Αποκλειστικά ψηφιακή η Britannica έπειτα από 244 χρόνια

Επειτα από 244 χρόνια η εγκυκλοπαίδεια Britannica εγκαταλείπει το… παραδοσιακό χαρτί και όλο το περιεχόμενό της θα διατίθεται πλέον μόνο στο Διαδίκτυο.

Επειτα από 244 χρόνια η εγκυκλοπαίδεια Britannica εγκαταλείπει το… παραδοσιακό χαρτί και όλο το περιεχόμενό της θα διατίθεται πλέον μόνο στο Διαδίκτυο.

Η ογκώδης έντυπη έκδοσή της των 32 τόμων θα πάψει να εκδίδεται και όπως ανακοίνωσε η εταιρεία θα επικεντρωθεί από εδώ και στο εξής στον ψηφιακό χώρο, έχοντας να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό από ιστοσελίδες όπως η Wikipedia.

«Η απόφαση αυτή θα προκαλέσει θλίψη και νοσταλγία σε ορισμένους, όμως τώρα διαθέτουμε ένα καλύτερο εργαλείο» τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, Χόρχε Καούς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Times».

Και πρόσθεσε: «Η έντυπη έκδοση έγινε όλο και πιο δύσκολη και δεν αποτελούσε τον καλύτερο τρόπο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στη βάση δεδομένων μας και στα άρθρα μας».

Η εταιρεία, η οποία πουλούσε εγκυκλοπαίδειες με το γνωστό σύστημα των πλασιέ, τώρα εξασφαλίζει το 85% των εσόδων της από τις online πωλήσεις.

Μάλιστα, πρόσφατα, παρουσίασε μία ψηφιακή έκδοση της εγκυκλοπαίδειας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές tablet.

Η τελευταία έντυπη έκδοση είναι αυτή του 2010, με 32 τόμους που ζυγίζουν περισσότερα από 58 κιλά. Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν 4.000 ειδικοί.

Η εγκυκλοπαίδεια Britannica εκδίδεται συνεχώς από το 1768, όταν πρωτοεμφανίστηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.

Η ετήσια συνδρομή της ηλεκτρονικής έκδοσης της εγκυκλοπαίδειας είναι περίπου 70 δολάρια, ενώ η αγορά των 32 τόμων φτάνει τα 1.400. Η εταιρεία πρόσφατα έθεσε στην κυκλοφορία σειρά εφαρμογών που κοστίζουν από 1,99 ως 4,99 δολάρια τον μήνα.

Η Britannica άρχισε να…φλερτάρει με τους υπολογιστές από την δεκαετία του ’70 και το 1981 εξέδωσε την πρώτη ηλεκτρονική της μορφή για τους συνδρομητές της LexisNexis, ενώ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο το 1994.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος