ΝΔ: αποκλείει το ενδεχόμενο νέων εκλογών

Στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου θα κινηθεί η ΝΔ και ο πρόεδρός της κ. Αντ. Σαμαράς θα αναλάβει, με βάσει το Σύνταγμα, πρωτοβουλίες για να σχηματισθεί κυβέρνηση και ως εκ τούτου απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις διαψεύσεις του επικοινωνιακού επιτελείου, λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, και αφού προηγήθηκε σύσκεψη του κ. Σαμαρά και στενών συνεργατών του, παρουσία και των δυο αντιπροέδρων, των κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα, ξεκίνησε η διαδικασία συγγραφής κειμένου 20 σημείων με βάσει τα οποία μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης και σύγκλισης για να υπάρξει κυβέρνηση τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Παρά το γεγονός, ότι το επιχείρημα από τη ΝΔ είναι πως «αναμένουμε τα αποτελέσματα και να δούμε τα ακριβή ποσοστά και τον αριθμό των εδρών», στο παρασκήνιο είναι σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες, ώστε να υπάρξει κυβέρνηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

«Η ΝΔ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματισθεί κυβέρνηση» λένε από το κόμμα και σημειώνουν πως «η χώρα πρέπει να παραμείνει σε σταθερή πορεία, εντός ευρώ και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα».

Ως εκ τούτου εγκαταλείφθηκαν αμέσως διάφορες σκέψεις ορισμένων για νέες εκλογές, ένα σενάριο που διακινούσαν από το μεσημέρι συνομιλητές του κ. Σαμαρά. Το αντεπιχείρημα είναι πως η ΝΔ ως πρώτο κόμμα παραμένει δύναμη σταθερότητας και εγγυάται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο.

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας επικρατεί παγωμάρα και κατήφεια μετά τα πρώτα exit polls, αλλά επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην περάσει προς την κοινή γνώμη μήνυμα ηττοπάθειας.

Γι΄ αυτό από την πρώτη στιγμή από την ηγεσία της ΝΔ εξέπεμπαν τη γραμμή ότι ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί νέα εκλογική αναμέτρηση και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να σχηματισθεί κυβέρνηση.

Όμως το σοκ επί της ουσίας είναι ισχυρό, καθώς μέλη της ηγετικής ομάδας μέχρι και λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες πίστευαν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο και εξέπεμπαν μηνύματα αισιοδοξίας, αλλά, όπως φαίνεται, ήταν σε πλάνη.

Η αλαζονεία των τελευταίων εβδομάδων από κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. και η αδυναμία κατανόησης των πραγματικών δεδομένων της εκλογικής μάχης, αλλά και τα πολλά λάθη, που θα συζητηθούν και θα αναλυθούν σε δεύτερο χρόνο, έφεραν ένα αποτέλεσμα που άλλαξε άρδην τα πλάνα του κόμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk