• Αναζήτηση
 • Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου με 255 «Ναι»

  Με 255 θετικές ψήφους και 38 αρνητικές, η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου έλαβε το απόγευμα της Τετάρτης ψήφο εμπιστοσύνης, με αποστολή την σταθεροποίηση της οικονομίας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

  Παρακαλώ περιμένετε...

  Με 255 θετικές ψήφους και 38 αρνητικές, η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου έλαβε το απόγευμα της Τετάρτης ψήφο εμπιστοσύνης, με αποστολή την σταθεροποίηση της οικονομίας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

  Παράλληλα όμως, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμφανίστηκαν και τα πρώτα ίχνη της κινητικότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κομματικά στρατόπεδα, καθώς και των πολιτικών ανησυχιών κάποιων βουλευτών.

  Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις, που εκφράστηκαν με την αρνητική ψήφο αλλά και η θετική ψήφος άλλων προσώπων,όπως της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ερμηνεύονταν το βράδυ της Τετάρτης ως πρώτες ενδείξεις της κινητικότητας και της ρευστότητας που αναμένεται να εκδηλωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, χωρίς τα κίνητρα όλων να συμπίπτουν.

  Παρά ταύτα, ως κύριο αποτέλεσμα της διαδικασίας εκτιμήθηκε η μαζική υπερψήφιση της κυβέρνησης, στοιχείο το οποίο πολλοί ευελπιστούν ότι θα επιδράσει θετικά στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα εκληφθεί ως ένδειξη της διάθεσης της ελληνικής πολιτικής τάξης να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά.

  Τρία «όχι» με διαφορετικά κίνητρα

  Από νωρίς το μεσημέρι, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Τσετίν Μαντατζή, ο οποίος εξέφρασε από το βήμα της Βουλής την αδυναμία του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, λόγω της συμμετοχής του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση και της στάσης του κ. Καρατζαφέρη έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας.

  Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ είχε προηγουμένως ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου για τη στάση του, εξ ου και δεν υπήρξε ενδεχόμενο διαγραφής του.

  Αρνητικά ψήφισε και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠαΣοΚ, κ. Χρ. Κατσούρας, αφότου μίλησε από το βήμα της Βουλής για «έναν περίεργο συνασπισμό και μια νέα πολυκατοικία», καθώς και για «έναν συνασπισμό μακριά από την παράδοση και κουλτούρα οποιουδήποτε σοβαρού σοσιαλδημοκρατικού ή ακόμη και συντηρητικού ευρωπαϊκού κόμματος», αλλά και για την «ταύτιση διαφορετικών κομμάτων με μια κυρίαρχη άποψη που επιβλήθηκε εξωγενώς, όπως και το είδος της συνεργασίας». Θέμα διαγραφής δεν τέθηκε ούτε για τον κ. Κατσούρα.

  Αρνητικά ψήφισε από την ΝΔ ο κ. Π. Καμμένος, ο οποίος είχε προαναγγείλει την απόφασή του από την προηγούμενη ημέρα. Ο κ. Καμμένος τέθηκε μεν εκτός ΚΟ της ΝΔ, δεν διεγράφη όμως και από το κόμμα όπως συνέβη μία ημέρα νωρίτερα με τον κ. Σωτ. Χατζηγάκη, ο οποίος ψήφισε την κυβέρνηση Παπαδήμου.

  Χ. Καστανίδης: «ιστορικό λάθος η αποδοχή του ΛΑΟΣ»

  Πολιτικές επιφυλάξεις εξέφρασε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο ο πρώην υπουργός κ. Χ. Καστανίδης, ο οποίος υπερψήφισε την νέα κυβέρνηση, αφότου δημοσιοποίησε τη διαφωνία του.

  «Εθνικό καθήκον μου επιβάλλει να παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ώστε να επιτελέσει το έργο της με τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα», σημείωσε στην επιστολή του ο κ. Καστανίδης, επισημαίνοντας όμως παράλληλα: «η θετική ψήφος μου δεν πρέπει να ερμηνευτεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο ως επιδοκιμασία στη συμμετοχή των υπουργών που προέρχονται από το χώρο της Ακροδεξιάς. Δεν περιβάλλω με την εμπιστοσύνη μου υπουργούς που υπηρέτησαν τη χουντική Δεξιά ή είναι γνήσιοι ιδεολογικοί απόγονοι του δικτατορικού καθεστώτος».

  Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε δε «ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης που αποδέχθηκε τη συμμετοχή  των ακροδεξιών υπουργών και υφυπουργών στην κυβέρνηση συνεργασίας».

  Θετικά ψήφισαν η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Ελσα Παπαδημητρίου, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Λιάνης.

  Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ήταν απών, χωρίς να έχει αποστείλει επιστολή του για την πρόθεση ψήφου του.

  Απόντες ήταν επίσης τρεις βουλευτές του ΚΚΕ (Γ.Μαυρίκος, Ι.Ζιώγας και Στ.Σκοπελίτης), οι οποίοι έστειλαν επιστολές, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι δεν θα καταμετρηθούν.

  Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

  Καθεμία από τις ψήφους στη νέα κυβέρνηση, αντιστοιχεί σε απόφαση ευθύνης για να μείνει η Ελλάδα στην Eυρωζώνη και να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος, στη ομιλία του πριν τη ψηφορορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση στη Βουλή.

  Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε αιτιάσεις κυρίως της αριστεράς, υποστήριξε ότι όντως διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ και αυτό «δεν είναι εκβιασμός είναι η αλήθεια».

  Επιρρίπτοντας ευθύνες για την κλιμάκωση και την επέκταση της κρίσης που πλέον απειλεί τον «σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης» και στους χειρισμούς των Βρυξελλών ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές κινήσεις για την ανάσχεσή της μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των πόρων και του ρόλου του EFSF και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρώπη.

  Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν λειτούργησε αποτελεσματικά, δεν κατάφερε να αποτρέψει την δημοσιονομική εκτροπή είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπαδήμος.

  Τιτάνιο το έργο της νέας κυβέρνησης, επανέλαβε, ενώ έδωσε περισσότερη έμφαση -από ό,τι στην αρχική ομιλία του- στην ανάγκη για δίκαιη κατανομή των βαρών και των θυσιών.

  Ακόμη ο πρωθυπουργός έκανε σήμερα πιο σαφή αναφορά στο χρόνο των εκλογών. Το έργο αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ συγκεκριμένο και η θητεία της περιορισμένη και αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου της 26-27ης Οκτωβρίου. Αμέσως μετά θα γίνουν εκλογές, είπε ο κ. Παπαδήμος.

  Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε, επίσης, ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του και τις θέσεις όσων δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει με το τέλος της ομιλίας του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

  Ομιλίες των βουλευτών

  «Είναι καθήκον μας σήμερα να ξεπεράσουμε τα δόγματα του παρελθόντος και να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον. Είναι απολύτως αναγκαίο να υποστηριχθεί η εθνική προσπάθεια χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα από όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν ότι η παραμονή μας στην Ευρωζώνη είναι η μόνη λύση με την οποία η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τις σκοπιμότητες» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεργασίας.

  «Ζητούμενο για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» συνέχισε «είναι όλοι οι Έλληνες να νιώσουν πάλι ασφαλείς, να πιστέψουν ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε τη χώρα στη ζώνη του ευρώ και να τηρήσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Είναι υψηλές αυτές οι προσδοκίες και όλοι καλούμαστε να κάνουμε υπέρβαση. Σε ώρες κρίσιμες ένα μετράει. Η σωτηρία της πατρίδας και όχι η κομματική μικροψυχία. Αυτά είναι συμπτώματα μιας πολιτικής που έχει πεθάνει».

  Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Ανάπτυξης συμπλήρωσε:

  «Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μόνο δημοσιονομική ή κρίση χρέους. Είναι και μια δοκιμασία της πολιτικής, κοινωνικής, θεσμικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου για μια πολυμέτωπη προσπάθεια που ζητά υπέρβαση. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Το πώς θα την γράψουμε θα επηρεάσει τις νέες γενιές και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τις δικές μας πλάτες».

  Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου του, ο κ. Χρυσοχοΐδης εστίασε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Έχουμε χρέος να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο βάρος των ευθυνών και τις αμφιβολίες και να δικαιώσουμε τις τεράστιες θυσίες που έκανε ήδη ο ελληνικός λαός».

  Την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση επανέλαβε κατά την ομιλία του ο Φώτης Κουβέλης.

  «Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά θα είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε με προτάσεις υπέρ της κοινωνίας, που θα οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση. Σταθερή μας θέση να μείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Και θέση μας είναι να δίνουμε συστηματικά τη μάχη για την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας εντός Ευρωζώνης» τόνισε μεταξύ άλλων.

  Να αναλάβει πρωτοβουλίες κάλεσε τον Παπανδρέου ο Σκανδαλίδης

  Να εμφανίζει τάχιστα το χρονοδιάγραμμα και τον ορίζοντα των πρωτοβουλιών για την ανάταξη του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

  «Θα ανοίξει καθαρά το δρόμο που θα ακολουθήσουμε τις επόμενες μέρες, θα προσδιορίσει τις διαδικασίες, θα θέσει τα πάντα επί τάπητος»
  συμπλήρωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

  Ακολούθως τόνισε πως αποτελεί ευκαιρία «να ανακτήσουν τα πολιτικά κόμματα το νήμα που τα νομιμοποιεί στην κοινωνία, πριν καταπλακωθούν πάνω στα ερείπια της μεταπολίτευσης».
  Πρόσθεσε ότι «η παράταξή μας πρόσφερε πολλά, αλλά πρέπει να προσθέσει και κάτι στον εαυτό της».

  «Η πορεία πρέπει να είναι συντεταγμένη και η ενότητα να είναι στις βάσεις της πολιτικής και του προγράμματος και όχι στις ανούσιες διακηρύξεις και τους διαγκωνισμούς. Οι λύσεις πρέπει να είναι δημοκρατικές και θεσμικές. Το αποτέλεσμα να είναι αναμφισβήτητο» είπε ακόμη ο κ. Σκανδαλίδης.

  Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Παπαδήμου είπε ότι «πρέπει να στηριχθεί η προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από της κρίσης ως συλλογική προσπάθεια σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα που αυτή η κυβέρνηση θα κυβερνήσει τη χώρα».

  «Απαιτείται νέα εθνική στρατηγική που θα προσβλέπει την όποια λύση εντός της Ευρωζώνης και θα διαμορφώνει συμμαχίες με όλες τις δυνάμεις που θέλουν την Ευρώπη ενωμένη» είπε ο κ. Σκανδαλίδης και υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να υποταχθούμε στη λογική μιας κυβέρνησης περιορισμένης ευθύνης», αλλά «πρέπει να βρισκόμαστε όλοι στο κάδρο της προσπάθειας ώστε να επωφεληθεί η πατρίδα από αυτό».

  «Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η χώρα κινδυνεύει να βουλιάξει επειδή οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να βρουν κοινή γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά.

  Στήριξη Γιαννίτση στον Παπαδήμο

  Πλήρη στήριξη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για ένα αφανή πόλεμο που γίνεται κατά του πρωθυπουργού, μέσα και έξω από την χώρα.

  «Παράλληλα με τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης για να πάει μπροστά η Ελλάδα, υπάρχει ένας αφανής υπόγειος πόλεμος, με στόχο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη χώρα, πάνω από τα κεφάλια του ελληνικού λαού και αυτοί που τον κάνουν δεν έχουν ονοματεπώνυμο» τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.

  Σημείωσε επίσης ότι «το 1994 ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε αποφασιστικά μια τιτάνια μάχη και την κέρδισε, για να μην υποτιμηθεί η δραχμή, παρά τις τεράστιες κερδοσκοπικές πιέσεις».

  «Η κοινωνία έχει υποχρέωση να έχει μνήμη και να αντιστέκεται στις λοβοτομές. Υπάρχουν δυνάμεις που δρουν υπόγεια, παίζουν ή φλερτάρουν με την εμβάθυνση της κρίσης» σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης και πρόσθεσε: «Προσωπικά αισθάνθηκα την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ακόμα και αν η μάχη χαθεί. Και άλλοτε το έκανα. Αισιοδοξώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει υπεύθυνα τη δουλειά της και θα παραδώσει στο πολιτικό σύστημα».

  Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την «ανάγκη συνεννόησης για να βρούμε λύσεις, που, μετά την ανάσα της Παρασκευής, θα μας οδηγήσουν να βρούμε και άλλες ανάσες» προσθέτοντας ότι «ακούω φωνές που, μη έχοντας τι να πουν, σκαρφίζονται διάφορα για το χρόνο των εκλογών».

  Ο κ. Γιαννίτσης επέκρινε όσους μιλάνε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι «η εθνική κυριαρχία κερδίζεται με πολιτικές που προσφεύγουν λιγότερο στα δάνεια, με πολιτικές που κατανοούν μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει η δανειοδότηση».

  «Στη χώρα μας είναι οι ίδιες φωνές που καταγγέλλουν την παγκοσμιοποίηση και ζητούν νέες πολιτικές που απαιτούν νέα δάνεια και εξαρτήσεις» είπε.

  Τέλος, αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου του προσδιόρισε πέντε άξονες: Βελτίωση της λειτουργίας του «Καλλικράτη» και χορήγηση δανείων με χαμηλό επιτόκιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, επενδύσεις για τη τόνωση της απασχόλησης, συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και μεγαλύτερη κοινωνική δράση.

  Παπαϊωάννου: «Ο Παπαδήμος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Ιστορίας»

  «Συμμετέχω σε αυτή την κυβέρνηση, γιατί πάνω από τα κόμματα υπάρχει το συμφέρον και η σωτηρία της πατρίδας, συμμετέχω με το στοιχείο της προσωπικής μου υπέρβασης για τις μεγάλες εκπτώσεις που κάνω στο ιδεολογικό και αξιακό πλαίσιο του κόμματος» δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαιωάννου κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο κ. Παπαϊωάννου εμφανίστηκε ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης Παπαδήμου, τονίζοντας ότι «θα τη στηρίξω με όλες τις δυνάμεις μου», αλλά και με στοιχεία αυτοκριτικής, αφού ως υπέρβαση χαρακτήρισε τη συνύπαρξή του με στελέχη του ΛΑΟΣ.

  Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πάντως και στον αρχηγό της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά, στις αιτιάσεις του ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι ειδικού σκοπού: «Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες δεν υπάρχουν κυβερνήσεις ειδικού σκοπού ή περιορισμένης ευθύνης, δεν τις προβλέπει το Σύνταγμά μας. Δεν τις προβλέπει καμία δημοκρατική τάξη στη διεθνή κοινότητα στην οποία έχουμε θεσμική αναφορά. Το κράτος δεν αργεί…».

  Επισήμανε επίσης ότι «στα δυο χρόνια διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ ουδέποτε ανέκυψε κάποιοι σοβαρό περιστατικό διαφθοράς, στο οποίο να εμπλέκεται κρατικός αξιωματούχος κυβερνητικής επιλογής. Για πρώτη φορά στη χώρα μας, υπάρχουν συλλήψεις επωνύμων και ανωνύμων πολιτών για το πιο διαδεδομένο έγκλημα της φοροδιαφυγής…».

  Για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου τόνισε ότι είναι «το εθνικό μας κεκτημένο» που οφείλεται στον Γιώργο Παπανδρέου και την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ότι μεγάλο βάρος της ευθύνης για τη σωτηρία της χώρας «σήκωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ».

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk