Ο ΣΕΒ θα υπερασπιστεί τον κατώτατο μισθό, δήλωσε ο πρόεδρός του Δ. Δασκαλόπουλος, αφήνοντας ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους εργασίας για να ενισχυθεί η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι ο κίνδυνος μιας ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει και θα απομακρυνθεί μόνο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και ζήτησε στήριξη της κυβέρνησης.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει το χρέος της» δήλωσε ο κ. Δασκαλόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Δασκαλόπουλος κάλεσε τα τρία κόμματα να στηρίξουν στην πράξη τον Λουκά Παπαδήμο.

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει αναλάβει ουσιαστικά μία αποστολή εθνικής σωτηρίας. Θα πετύχει μόνον αν εξαλειφθούν τα φαινόμενα κακοπιστίας και ασυνεννοησίας που τη φθείρουν. Τα κόμματα και τα πρόσωπα που τη στηρίζουν πρέπει να μάθουν να μιλούν με μια φωνή και να πράττουν με μια θέληση. Αυτό είναι το χρέος τους, αλλά είναι και το συμφέρον τους. Διότι, αν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει, στους σημερινούς «συγκάτοικους» θα ρίξει την ευθύνη για το εθνικό ναυάγιο ο λαός» δήλωσε..

«Θα υπερασπιστούμε τον κατώτατο μισθό»

Τόνισε, ακόμη ότι ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, «θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός».

«Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στη κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής».

Στην τελευταία αναθεώρηση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι πρέπει να τεθούν στο τραπέζι όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν το κόστος εργασίας, όπως ο κατώτατος μισθός, η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για την τριετία 2010-2012 προβλέπει μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο, λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας η αύξηση αυτή στην πράξη όχι μόνο δεν εφαρμόζεται, αλλά αντί αυτού πολλοί εργαζόμενοι συμφωνούν σε μείωση των αποδοχών τους, πολλές φορές μέσω ατομικών συμβάσεων.

Η ΓΣΕΕ από την πλευρά της επανέλαβε την Τρίτη ότι δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή όσον αφορά τον κατώτατο μισθό και τα δώρα.

«Παραμένει ο κίνδυνος ολικής χρεοκοπίας»

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει και θα απομακρυνθεί μόνο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που υποχρεωτικά θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

Πρότεινε δε έξι μέτρα που θα πείσουν, όπως ανέφερε, τις αγορές και τους εταίρους μας στα οποία περιλαμβάνονται:

* Η ψήφιση νόμου συνταγματικής ισχύος για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού,
* Ο καθορισμός πλαφόν δαπάνης για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου, ως ποσοστό επί του ετήσιου ΑΕΠ,
* Η ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών για λογαριασμό του κράτους, σε οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα σχέση τιμής και ποιότητας,
* Η θεμελίωση της ριζικής αναμόρφωσης και απλοποίησης του φορολογικού μας συστήματος, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής,
* Η άρση των εμποδίων που στραγγαλίζουν την παραγωγική ιδιωτική δράση και
* Η άμεση απελευθέρωση όλων των αγορών και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν αρκούν- όπως πολλοί φαντασιώνονται- μερικές επίσημες υπογραφές.

«Η υπογραφή μας δεν αποτελεί πια εγγύηση για τους εταίρους και δανειστές μας, γιατί εδώ και δύο χρόνια, αθετούμε συστηματικά τις δεσμεύσεις μας, ακόμα και τους νόμους που ψηφίζουμε. Επιβάλλονται φόροι, χαράτσια, περικοπές, αδιέξοδες θυσίες στο σύνολο των πολιτών, ενώ αναβάλλονται οι ουσιαστικές αλλαγές που θίγουν το χρεοκοπημένο κράτος των κομματικών – συντεχνιακών πελατών», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Από την επίδοση αυτής της κυβέρνησης και τη συμπεριφορά των κομμάτων που τη στηρίζουν, θα εξαρτηθεί αν το 2012 θα είναι για την Ελλάδα μας η χρονιά της καταστροφής ή η χρονιά της ελπίδας» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

ΓΣΕΒΕΕ: «Είναι ψευτοδίλλημμα»
Ψευτοδίλημμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, το ζήτημα απελευθέρωσης του κατώτατου μισθού, το οποίο θέτει η τρόικα, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Σημείωσε δε ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα νομοθετικής ρύθμισης για κατάργηση του κατώτατου μισθού.

Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι «πολύ λίγο θα επηρεάσει έως μηδαμινά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ένα τέτοιο μέτρο» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αφαιρεθεί το τελευταίο φύλλο συκής, που είναι η αξιοπιστία της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Ο κ. Ασημακόπουλος άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο, στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων να ρυθμιστούν επιμέρους ζητήματα σχετικά με το μισθολογικό κόστος, ενώ ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μειωθεί το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες και να αντικατασταθεί από τέλος ένα τοις χιλίοις στον τζίρο όλων των εταιρειών.