Δόξα και πλούτη στη διεθνή πολιτική

Πριν από πολλά χρόνια, όταν ο κόσμος ήταν «αγγελικά πλασμένος», η δόξα δεν συνοδευόταν από πλούτη, ούτε ταυτιζόταν με το χρήμα. Γνωστή – ξεχασμένη σήμερα – η ρήση «Πολλοί το χρήμα εμίσησαν, τη δόξα ουδείς». Σήμερα στην Ευρώπη και στην Αμερική η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει πώς σε δύο-τρία χρόνια από ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και όχι και λίγα εκατομμύρια πέρασαν και αυτά τα όρια.

Δόξα και πλούτη στη διεθνή πολιτική | tovima.gr
Πριν από πολλά χρόνια, όταν ο κόσμος ήταν «αγγελικά πλασμένος», η δόξα δεν συνοδευόταν από πλούτη, ούτε ταυτιζόταν με το χρήμα. Γνωστή – ξεχασμένη σήμερα – η ρήση «Πολλοί το χρήμα εμίσησαν, τη δόξα ουδείς».
Σήμερα στην Ευρώπη και στην Αμερική η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης και δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει πώς σε δύο-τρία χρόνια από ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης βρίσκεται στα όρια της φτώχειας και όχι και λίγα εκατομμύρια πέρασαν και αυτά τα όρια.
Υπάρχουν προκλητικές περιπτώσεις στη διεθνή πολιτική σκηνή που επιβεβαιώνουν τις μεγάλες ανατροπές στην «πολιτική ηθική», αλλά και την ανοχή των πολιτών στην ταύτιση της δόξας με τη χλιδή και τον πλούτο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι, αναμφισβήτητα, ένας από τους λίγους σοβαρούς ηγέτες. Είναι όμως και μεγάλος «παίκτης» της εξουσίας. Με μοναδική μαεστρία από πρόεδρος «υποβιβάστηκε» σε πρωθυπουργό και στη συνέχεια «αναβαθμίστηκε» σε πρόεδρο. Δημόσια δίνει την εικόνα ενός «κοινού πολίτη»… Ζει όμως στη «χλιδή», με βάση τα στοιχεία που παραθέτει σε πρόσφατο βιβλίο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπορίς Νεμτσόφ.
Ο Πούτιν δηλώνει ετήσιο εισόδημα 91.000 ευρώ. Με κρατικές δαπάνες έχει στη διάθεσή του 700 αυτοκίνητα, 15 ελικόπτερα, 43 άλλα ιπτάμενα μέσα, σκάφος 53,7 μέτρων και ένα πενταώροφο γιοτ, που θυμίζει υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Ακόμη, τριώροφη κατοικία στο Σαρατόφ με πισίνα, έπαυλη στη Βορειοδυτική Ρωσία με αίθουσα κινηματογράφου και μικρό ναό. Κατά τον Νεμτσόφ στη διάθεση του προέδρου συντηρούνται δύο ανάκτορα στη Βαλτική, επαύλεις στον Βόλγα, σαλέ στον Καύκασο…
Ισως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης να υπερβάλλει. Τα στοιχεία είναι συγκεκριμένα και δεν θα είναι όλα ανακριβή. Δύσκολα αμφισβητείται η εικόνα της χλιδής, η οποία κοστίζει ακριβά στο κράτος και κατ’ επέκταση στους πολίτες που ζουν στα όρια της φτώχειας.
Ας περάσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ είναι ήδη πάμπλουτος με περιουσία που ξεπερνά τα 250 εκατ. δολάρια! Τη μεγάλη αυτή περιουσία απέκτησε από επενδυτικά παιχνίδια με 21 εξωχώριες εταιρείες και 138 λογαριασμούς στα νησιά Κέιμαν, εκμεταλλευόμενος τα παραθυράκια στον νόμο που απολαμβάνουν οι πλέον εύποροι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Ρόμνεϊ είναι κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Εχουν διατυπωθεί δημοσίως υπαινιγμοί για «μαύρη τρύπα» και πιθανή αξιοποίηση του αξιώματος του κυβερνήτη για να αποφύγει τη φορολόγηση των εισοδημάτων του.
Βέβαια κατά τη γνωστή ρήση του υπουργού του κ. Κ. Καραμανλή «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Και ο κ. Πούτιν «νόμιμα» ζει μέσα στην «κρατική χλιδή» και ο κ. Ρόμνεϊ ίσως «νόμιμα» να έπαιξε με επιτυχία το επενδυτικό παιχνίδι και ίσως να μη χρειασθεί κρατικό χρήμα για να διάγει χλιδάτη ζωή…
Μήπως η «ηθική» άρχισε να διαγράφεται από την πολιτική ζωή, όπως και το «Πολλοί το χρήμα εμίσησαν…»; Η ζωή του Πούτιν στη «χλιδή» δεν είναι κρατικό μυστικό και ο πλουτισμός του Ρόμνεϊ με εταιρείες στους «αφορολόγητους παραδείσους» είναι γνωστός και στον τελευταίο Αμερικανό. Οι ρώσοι πολίτες ανέδειξαν τον Πούτιν δύο φορές πρόεδρο και μία φορά πρωθυπουργό. Και ο Ρόμνεϊ με την υποστήριξη των συντηρητικών Αμερικανών κτυπά την πόρτα του Λευκού Οίκου και ας έχει δηλώσει ότι η πρώτη απόφασή του θα είναι η κατάργηση της μεγάλης μεταρρύθμισης του Ομπάμα για τη δημόσια υγεία.
Φαινόμενα ανάλογα, με μικρότερη εμβέλεια, έχουν ανακύψει και στη χώρα μας και σε άλλες. Προβληματισμό προκαλεί η διαφαινόμενη άμβλυνση των αντανακλαστικών της κοινής γνώμης σε τέτοια φαινόμενα. Ισως να είναι συνέπεια της βαθιάς κοινωνικής κρίσης που έχουν προκαλέσει η φτώχεια και η αγωνία για το μέλλον.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk