Οι λοιμώξεις με καμπυλοβακτήριο και E.coli όχι μόνο καλά κρατούν αλλά… θεριεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό έδειξε η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Ασθενειών (ECDC) καθώς και της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η οποία δόθηκε σήμερα Τρίτη 9 Απριλίου στη δημοσιότητα.

Τα πρωτεία στην καμπυλοβακτηρίωση

Στην έκθεση που αφορά το 2011 αναφέρεται ότι η καμπυλοβακτηρίωση συνεχίζει να αποτελεί την πιο συχνή νόσο που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο – οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις της εμφανίζουν συνεχή αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2008 ως σήμερα παρουσιάζουν επίσης αύξηση οι περιπτώσεις λοίμωξης ανθρώπων με το βακτηρίδιο Eschericia coli. Τα μόνα καλά νέα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση, είναι ότι οι περιπτώσεις σαλμονέλωσης βρίσκονται σε συνεχή πτωτική πορεία τα τελευταία επτά έτη.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι νόσοι αυτές μπορούν να μεταδοθούν με άμεση ή έμμεση επαφή των ανθρώπων με τα ζώα – για παράδειγμα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων με τα βακτήρια τροφών ή μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα.

Πτώση των περιπτώσεων σαλμονέλωσης

«Τα θετικά νέα είναι ότι συνεχίζεται η μείωση των περιπτώσεων σαλμονέλωσης τόσο στους ανθρώπους όσο και στα πουλερικά. Ωστόσο η αύξηση των μολύνσεων με καμπυλοβακτήριο και E.coli δείχνει τη συνεχή ανάγκη επιτήρησης και ελέγχου για την ύπαρξη αυτών των βακτηρίων στην τροφική αλυσίδα προκειμένου να μειωθεί η έκθεση των ανθρώπων στους παθογόνους μικροοργανισμούς» ανέφερε η Πία Μακέλα, επικεφαλής της Μονάδας Βιολογικής Επιτήρησης της EFSA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2011 κατεγράφησαν συνολικά 220.209 περιπτώσεις μόλυνσης με καμπυλοβακτήριο σε ανθρώπους, 2,2% περισσότερες σε σύγκριση με το 2010. Το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί να προκαλέσει διάρροια και πυρετό και συνήθως «τρυπώνει» στο κρέας του κοτόπουλου από όπου και περνάει στον άνθρωπο μέσω της κατανάλωσής του.

«Έκρηξη» E.coli το 2011

Το E.coli ήταν «ένοχο» για 9.485 περιπτώσεις νόσησης σε ανθρώπους κατά την ίδια χρονιά. Υπογραμμίζεται ότι το 2011 παρατηρήθηκε μια «έκρηξη» των περιπτώσεων Ε.coli εξαιτίας ενός σπάνιου στελέχους (Ο104:Η4) που εμφανίστηκε στη Γερμανία και στη Γαλλία και συνδέθηκε με διάφορα είδη σπόρων (όπως παπαρούνας και μοσχοσίταρου). Η μόλυνση με E.coli μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή διάρροια καθώς και σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο όταν αφορά κάποια τοξικά στελέχη του βακτηρίου (το συγκεκριμένο σύνδρομο μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο). Σε ό,τι αφορά τις τροφές, το E.coli εντοπίστηκε στις περισσότερες περιπτώσεις σε προϊόντα βοδινού κρέατος.

Σχετικά με τη σαλμονέλωση, παρότι οι περιπτώσεις της έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το 2011 το βακτήριο Salmonella συνέχισε να κρατά τη δεύτερη θέση της κατάταξης ζωονόσων που μεταδίδονται στον άνθρωπο (κατεγράφησαν 95.548 κρούσματα). Η Salmonella μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό και κράμπες στην κοιλιά και εντοπίζεται συνήθως σε φρέσκο κρέας κοτόπουλου, στον κιμά κοτόπουλου και σε άλλα προϊόντα με βάση τα πουλερικά.

Τα «ξεσπάσματα» στην ΕΕ

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης 5.648 «ξεσπάσματα» νόσων που οφείλονταν σε κατανάλωση τροφής σε ολόκληρη την ΕΕ μέσα στο 2011 (σε τέτοια ξεσπάσματα καταγράφονται δύο ή περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες υπαίτια είναι η ίδια μολυσμένη τροφή). Τα «ξεσπάσματα» αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη μόλυνση 69.553 ατόμων προκαλώντας 93 θανάτους στην ΕΕ το 2011. Η Salmonella κρατούσε τα πρωτεία των «ξεσπασμάτων» με γνωστή προέλευση (26,6% επί του συνόλου), ενώ ακολουθούσαν οι βακτηριακές τοξίνες (12,9%) και το καμπυλοβακτήριο (10,6%). Οι πιο κοινές «πηγές» των «ξεσπασμάτων» ήταν τα αβγά και τα προϊόντα που περιέχουν αβγά καθώς και τα ψάρια αλλά και τα προϊόντα ψαριού.