Επτά μνηστήρες για τον ιδιωτικό ΟΠΑΠ

Εξι σχήματα εκδήλωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ που πωλεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το ελληνικό δημόσιο

Επτά σχήματα εκδήλωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για την απόκτηση του 33% του ΟΠΑΠ που πωλεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το ελληνικό δημόσιο.

Το Σάββατο, το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει επίσημα τα ονόματα που υπέβαλαν φάκελο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών εξεδήλωσαν ενδιαφερόν η Lottomatica, η Intralot και η κοινοπραξία Κοπελούζος – Playtech (Ισραήλ) – Merkur Gaming (Γερμανία).

Φάκελο υπέβαλαν ακόμη, o επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης με τους τσέχους του PPF (ελέγχουν μερίδιο στην Τράπεζα Πειραιώς και ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ), καθώς επίσης και τα επενδυτικά funds: BC Partners από την Αγγλία(μετέχει στα Καζίνο της Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης), Fosun από την Κίνα, γνωστό από τη συνεργασία του με τη Folli-Follie και το Texas Pacific Group από τις ΗΠΑ.

Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ αποτελεί ορόσημο για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα αφού πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία στον κόσμο και την πιο κερδοφόρα εισηγμένη του κλάδου πανευρωπαϊκά και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού να διατηρηθεί και στη δεύτερη και πιο σημαντική φάση που είναι η υποβολή δεσμευτικών οικονομικών πρσφορών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα αν κρίνει να εισάγει ενδιάμεση φάση, η οποία θα αφορά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών.
Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ μετά την εισήγηση των συμβούλων Deutsche Bank και NBG θα αξιολογήσει τους φακέλους των εταιρειών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στη συνεδρίασή του στις 21 Νοεμβρίου και θα αποφασίσει ποιές πληρούν τις προδιαγραφές του οργανισμού για να συνεχίσουν.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα έχουν υποβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε ο νέος ιδιοκτήτης του ΟΠΑΠ να ανακηρυχτεί στις αρχές του 2013, αλλά μάλλον το χρονοδιάγραμμα αυτό θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί.
Σήμερα το 33% του ΟΠΑΠ αποτιμάται στο ΧΑ στα 500 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή κέρδη αναμένει ο οργανισμός το 2012. Το γεγονός αυτό δεν προϊδεάζει ότι το τίμημα που θα υποβληθεί θα είναι πολύ μεγαλύτερο των 500 εκατ. ευρώ καθώς η φορολόγηση των μεικτών κερδών του ΟΠΑΠ από το 2013 και των κερδών των νικητών κατά 10% από το πρώτο ευρώ θα μειώσει σημαντικά τη μελλοντική κερδοφορία του οργανισμού. Από την άλλη πλευρά θα πρέπει οι μνηστήρες του ΟΠΑΠ να ενσωματώσουν στο τίμημα που θα προσφέρουν τα οφέλη από τη δραστηριοποίηση του ΟΠΑΠ στα VLTs και στο διαδίκτυο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk