Εικόνα διάλυσης εμφάνισε ο ελληνικός στίβος στο πρώτο εφετινό διεθνές τεστ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων που διεξήχθη στο Γκέιτσχεντ της Βρετανίας. Ο υποβιβασμός από τη Σούπερ Λίγκα, εν πολλοίς αναμενόμενος, συνοδεύτηκε από μια κακή, στο σύνολό της, αγωνιστική εμφάνιση της ελληνικής ομάδας αλλά και από εξωαγωνιστικά παρατράγουδα που εξέθεσαν περαιτέρω την ελληνική αποστολή. Η Ελλάδα κατετάγη 11η με 152 βαθμούς και αποχαιρέτησε τη Σούπερ Λίγκα με το κεφάλι σκυμμένο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένας αθλητής της, ο Λούης Τσάτουμας (2ος στο μήκος), κατάφερε να ανέβει στο βάθρο. Κατά τα άλλα, έμπειροι αθλητές ή αθλητές με φιλοδοξίες καταποντίστηκαν ή δεν συνέβαλαν όπως αναμένονταν στη βαθμολογική συγκομιδή. Οι επιδόσεις τους ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ κατώτερες των ατομικών ρεκόρ τους και αποδείχθηκε ότι μόνο στα χαρτιά των υπευθύνων του ΣΕΓΑΣ η πρόσφατη διοργάνωση αποτελούσε στόχο. Για τα περισσότερα μέλη της αποστολής στο Γκέιτσχεντ φάνηκε να είναι ένα απλό «πέρασμα», μια συμμετοχή χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
Δυστυχώς με μια μοναδική εξαίρεση την αθλήτρια του μήκους Ευαγγελία Γαλένη που κατέλαβε την εξόχως τιμητική 4η θέση και οι υπόλοιποι νέοι αθλητές που συμμετείχαν στην αποστολή δεν δικαίωσαν τις ελπίδες που έτρεφαν για αυτούς οι υπεύθυνοί της.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά προέκυψε και το επεισόδιο με τη Νικόλ Κυριακοπούλου η οποία δεν αγωνίστηκε γιατί δεν βρήκε τα κοντάριά της. Ο ΣΕΓΑΣ αφού έριξε τις ευθύνες στην αεροπορική εταιρεία που τα μετέφερε, στη συνέχεια ανέκρουσε πρύμναν και διέταξε έρευνα για την υπόθεση. Τα σενάρια που κυκλοφορούν ξεκινούν από υποθέσεις για ευθύνες των διοργανωτών και φθάνουν μέχρι και να κάνουν λόγο για «Εφιάλτες» από την ελληνική αποστολή που θέλησαν να αφήσουν την Κυριακοπούλου εκτός αγώνα. Η ταχύτατη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι περισσότερο από αναγκαία για να μπει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.