Η ζωή του είναι μια αλληλουχία ακραίων πρότζεκτ. Πρώτα ζει και μετά γράφει. Ο Α. Τζ. Τζέικομπς υπηρετεί αυτό που στην αμερικανική βιβλιογραφία αποκαλείται «stunt journalism»: είναι ένας υπερήφανος άνθρωπος-πειραματόζωο. Στο πλαίσιο των φιλόδοξων εγχειρημάτων του έχει, μεταξύ άλλων, διαβάσει λέξη προς λέξη και τους 32 τόμους της εγκυκλοπαίδειας Britannica (στην απόπειρά του να κατακτήσει την απόλυτη ευφυΐα), έχει «τσακωθεί» με την ξυριστική μηχανή, έχει λιθοβολήσει έναν μοιχό γείτονά του (όταν αποφάσισε να ζήσει – κατά γράμμα – σύμφωνα με τις διδαχές της Βίβλου) και έχει ικανοποιήσει όλα – ανεξαιρέτως – τα καπρίτσια της συζύγου και μητέρας των τριών παιδιών του στην απόπειρά του να γίνει ο τέλειος σύντροφος. Ολα αυτά έχουν κατά καιρούς δώσει πικάντικη τροφή σε πολυσέλιδα άρθρα στα μεγαλύτερα έντυπα του πλανήτη – ο 44χρονος Α. Τζ. Τζέικομπς είναι αρχισυντάκτης του «Esquire» και συνεργάτης αρθρογράφος, μεταξύ άλλων, στα «Entertainment Weekly», «Glamour» και «New York Μagazine» – καθώς και σε βιβλία που φιγουράρουν στις λίστες μπεστ σέλερ των «New York Times». Στο τελευταίο του πόνημα, με τίτλο «Drop Dead Healthy», ο Τζέικομπς αποφάσισε να γίνει ο υγιέστερος άνθρωπος επί Γης δοκιμάζοντας τα πάντα, από παγιωμένες παραδοχές του well-being μέχρι ακραίες απόψεις περί υγιεινής διατροφής και διαβίωσης. Και απόλαυσε το κάθε λεπτό, όπως αποδεικνύει η συζήτησή μας.

Πώς είναι άραγε να λειτουργείς σαν πειραματόζωο 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα; Υπάρχουν σαφή όρια μεταξύ δουλειάς και πραγματικότητας; «Οταν καταπιάνομαι με ένα πρότζεκτ, η δουλειά μου και η ζωή μου είναι ένα και το αυτό. Ανευ όρων και ορίων! Οταν, για παράδειγμα, πρόσφατα μπήκα στη διαδικασία να γίνω ο πιο υγιής άνθρωπος στον πλανήτη, εργαζόμουν πάνω σε αυτό όλη την ώρα, από τη στιγμή που ξυπνούσα ως την ώρα που έπεφτα για ύπνο. Και αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο ύπνος είναι υγεία, δούλευα και ενόσω κοιμόμουν».

Γιατί μπήκατε εξαρχής στη διαδικασία να κάνετε κάτι τόσο εξουθενωτικό για το σώμα και το πνεύμα όσο το να ζήσετε για έναν χρόνο ακολουθώντας ευλαβικά διάφορους κανόνες για καλή φυσική κατάσταση και διατροφή; «Τα λατρεύω αυτά τα πειράματα. Σίγουρα μου προκαλούν κάμποσο πόνο και ταπείνωση, για να μην αναφερθώ στη συχνά περίεργη τριχοφυΐα – βλ. “βιβλικό” πρότζεκτ. Αλλά στο τέλος θα έχω πάρει μαθήματα που βελτιώνουν τη ζωή μου».

Επειτα από 365 ημέρες δοκιμών καταλήξατε ότι υπάρχουν ιατρικοί μύθοι που θα έπρεπε να γνωρίζουμε; «Αρκετοί. Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε έντονο στρέτσινγκ πριν από τη γυμναστική. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το στρέτσινγκ μπορεί να βλάψει τις επιδόσεις σας. Επίσης, υπάρχει ο μύθος ότι η άσκηση δεν “καταγράφεται” επάνω σου, εκτός αν γυμνάζεσαι πολύ και εντατικά. Αυτό δεν ισχύει. Οποιαδήποτε άσκηση είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό. Ακόμη και τα δέκα λεπτά γυμναστικής. Ακόμη και οι μικροκινήσεις κάνουν καλό. Αν κάθεστε, χτυπήστε ρυθμικά τα δάχτυλα των ποδιών σας στο πάτωμα, κουνηθείτε πέρα δώθε στην καρέκλα σας. Θα κάψετε αναπάντεχα πολλές θερμίδες».

Ολες αυτές οι εμπειρίες σας σάς κληροδότησαν κανένα καλό… κουσούρι; «Πολλά, τα οποία μάλιστα έχω διατηρήσει. Πρώτον, μετά το πρότζεκτ της υγείας, προσπαθώ να μη μένω για πολύ στην καρέκλα. Η καθιστική ζωή είναι καταστροφική για την καρδιά. Αγόρασα διάδρομο, τοποθέτησα το λάπτοπ μου επάνω στον διάδρομο και έγραψα το βιβλίο ενώ περπατούσα. Μου πήρε περίπου 1.900 χιλιόμετρα. Ακόμη γράφω στον διάδρομο. Επίσης, τρώω λιγότερο φαγητό, το μασάω για περισσότερο διάστημα και ασκούμαι από λίγο σε κάθε ευκαιρία. Οσο για το “βιβλικό” πρότζεκτ, έχω γίνει ελαφρώς καλύτερος άνθρωπος. Εξακολουθώ να λέω ψέματα, να κουτσομπολεύω και να ζηλεύω τα αγαθά του άλλου, αλλά ψεύδομαι, κουτσομπολεύω και φθονώ τα αγαθά του άλλου λιγότερο από ό,τι πριν. Υπολογίζω τη βελτίωση στο 40%. Τέλος, λέω αρκετές προσευχές την Ημέρα των Ευχαριστιών – η ευγνωμοσύνη είναι σαν ψυχολογικό υπερναρκωτικό».

Εκτός από την ευγνωμοσύνη, τι άλλο σάς κινητοποιεί; Πώς επιλέγετε κάθε φορά τους «άθλους» σας; «Πιστεύω το μεγαλύτερο σαράκι μου είναι η περιέργεια. Αυτή μου δίνει το ερέθισμα. Πρέπει να παθιάζομαι με το θέμα. Υγεία, θρησκεία, γνώση – αυτές ήταν ανέκαθεν μερικές από τις εμμονές μου. Θα μου ήταν αδύνατον να καθήσω να γράψω ένα βιβλίο για τη 12μηνη εμπειρία τού να παίζεις τούμπα, εφόσον δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να με συνεπάρει αυτό το μουσικό όργανο».

Πώς αντέδρασε η σύζυγός σας όταν πρωτομπήκατε στη διαδικασία να ζήσετε υγιεινά, να ακολουθήσετε τις βιβλικές διδαχές κ.ο.κ.; «Λαμβάνω στοίβες επιστολές στις οποίες μού γράφουν ότι η γυναίκα μου είναι αγία που με ανέχεται μαζί με όλα αυτά που κάνω. Οι αντιδράσεις της ποικίλλουν. Μερικές φορές, της αρέσουν πραγματικά τα αποτελέσματα των πειραμάτων μου. Νομίζω το πρότζεκτ της υγιεινής διαβίωσης της άρεσε ελαφρώς περισσότερο από τα προηγούμενα, ωστόσο είχε και αυτό τις δύσκολες στιγμές του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ της άρεσε η γενειάδα τύπου Μωυσή. Αρνιόταν να με φιλήσει τους τελευταίους έξι μήνες του εγχειρήματος».

Το εγχείρημά σας θυμίζει λίγο το «Supersize me» από την ανάποδη. Σκέπτεστε την πιθανότητα μιας καριέρας στα media; Για να είμαι ειλικρινής, γνωρίζω τον Μόργαν Σπέρλοκ που έκανε το “Supersize Me” και τον λατρεύω. Παραγωγοί του Χόλιγουντ έχουν κατά καιρούς επιλέξει βιβλία και άρθρα μου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει ως τη μεγάλη οθόνη. Ελπίζω κάποια ημέρα να γίνει και αυτό».

Στα ανδραγαθήματά σας συγκαταλέγεται και μία μεταμφίεση σε γυναίκα. Υπάρχουν ταμπού στα ανρώπινα πειράματά σας; Κάτι που δεν είστε διατεθειμένος να κάνετε για τα άρθρα κια τα βιβλία σας; «Δεν θα έκανα ποτέ κακό σε άλλα άτομα και στην οικογένειά μου. Το πιο οριακό που έχω κάνει είναι ότι εξάσκησα τη μέθοδο της “ριζοσπαστικής ειλικρίνειας”, όπου λες ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι. Χωρίς φίλτρο μεταξύ γλώσσας και εγκεφάλου. Υπήρξαν φορές που αν γινόμουν απόλυτα ευθύς θα πλήγωνα ανθρώπους».

Ποια ήταν η πιο ακραία εμπειρία στο πλαίσιο των «πειραματισμών» σας; «Μάλλον ο λιθοβολισμός ενός μοιχού. Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει ρητά ότι πρέπει να λιθοβολείς όσους διαπράττουν μοιχεία, οπότε υπέθεσα ότι θα έπρεπε να πετροβολήσω τουλάχιστον έναν. Και μου δόθηκε η ευκαιρία. Χρησιμοποίησα πολύ μικρές πετρούλες, ωστόσο ο αμαρτήσας δεν τρελάθηκε από τη χαρά του».

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, οι άνθρωποι επιλέγουν φανατικά να διαβάζουν βιβλία ή άρθρα όπως τα δικά σας; «Πιστεύω ότι τα εγχειρίδια αυτής της κατηγορίας (και όχι μόνο τα δικά μου) παρέχουν στον αναγνώστη ηδονοβλεπτικά ρίγη συγκίνησης. Διαβάζοντάς τα, σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις κατά κάποιον τρόπο κάτι τρελό και ασυνήθιστο χωρίς να χρειάζεται να βγεις από το σπίτι σου».

Η σκωπτική γραφή σας είναι η αντανάκλαση μιας εξίσου χιουμοριστικής αντιμετώπισης απέναντι στη ζωή; Θεωρείτε τον εαυτό σας αισιόδοξο άνθρωπο; «Δεν είμαι οπτιμιστής εκ φύσεως, αλλά έμαθα τον εαυτό μου να γίνει. Είναι πιο υγιής στάση ζωής. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν εκατοντάδες πράγματα που πηγαίνουν καλά κάθε ημέρα τα οποία θεωρούμε δεδομένα και τείνουμε να εστιάζουμε στα τρία-τέσσερα που πάνε στραβά. Η ζωή είναι συχνά μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, οπότε, αν έχεις θετική προσέγγιση, καμιά φορά όλα κυλούν καλύτερα».

Δεδομένου ότι στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό το χαμόγελο βγαίνει μετά δυσκολίας, ποια θα ήταν η συμβουλή σας για να συνέλθουμε; «Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι υγιές να διαθέτεις μια χιουμοριστική αντιμετώπιση στα πράγματα. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το γέλιο μειώνει τα επίπεδα του στρες. Ενας τρόπος είναι να προσποιείσαι τον χαρούμενο μέχρι να πείσεις τον εαυτό σου ότι είσαι. Επειτα, υπάρχει και το αποκαλούμενο “facial feedback”: έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν πιέζεις τον εαυτό σου να χαμογελάσει, ακόμη και αν έχεις κακή διάθεση, εξασφαλίζεις λίγη επιπλέον χαρά. Το πρόσωπό σου ξεγελάει το μυαλό σου. Οπότε, πιθανώς εκεί να κρύβεται το μυστικό για τους Ελληνες. “Εκβιάστε” τα χαμόγελα».

* To βιβλίο του Α. Τζ. Τζέικομπς «Drop Dead Healthy» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Simon & Schuster και σε ηλεκτρονική μορφή για e-readers.

********************************

Οι δέκα «εντολές» του Α. Τζ. Τζέικομπς

1. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας. Επιλέξτε μικρά πιάτα και τοποθετήστε υγιεινές επιλογές στο ύψος του ματιού στα ράφια του ψυγείου και στα ντουλάπια. Επίσης, βγάλτε τη μεζούρα: όσο περισσότερο μετριέστε, ζυγίζεστε και καταγράφετε τα αποτελέσματα της προσπάθειας, τόσο λιγότερο θα υποτροπιάζετε.

2. Αξιοποιήστε την «κοινωνική» πίεση. Εξομολογηθείτε στο Twitter ότι φάγατε τρία ντόνατς για πρωινό και αντιμετωπίστε την καζούρα. Υπερηφανευτείτε ότι τρέξατε 5 χλμ. και απολαύστε τα κομπλιμέντα.

3. Αγαπήστε το μπρόκολο. Ακόμη και το καραμελωμένο μπρόκολο είναι καλύτερο από το να μην τρώτε καθόλου μπρόκολο. Καταπολεμήστε την πείνα με πιπέρι καγιέν, σούπες και μήλα. Τα γαρίφαλα και η κανέλα είναι τα καλύτερα αντιοξειδωτικά.

4. Πιείτε καφέ πριν από την άσκηση. Η καφεΐνη εντείνει την αντοχή επιβραδύνοντας την καύση γλυκογόνου, που αποτελεί το απόθεμα ενέργειας του οργανισμού.

5. Συνδυάστε χαρά και εργασία. Το περπάτημα στον διάδρομο, για παράδειγμα, αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης που ενισχύει την αυτοσυγκέντρωση.

6. Απενοχοποιήστε τα ελαφριά βάρη. Οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοί σας θα διογκωθούν είτε σηκώνετε 5 είτε 50 κιλά. Οι επαναλήψεις είναι εκείνες που μετράνε (επίσης, έτσι γλιτώνετε τους τραυματισμούς).

7. Διώξτε τα λευκά. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, καθώς και στις λευκές τροφές: αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, ρύζι, πατάτες – εξαιρούνται τα ασπράδια των αβγών και το κουνουπίδι.

8. Χρησιμοποιήστε νήμα. Δεν θα σας ευγνωμονούν μόνο τα δόντια σας. Ετσι προλαμβάνετε και την αρτηριακή πλάκα κερδίζοντας χρόνια ζωής.

9. (Γενικώς) «μη μασάτε», ωστόσο το φαγητό σας να το μασάτε μετά μανίας – τουλάχιστον 15 φορές την κάθε μπουκιά.

10. Συμβουλευτείτε τον «δρα» Οσκαρ Γουάιλντ: «Ολα με μετριοπάθεια, συμπεριλαμβανομένης και της μετριοπάθειας».