μακροσκελή γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί αρραγές το κυβερνητικό μέτωπο.
Και αυτό διότι ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί εν μέσω των σοβαρών εξελίξεων με την τρόικα να συντηρείται ένα πολεμικό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησής του και μάλιστα με την εμπλοκή δύο κορυφαίων στελεχών, όπως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα συζητήσουν αύριο τις τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου που έχουν επεξεργαστεί στενοί συνεργάτες τους υπό τη μορφή και ενός εθνικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετές επαφές των δύο πλευρών, ενώ το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας εδόθη στο ΠαΣοΚ το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο Πρωθυπουργός ήταν στη Ρώμη, από τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη.

Επίσης θα συζητήσουν εκτενώς και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έναντι της τρόικας, ενώ είναι σαφές ότι θα οριοθετηθούν εκ νέου και οι «κόκκινες γραμμές» υπό το πρίσμα πως και οι δανειστές πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Η κεντρική γραμμή όπως εκπορεύεται εδώ και καιρό, κατόπιν σχετικής συζήτησης των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία δεν αντέχουν η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.
Αυτή η ιδιαίτερης σημασίας επισήμανση θα αναγράφεται και στην προγραμματική συμφωνία, όπου επίσης αναφέρονται η θέση για ελάφρυνση του χρέους και ο στόχος της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να βγει η χώρα από τον λαβύρινθο του μνημονίου και να είναι δημοσιονομικά αυτοδύναμη.
Θεμέλιο της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ θα είναι το «όχι στα νέα δημοσιονομικά μέτρα», ενώ θα γίνεται αναφορά στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος, ανταγωνιστικό στηνυπηρεσία της ανάπτυξης και του πολίτη.
Επί της ουσίας ο στόχος των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου είναι αυτή η προγραμματικήσυμφωνία να είναι το κείμενο που θα δίνει την προοπτική στη χώρα και θα δείχνει το φως μετά το τούνελ, ενώ θα αποτυπώνει τη διάθεση και των δύο πλευρών για συνεννόηση, συμπόρευση και συμμαχία μακράς διαρκείας.
Οσοι είναι γνώστες της προγραμματικήςσυμφωνίας λένε ότι αυτή θα λάβει τη μορφή εθνικού σχεδίου για τη χώρα και στο κείμενό της θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για την πολιτική σταθερότητα και εξάντληση της τετραετίας, την ανάγκη συντεταγμένης εξόδου από την κρίση, για μέτρα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και αύξηση των θέσεων απασχόλησης, για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, για θεσμικές αλλαγές, όπως τροποποίηση του εκλογικού νόμου και του πολιτικού συστήματος, ενώ θα γίνεται αναφορά και στη συνταγματική αναθεώρηση.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 22 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus