Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ανέλαβε την ευθύνη των συνεπειών της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, μία υπόθεση που προκαλεί πολιτική θύελλα στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Στις συνεντεύξεις που έδωσε στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox από τη Λίμα του Περού, η Χίλαρι Κλίντον θέλησε πάνω απ΄όλα να προστατεύσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν από τις επιθέσεις του στρατοπέδου των Ρεπουμπλικανών σχετικά με τις συνθήκες ασφαλείας που επικρατούσαν στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη πριν από την επίθεση.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη» για τη διαχείριση αυτής της υπόθεσης, της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου και κόστισε τη ζωή του αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τα αποσπάσματα των συνεντεύξεων που μεταδόθηκαν από τα δύο τηλεοπτικά δίκτυα.

«Εχω την ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών που απασχολεί 60.000 άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο, σε 275 διπλωματικές και προξενικές αποστολές και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν είχαν φυσικά γνώση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί από τους επαγγελματίες που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια», δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι θέλει «να αποφύγει αυτό το είδος πολιτικής παγίδας».

Η «υπόθεση της Βεγγάζης» συγκλονίζει την αμερικανική πολιτική σκηνή καθώς πλησιάζει η 6η Νοεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικανοί προσάπτουν στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα κενά στο τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών πριν από την εκδήλωση της επίθεσης εναντίον του προξενείου και κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ότι καθυστέρησαν να παραδεχθούν ότι επρόκειτο για μία τρομοκρατική επίθεση με τη συμμετοχή της Αλ Κάιντα.

Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν, αντίπαλος του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008, χαιρέτισε με ανακοίνωσή του «την αξιέπαινη πράξη της κυρίας Κλίντον, κυρίως της στιγμή που ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να αποφύγει κάθε είδος ευθύνης».

Επικρίνοντας τον πρόεδρο Ομπάμα, ο γερουσιαστής υπενθύμισε ότι «η ευθύνη για την ασφάλεια των Αμερικανών που υπηρετούν στο εξωτερικό ανήκει τελικά στον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων».

Την περασμένη Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε τη διαβεβαίωση κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του αναμέτρησης με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την αντιπροεδρία Πολ Ράιαν ότι η κυβέρνηση δεν είχε λάβει αιτήματα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας για την αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη και το αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη πριν από την 11η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο την Τετάρτη, ενώπιον επιτροπής του Κονγκρέσου υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, αμερικανοί αξιωματούχοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στη Λιβύη είχαν δηλώσει ότι το επίπεδο προστασίας στη Βεγγάζη ήταν ανεπαρκές πριν από την επίθεση και ότι είχαν ζητήσει επιπλέον μέτρα ασφαλείας, συναντώντας την άρνηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το FBI και οι λιβυκές αρχές ερευνούν επί τόπου την υπόθεση , ενώ η Χίλαρι Κλίντον συνέστησε επιτροπή που θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στη Βεγγάζη και τις πληροφορίες για το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής.

«Στον τομέα της ασφάλειας, οι αποφάσεις λαμβάνονται από επαγγελματίες, αλλά εμείς θα επανεξετάσουμε τα πάντα ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι πράττουμε το αναγκαίο σε ένα όλο και πιο επικίνδυνο περιβάλλον», δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στο Fox News.

«NY Times»: Επισπεύδεται το σχέδιο για τη συνδρομή της λιβυκής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιταχύνουν τα σχέδια συνδρομής της κυβέρνησης της Λιβύης για τη σύσταση επίλεκτης ομάδας κρούσης που θα αντιμετωπίσει εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως εκείνη που πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, και τη δράση των οργανωμένων ένοπλων ομάδων στη χώρα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των «New York Times».

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εξασφάλισε τον περασμένο μήνα πόρους ύψους 8 εκατ. δολαρίων από τα κονδύλια του Πενταγώνου για τις επιχειρήσεις και τη βοήθεια κατά της τρομοκρατίας, που προορίζεται για το Πακιστάν ώστε να συσταθεί επίλεκτη ομάδα κρούσης που θα περιλαμβάνει 500 μέλη και είναι πιθανόν να εκπαιδευτεί από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο προϋπήρχε της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στη Βεγγάζη κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν ο αμερικανός πρεσβευτής και τρία ακόμη μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής, αλλά η εφαρμογή του επισπεύδεται εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη.