Ο νέος Ψυχρός Πόλεµος είναι εδώ

H Apple καταγγέλλει τη διαφθορά ανώτερου στελέχους της προκειµένου να παράσχει σχέδια επερχόµενων προϊόντων της. Υπάλληλος της Boeing καταδικάστηκε το 2010 σε 15 χρόνια φυλάκιση ως ένοχος βιοµηχανικής κατασκοπείας. Ενας µηχανικός της General Motors κατηγορείται για κλοπή πληροφοριών σχετικά µε µοντέλα υβριδικής τεχνολογίας. Ο κοινός παρονοµαστής των παραπάνω, όπως και εκατοντάδων άλλων περιπτώσεων, είναι ο αποδέκτης των µυστικών: όλοι οι δρόµοι οδηγούν στην Κίνα.

Εδώ και δύο δεκαετίες οι κινεζικές βιοµηχανίες έχουν αποδειχθεί ικανότατες στην αντιγραφή µεθόδων, τεχνογνωσίας και προϊόντων από τη ∆ύση, συνήθως µε θεµιτό τρόπο, ενίοτε µε αθέµιτο. Αυτό, όµως, αποτελεί διαχρονικό ζήτηµα: η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη της Ιαπωνίας τον 20ό αιώνα είχε αποδοθεί σε παρόµοιους παράγοντες, οι Σοβιετικοί την περίοδο του Ψυχρού Πολέµου εποφθαλµιούσαν τα αµερικανικά µικροτσίπ, αµερικανοί υφαντεργάτες έκλεβαν τα βρετανικά µυστικά προς όφελος των δικών τους βιοµηχανιών και ούτω καθεξής, ως την απαγωγή των µεταξοσκωλήκων που έφερε στο Βυζάντιο τη µεταξουργία από την… Κίνα, για να κλείσει ο κύκλος. Η κατασκοπεία είναι και αυτή µέρος των κινδύνων και των κερδών της εµπορικής δραστηριότητας.

Αν σε κάτι διαφέρει η περίπτωση της Κίνας, αυτό έχει να κάνει αφενός µε το µέγεθός της, αφετέρου µε τις ιδιότητες της σηµερινής τεχνολογίας. Μπορεί να είναι τριπλοκλειδωµένα σε διακοµιστές ή κρυπτογραφηµένα σε εξαντλητικό βαθµό, τα απόρρητα αρχεία, όµως, κάθε άλλο παρά ασφαλή έχουν αποδειχθεί από τους πάσης φύσεως χάκερ. Και όταν οι εξελιγµένες µέθοδοι αποτυγχάνουν, υπάρχουν οι παραδοσιακές.

Η περίπτωση της αµερικανικής εταιρείας AMSC, εξειδικευµένης στην παροχή λογισµικού ελέγχου ανεµογεννητριών, είναι χαρακτηριστική. Αφού η συνεργασία µε την κινεζική εταιρεία Sinovel τής απέφερε 315 εκατ. δολάρια το 2010, την επόµενη χρονιά η κινεζική εταιρεία διέκοψε ξαφνικά κάθε παραγγελία, προκαλώντας πτώση της αξίας της AMSC κατά 84%. Σύµφωνα µε τους Μάικλ Ράιλι και Ασλεϊ Βανς του περιοδικού «Bloomberg Businessweek», η Sinovel προσέλκυσε έναν σέρβο προγραµµατιστή της AMSC µε ένα συµβόλαιο 1,7 εκατ. δολαρίων, τον εγκατέστησε στο Πεκίνο και τον έβαλε να εργαστεί µε βάση τον πρωτότυπο πηγαίο κώδικα του λογισµικού. Σε πέντε µέρες ο κλώνος ήταν έτοιµος. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η κινεζική εταιρεία αποκρυπτογραφούσε εξαρχής διάφορα συστήµατα ελέγχου προκειµένου να αντιγράψει πλήρως την αρχική τεχνολογία.

Ωστόσο, στον κόσµο του 21ου αιώνα η κλοπή δεν είναι πάντα επωφελής. Προσκοµίζοντας ηλεκτρονικά ίχνη της ύποπτης συνεργασίας µεταξύ της Sinovel και του πρώην υπαλλήλου της στις αρµόδιες δικαστικές αρχές, η AMSC µπλόκαρε τις εξαγωγές ανεµογεννητριών της κινεζικής εταιρείας σε τρίτες χώρες. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία υπέβαλαν κοινή επίσηµη διαµαρτυρία στον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου, ξεκινώντας µια εκστρατεία πίεσης στην κινεζική κυβέρνηση προς συµµόρφωση µε τους κανόνες. Στο κάτω κάτω, δεν απέχει πολύ η στιγµή που η Κίνα θα παράγει υψηλή τεχνολογία σε σταθερή βάση – για να γίνει η ίδια στόχος των επόµενων στη λίστα της κλεπτοκρατίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk