Μόνωση: η ασπίδα του σπιτιού

Tρόποι  θωράκισης

Πολλές φορές οι κατασκευαστές, προσπαθώντας να μειώσουν το κόστος της οικοδομής, επιλέγουν μια τυπική μόνωση με συνέπεια έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα είτε να προκύπτουν προβλήματα υγρασίας είτε το κτίριο να παρουσιάζει μεγάλες θερμικές απώλειες. Τότε κρίνεται σκόπιμο ο ιδιοκτήτης να παρέμβει για να ενισχύσει τη μονωτική ικανότητα του σπιτιού του είτε στην ταράτσα-στέγη, είτε στο δάπεδο, είτε στους βορινούς τοίχους.

• Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε πρόσφατα το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» για κτίρια κατασκευασμένα προ του 1980. Για την υλοποίησή του έχει συσταθεί Ταμείο χρηματοδότησης, το οποίο θα προσφέρει χαμηλότοκα δάνεια επιδοτούμενα βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι εξής εργασίες: θερμομόνωση στην ταράτσα του κτιρίου, τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και θερμομονωτικών κουφωμάτων και αντικατάσταση του παλαιού συστήματος καυστήρα είτε με νέο λέβητα υψηλής απόδοσης, είτε με σύστημα φυσικού αερίου, είτε με σύστημα που κάνει χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

• Ακόμη μία αποτελεσματική αλλά και οικολογική λύση είναι αυτή της «πράσινης» στέγης στο δώμα. Για να διαμορφώσετε όμως την ταράτσα σε έναν κατάφυτο κήπο πρέπει να προηγηθεί ειδική μελέτη, καθώς είναι απαραίτητο να υπολογιστούν τα φορτία που μπορεί να δεχτεί το κτίριο, και φυσικά να γίνει υγρομόνωση.

• Πολλές φορές, πέρα από την ανάγκη ενίσχυσης της θερμομονωτικής ικανότητας του σπιτιού, παρουσιάζονται προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, όπως η υγρασία.
Σε περίπτωση που αυτή κάνει την εμφάνισή της σε δομικά στοιχεία που δεν έρχονται σε επαφή με το έδαφος, προφανώς οφείλεται σε διαρροή από το σύστημα ύδρευσης ή αποχέτευσης και θα πρέπει να εντοπιστεί η βλάβη και να αποκατασταθεί. Σε περίπτωση που το στοιχείο βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αν είναι δυνατόν από το εξωτερικό μέρος με την επικόλληση στεγανοποιητικής μεμβράνης ή και με τσιμεντοειδή. Αν δεν είναι δυνατή η εξωτερική παρέμβαση, υπάρχουν κατάλληλα υλικά για επάλειψη σε υγρή μορφή, τα λεγόμενα παθητικής προστασίας, η αποτελεσματικότητά τους όμως δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη. 

 

Νέα οικοδομή

• Κατ’ αρχάς πρέπει να γίνει μελέτη θερμομόνωσης και υγρομόνωσης. Η θερμομόνωση ξεκινά κατά το στάδιο των εργασιών του μπετόν, όπου επενδύονται εξωτερικά οι κολόνες και τα δοκάρια.

• Το υλικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ελλάδα είναι η εξηλασμένη πολυστερίνη – εναλλακτικά, διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ) αλλά και ινώδη υλικά (πετροβάμβακας, υαλοβάμβακας).

• Τα υλικά πρέπει να έχουν μικρό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας. Ετσι, κατά το χτίσιμο της τοιχοποιίας, στα κοινά τούβλα το θερμομονωτικό υλικό εγκιβωτίζεται μεταξύ των δύο τοίχων, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν συρόμενα τοποθετείται στο κενό όπου σύρεται το φύλλο. •Γίνεται και χρήση ειδικών τούβλων, τα οποία έχουν καλή θερμομονωτική συμπεριφορά.
Σε περίπτωση στέγης με κεραμί-δια, οι θερμομονωτικές πλάκες μπαίνουν κάτω από τα κεραμίδια με κατάλληλα καδρόνια.

• Στη μελέτη της υγρομόνωσης οι περιοχές που πρέπει να προστατευθούν κυρίως είναι το υπόγειο και η στέγη. Για το τμήμα του υπογείου που βρίσκεται εντός του εδάφους, αφού πέσουν τα τοιχία από μπετόν, γίνεται εξωτερική επάλειψη με ειδικά υλικά τσιμεντοειδή ή ασφαλτικά ή μπαίνουν ειδικές μεμβράνες.

• Στη μεσοτοιχία πρέπει, προτού πέσει το μπετόν, να τοποθετηθεί ειδική μεμβράνη και μετά να γίνει η σκυροδέτηση.

• Στην πλάκα και στη στέγη η υγρομόνωση συνδυάζεται με τη θερμομόνωση. Γίνεται με ασφαλτόπανο και με την επίτευξη κλίσης για την απορροή των υδάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk