Προς το Αύριο

Ονομάζεται Mixed Reality και αποτελεί ένα ζευγάρι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας το οποίο «παντρεύει» την εικονική πραγματικότητα με το πραγματικό περιβάλλον.

Ονομάζεται Mixed Reality και αποτελεί ένα ζευγάρι γυαλιά εικονικής πραγματικότητας το οποίο «παντρεύει» την εικονική πραγματικότητα με το πραγματικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της ιαπωνικής εταιρείας Canon, μέσα από τον συνδυασμό του εικονικού με το πραγματικό, η καινοτόμος τεχνολογία προσφέρει στον χρήστη μια μοναδική εμπειρία. Το Mixed Reality προσφέρει τη δυνατότητα διάδρασης του χρήστη με το προβαλλόμενο εικονικό αντικείμενο.
Τα προηγμένα γυαλιά είναι εξοπλισμένα με δύο μικρές οθόνες (μία για το δεξί μάτι και μία για το αριστερό), πάνω από τις οποίες υπάρχουν δύο κάμερες που καταγράφουν ό,τι ακριβώς βλέπουν τα μάτια του χρήστη κάθε φορά. Οι εικόνες αυτές αποστέλλονται σε ένα έξυπνο λογισμικό το οποίο υπολογίζει την οπτική γωνία του χρήστη. Αυτό έχει αποτέλεσμα το τρισδιάστατο εικονικό αντικείμενο να προσαρμόζεται κάθε φορά στη θέση από την οποία το βλέπει ο χρήστης, εντασσόμενο έτσι μέσα στο ευρύτερο πραγματικό περιβάλλον που βλέπει. Η συγκεκριμένη διαδικασία εκτελείται ταυτόχρονα με την κίνηση του χρήστη, με αποτέλεσμα ο εικονικός κόσμος να «ευθυγραμμίζεται» πλήρως με τον πραγματικό. Το σύστημα 3D είναι συμβατό με Windows XP και Windows 7.
Οι επινοητές του Mixed Reality υποστηρίζουν ότι η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα τον επιστημονικό και επιχειρηματικό κόσμο (π.χ. γιατρούς, σχεδιαστές κ.ά.), καθώς επιτρέπει τη δημιουργία και δοκιμή τρισδιάστατων προτύπων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικά κεφάλαια κατά τη διενέργεια μελετών από επιστημονικά ιδρύματα και επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε μεγάλες επενδύσεις. Οπως ανακοίνωσε η Canon στο πλαίσιο της 21ης Εκθεσης Τρισδιάστατης και Εικονικής Πραγματικότητας που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο (19-21 Ιουνίου), η διάθεση του Mixed Reality αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Μίλα στο… χέρι!
Ο βρετανός καλλιτέχνης Σον Μάιλς είχε μια πρωτότυπη ιδέα: δημιούργησε ένα ζευγάρι γάντια τα οποία σε ρόλο handsfree επιτρέπουν στον χρήστη να μιλάει στο κινητό μιλώντας στο… χέρι του!
Τα γάντια Talk to the Hand κρύβουν το ηχείο στον αντίχειρα και το μικρόφωνο στο μικρό δαχτυλάκι, προκειμένου ο χρήστης να είναι σε θέση να φέρνει το ένα δάχτυλο κοντά στο αφτί και το άλλο κοντά στο στόμα.
Το πρωτότυπο πρότζεκτ του ευρηματικού καλλιτέχνη χρηματοδότησε η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας O2, η οποία και του προσέφερε όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά από συσκευές που προορίζονταν για ανακύκλωση.
Οπως εξηγεί ο δημιουργός των «ομιλητικών» γαντιών, στόχος του ήταν να σχεδιάσει κάτι το οποίο να επιτρέπει στους κατόχους κινητού να μιλάνε στο τηλέφωνο άνετα τον χειμώνα, χωρίς να χρειάζεται να αφαιρούν τα γάντια τους και χωρίς να πρέπει να ψάχνουν την τσάντα τους στον δρόμο για να «ψαρέψουν» τη συσκευή τους. Αν το καταναλωτικό κοινό δείξει προτίμηση στα Talk to the Hand, τότε δεν αποκλείεται ο σχεδιαστής τους να σκεφτεί τη μαζική παραγωγή τους.
Εφαρμογή «σερβίρει» μπίρες
Η εφαρμογή Pivo απευθύνεται στους απανταχού λάτρεις της μπίρας, καθώς δημιουργήθηκε με σκοπό να διευκολύνει την παραγγελία του αγαπημένου τους ποτού σε 59 γλώσσες – ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και τα ινδικά, τα ινδονησιακά και τα ιαπωνικά.
Η ιδέα γεννήθηκε σε μια παρέα «μπιρόβιων» φίλων από τη Βρετανία οι οποίοι, όπως περιγράφουν, όταν βρίσκονταν σε διακοπές στην Πράγα θεώρησαν ότι εκτέθηκαν κατά την επίσκεψή τους σε ένα μπαρ καθώς δεν μπορούσαν να παραγγείλουν μπίρα. Εξ ου και το όνομα της εφαρμογής, το οποίο στα τσεχικά σημαίνει «μπίρα».
«Πριν από λίγο καιρό είχαμε πάει διακοπές στην Πράγα και ως βρετανοί τουρίστες αποφασίσαμε να πάμε στο πλησιέστερο μπαρ και να απολαύσουμε μια παγωμένη μπίρα. Σύντομα όμως αντιληφθήκαμε ότι δεν γνωρίζαμε τι έπρεπε να πούμε στα τσεχικά» εξηγεί ο 29χρονος Τζάστιν Εϊμι. «Φυσικά, μπορεί κάποιος απλά να δείξει την μπίρα, όμως πιστεύουμε ότι είναι ωραίο να καταβάλλει κανείς την προσπάθεια να μιλάει τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκεται».
Ο άρχοντας του δαχτυλιδιού
Ενα «έξυπνο» δαχτυλίδι που επιτρέπει στους κατόχους Android κινητού να ξεκλειδώνουν τη συσκευή τους μέσω αυτού ανέπτυξε η κινεζική εταιρεία Shanda.
Το Geak Ring, όπως ονομάζεται, αποτελεί μια συσκευή ασφαλείας η οποία επιτρέπει το εύκολο ξεκλείδωμα του κινητού με μία κίνηση. Το hi-tech δαχτυλίδι λειτουργεί με τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC). Ενα ελαφρύ χτύπημά του στην οθόνη του κινητού αρκεί, και η συσκευή παραδίδεται στα χέρια του κατόχου της. Ακόμη, το Geak Ring μπορεί να ενεργοποιήσει το «κατέβασμα» φωτογραφιών, επαφών ή άλλων δεδομένων σε συσκευές φίλων του χρήστη, με ένα απλό άγγιγμα στην οθόνη του κινητού τους.
Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για μια εναλλακτική λύση στη βαρετή διαδικασία εισαγωγής του κωδικού ασφαλείας για το ξεκλείδωμα του κινητού, η οποία αναμένεται σύντομα να «αγκαλιάσει» και άλλα smartphones.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk