Το πλήθος δεν ψεύδεται…. Στα social media βλέπουμε τι σκέφτεται και τι νιώθει, τι ειδήσεις αναπαράγει, σε τι ερεθίσματα αντιδρά, τι λόγια χρησιμοποιεί..

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το New Media Track – μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 26% κρατήθηκε για δεύτερη εβδομάδα στην κορυφή του buzz, αλλά ξανά μάλλον για δυσάρεστους λόγους. Η υπόθεση της σύλληψης και προφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου άφησε βαριά τη σκιά της πάνω από το ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό σύστημα, αλλά και τον ίδιο το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατηγορήθηκε απο τους αντιπάλους του ότι ως μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των πυραύλων TOR M1 και της προμήθειας οκτώ υποβρυχίων ενήργησε ως συνήγορος του πάλαι ποτέ κραταιού Άκη, ζητώντας την πλήρη απαλλαγή του. Οι κατηγορίες των αντιπάλων του περιέλαβαν επίσης την παράταση της σύμβασης των υποβρυχίων καθώς και το ότι πληρώσαμε οκτώ και πήραμε μόλις ένα -κι αυτό με προβλήματα! Οι απαντήσεις της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά για το θέμα ήταν «άλλα λόγια ν´ αγαπιόμαστε», γεγονός που προκάλεσε δυσμενή σχόλια.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ξανά στη δεύτερη θέση με 23%, αντιμετώπισε τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα Γιώργος Συμπιλίδης. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Συμπιλίδη ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων απο εχθρούς και φίλους, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να θεωρεί την κίνηση αυτή ένα καλό δώρο προς την ίδια. Αντιδράσεις, αλλά σε κάπως χαμηλότερους τόνους, υπήρξαν και για την επιστροφή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ των «κομμένων» απο τον Κ. Καραμανλή στις εκλογές του 2009 Σ. Τσιτουρίδη, Π. Δούκα και Ε. Μπασιάκου. Αντίτιμο όλων αυτών ήταν η περαιτέρω δημοσκοπική πτώση της ΝΔ, ενώ η επιστράτευση του «καλού στρατιώτη» Βαγγέλη Μεϊμαράκη την ύστατη στιγμή δεν φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει κάτι.

Στην τρίτη θέση με 11% βρέθηκε, μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άρχισε την απόρριψη της Παπανδρεϊκής περιόδου με «χειρουργικό» τρόπο, αρχίζοντας από το «λεφτά υπάρχουν», συνεχίζοντας με την προσφυγή στο ΔΝΤ και καταλήγοντας στο «ατυχές» πρώτο μνημόνιο –σε αντιδιαστολή με το καλύτερο δεύτερο, που το χειρίστηκε ο ίδιος… Άρχισαν, λοιπόν, τα όργανα, όπως και τα στοιχήματα για το πού θα καταλήξει τελικά η ιστορία της αποκαθήλωσης του ΓΑΠ.

Στην τέταρτη θέση με 8% βρίσκεται ο πρόσφατα «γιαουρτωμένος» μετά συζύγου Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος, ως Βουλευτής πλέον «μεγάλου» κόμματος και πρώην Υφυπουργός, φαίνεται να μην μπορεί να απολαύσει την άνεση της κυκλοφορίας και την «ασυλία» μικρού και ανεύθυνου κόμματος. Όμως δεν φαίνεται να το βάζει κάτω κι οι απαντήσεις του διακρίνονται για το μαχητικό τους πνεύμα αλλά και για μια δόση λεπτής ειρωνίας που σπανίζει στους πολιτικούς μας. Απτόητος συνεχίζει την προσπάθεια να πείσει πόσο καλός είναι ο Αντώνης Σαμαράς και τι δεινά μας περιμένουν «αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν» -όπως συνηθίζει να λέει τελευταία.

Στην πέμπτη θέση και σε αισθητά πτωτική πορεία βρίσκεται αυτήν την εβδομάδα ο Λουκάς Παπαδήμος, με ένα χαμηλό 7% που δικαιολογείται από το γεγονός ότι άλλοι είναι οι πρωταγωνιστές ενόψει εκλογών. Συνεπής στην αποστολή του, συνεχίζει την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβε, ιδιαίτερα στο θέμα της «ανακεφαλαίωσης» των Τραπεζών που εμφανίζει δυσχέρειες και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Μοιάζει να μην είναι διατεθειμένος να χαριστεί στους Τραπεζίτες κι απαίτησε απο αυτούς με δημόσια δήλωση ν´ αναλάβουν τις ευθύνες τους, ζητώντας ταυτόχρονα τα χρήματα να κατευθυνθούν προς παραγωγικές επενδύσεις.

Ακολουθεί με το ίδιο ποσοστό ο Πάνος Καμμένος, έχοντας καταγράψει την εβδομάδα που πέρασε άλλη μια έκπληξη, την ανακοίνωση της συνεργασίας του με τον Γιάννη Δημαρά, ιδρυτή του «Άρματος Πολιτών». Κόντρα σε όλες τις κιτς δηλώσεις του και στα στελέχη του κόμματός του, ο Δημαράς προτίμησε ν´ ανέβει στο μάλλον σίγουρο «άρμα» των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Τα σχόλια στο διαδίκτυο έδωσαν και πήραν, με χαρακτηριστικότερο το «Άρμα Καμμένων Ελλήνων». Πάντως, παρά τις ατυχείς εμφανίσεις στα ΜΜΕ στελεχών του κόμματος Καμμένου που φαίνεται να μη γνωρίζουν τίποτα για το πρόγραμμα και να μην μπορούν ν´ απαντήσουν στα στοιχειώδη, η δημοσκοπική άνοδος συνεχίζεται, αφού φαίνεται ότι οι Έλληνες πήραν οριστικά την απόφαση να τιμωρήσουν τους δύο πάλαι ποτέ «μεγάλους».

Μια θέση χαμηλότερα (6%) στο buzz βρίσκεται η Ντόρα Μπακογιάννη που, με αιχμή την υπόθεση Συμπιλίδη, δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί με απαξιωτικό τρόπο στον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ. «Μωραίνει Κύριος…» ήταν το σχόλιό της και μόλις που έκρυβε την ικανοποίησή της γι’ αυτό το αναπάντεχο δώρο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν μια ελαφρά βελτίωση για τη Δημοκρατική Συμμαχία και μαζί έφεραν και κάποια χαμόγελα. Θα μπορούσε κανείς να πει πως η Ντόρα, έστω την τελευταία στιγμή, αποδεικνύεται «πολύ σκληρή για να πεθάνει».

Στο 5%, ο Φώτης Κουβέλης παραμένει το «ακορντεόν» των δημοσκοπήσεων. Τα «θηριώδη» 16% και 18% της ΔΗΜΑΡ φαίνεται ν´ ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, όμως οι δημοσκοπικές επιδόσεις της παραμένουν αξιοπρόσεκτες, έστω κι αν κινούνται από το 4% έως το 10%! Πάντως η είσοδος στη Βουλή μοιάζει εξασφαλισμένη και τώρα τα στοιχήματα αφορούν τη βιωσιμότητα του σχήματος της «Ευρωδραχμής» μετά τις εκλογές, αφού το δίλημμα της συμμετοχής ή όχι στην Κυβέρνηση ή τουλάχιστον της υποστήριξής της θα επανέλθει δριμύτερο.

Στην ένατη θέση με 4% ο Γιώργος Καρατζαφέρης προκάλεσε εκ νέου το ενδιαφέρον των χρηστών του Διαδικτύου, αυτή τη φορά με τις «καλλιτεχνικές» επιλογές του. Η Βάνα Μπάρμπα, ο Γιαννάκης Παπαμιχαήλ, αλλά κυρίως η κυρία Αλίκη Αρβανιτίδη, σύζυγος του αοιδού Πασχάλη Αρβανιτίδη (και δη απατηθείσα, για όσους θυμούνται το ενδιαφερον(!) τηλεοπτικό θέαμα του παρελθόντος), «κοσμούν» τα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ και θα μπορούσαμε άνετα να ισχυριστούμε ότι συμβάλλουν στη δημοσκοπική άνοδο του μέχρι πρότινος «ξοφλημένου» εκλογικά κόμματος.

Στην τελευταία θέση της δεκάδας με 3% βρίσκεται η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία προφανώς δεν έχει άγχος με τα εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ και διατηρεί την άνεση να καταγγέλει τους πάντες και τα πάντα ως στυλοβάτες της αστικής τάξης (αν υπήρχε τέτοια τάξη στην Ελλάδα, ίσως αυτός ο ισχυρισμός να είχε κάποιο νόημα). Αποκρούει συστηματικά κάθε πρόταση συνεργασίας με τα άλλα αριστερά κόμματα, λέγοντας ότι «άλλο αριστερά και άλλο Κομμουνιστικό Κόμμα» -και μάλλον δεν έχει άδικο.

Πολιτικοί Share of Buzz

13/04-21/04

Βενιζέλος

26%

Σαμαράς

23%

Παπανδρέου

11%

Γεωργιάδης

8%

Παπαδήμος

7%

Καμμένος

7%

Μπακογιάννη

6%

Κουβέλης

5%

Καρατζαφέρης

4%

Παπαρήγα

3%

Τιτιβίσματα

1. goresonic Πάντοτε Καμμένος μου φαινόταν ο Δημαράς!

2. Pitsiniagas Ο #Akis Τσοχατζόπουλος είναι ο μόνος που πήρε λεφτά από Γερμανούς, οι υπόλοιποι δίνουμε μόνο!

3. MKontopantelis Άννα Διαμαντοπούλου:..Ελπίζω να εκλεγεί μια κυβέρνηση με «προοδευτικό πρόσημο»;;;;; Τι σημαίνει αυτό; ας μου πει κάποιος……..

4. Va55ili5 Ένα πράγμα που αποκαλούμε τον Τσοχατζόπουλο με το μικρό του! Τέτοια οικειότητα! Λες και μαζί τα φάγαμε… #akis

5. christina_crhis Σε λαθρομετανάστες που θα φεύγουν θα δίνουν και ποσό για να φτιάξουν τη ζωή τους, λέει ο Χρυσοχοΐδης, ξέρει κανείς που να βγάλω πακιστανικό διαβατήριο?

6. Athenslive Αν είμαστε ότι τρώμε, ο Άδωνις & ο Νταλάρας θα ήταν γιαούρτια.

7. eVaN_GiAn Μόλις έμαθε ο Πασχάλης ότι η γυναίκα του θα είναι υποψήφια με τον Καρατζαφερη αναφώνησε: ήταν στιγμιαίο ΛΑ(Θ)ΟΣ.

8. Mitsoulas_p Η 5η λεωφόρος στην NY εκκενώθηκε για τα γυρίσματα του Spiderman και το κέντρο της Αθήνας για την αυτοψία Χρυσοχοΐδη – Σρόιτερ.

9. The_Stranger_gr Μη χάσετε στην επόμενη Αυτοψία: Η Υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου ταξιδεύει για πρώτη φορά με καράβι. Το «Ρομίλντα».

10. vassiloudi Εγώ πάντως δεν ξαναψηφίζω Παπαδήμο #ekloges

11. KostasVaxevanis Ο Βενιζέλος λέει ήταν κατά του ΔΝΤ. Στην άλλη συνέντευξη θα πει πως ήταν εναντίον του Άκη. Την τελευταία μέρα θα δηλώσει πως δεν είναι ΠΑΣΟΚ.

12. Rizinos Και μη ξεχνάμε 6 Μαΐου ρίχνουμε ΟΛΟΙ ένα hypnostedon στο γάλα της γιαγιάς για να μην πάει και ρίξει την ψήφο στο ΚΚΕ και στα άλλα κόμματα!

13. entropia11 ΚΡΙΣΗ ΑΥΓΗ…

14. pamelouketo Τελικά εκπομπή ήταν. Είχα δει ξημερώματα να κυκλοφορούν μαζί σε κακόφημους δρόμους Χρυσοχοίδης και Σρόιτερ και δεν ήξερα τι να υποθέσω…

15. JastJo Η Μαρία Ηλιάκη έχει 100.000 φόλοουερζ; και πως δεν της έχει κάνει ακόμα πρόταση το ΛΑΟΣ να κατέβει στις εκλογές;

16. Dr_Aluca Η γιαγιά μου έχει αρχίσει και τα χάνει. Κάθε φορά που βλέπει τον Παπαδήμο στην τηλεόραση φωνάζει: «Να μου κοπεί το χέρι αν σε ξαναψηφίσω!»

17. iadamidis Επόμενες εκπομπές Σρόιτερ: Με τον Μιχαλολιάκο σε τζαμί, με τον Μπασιάκο στο Άγιο Όρος, με την Αλέκα σε πολυεθνική.

18. Nick_Bourlai Μια χαρά τα είπε χθες ο Βενιζέλος.. Τις «δυο τρομάρες» τις κρατάει για μετά τις εκλογές…

19. FonKarajan Αν αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, φαντάσου πως ήταν η Παλιά…

20. Statho7 Καρατζαφέρη, με αυτούς που μάζεψες (Μπάρμπα, Παπαμιχαήλ, Αλίκη Αρβανιτίδη) αντί να κατέβεις στις εκλογές, δεν πας καλύτερα ν ξανανοίξεις το ALTER;