Κι ενώ έκανα την καθημερινή μου βόλτα στα διαδικτυακά σοκάκια, σκόνταψα πάνω στο όνομα «Nathan Myhrvold», που κάτι μου θύμιζε…

Αποφασίζω να ξανασυστηθώ μαζί του και συνειδητοποίησα γιατί είχα αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο του μυαλό μου το όνομα του. Ο Myhrvold τελείωσε το λύκειο 14 ετών, πήρε διδακτορικό στα μαθηματικά από το Princeton στα 23, δούλεψε με τον αστροφυσικό Stephen Hawking στο Cambridge και υπήρξε διευθυντής στον τομέα τεχνολογιών της Microsoft.

Επειδή όμως δεν του έφταναν όλα αυτά, αποφάσισε να καταπιαστεί και με τη μαγειρική. Το αποτέλεσμα; Το Modernist Cuisine. The Art and Science of Cooking.

Η σύγχρονη κουζίνα ιδωμένη ως τέχνη μα κυρίως ως επιστήμη. Βέβαια για να πετύχει αυτή η δύσκολη αποστολή στους πάγκους μαγειρικής, κλείστηκε μαζί με τους Chris Young και Maxime Bilet, τα κατσαρολικά, τα φρουτο-λαχανικά, τα κρεατο-ψαρικά, ένα μπλοκ χαρτί και ένα στυλό σε μια υπερσύγχρονη κουζίνα για συνολικά 3 χρόνια.

Το αποτέλεσμα; 2438 σελίδες σύγχρονης μαγειρικής. Οι κριτικές; Διθυραμβικές. Και τις απέσπασαν όχι από τίποτα τυχαίους, αλλά από την crème de la crème του κόσμου της γαστρονομίας.

Ο εξάτομος αυτός τιτάνας επαναπροσδιορίζει τη μαγειρική. Κάτι μεταξύ εγχειριδίου μαγειρικής και επιστημονικής έρευνας, που μας μυεί στην μαγεία της με έξυπνα μυστικά και δίνει ένα διαφορετικό ορισμό στη γαστρονομία.

Μπορεί να διεξήχθησαν πολλές και πολύωρες έρευνες, για να κρατάμε εμείς στα χέρια μας το Modernist Cuisine, αλλά η ομάδα έφερε εις πέρας αυτή την αποστολή με πάθος ακόμα και για το πώς να φτιάξεις την τέλεια ομελέτα!

Ας πάρουμε μια ιδέα για το τι μπορούμε να μάθουμε:

Τόμος 1: Ιστορία και Θεμέλια
Μια ιστορική αναδρομή στον κόσμο της μαγειρικής για να καταλήξει στο κίνημα της σύγχρονης γαστρονομικής τέχνης. Συνεχίζει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσα από τη βιολογία του φαγητού με πληροφορίες γύρω από τεχνικές υγιούς μαγειρέματος.

Τόμος 2: Τεχνικές και Εξοπλισμός
Η παραδοσιακή κουζίνα επαναπροσδιορίζεται και αποκαλύπτει τα μυστικά της για να νοστιμίσει στο έπακρο τους ουρανίσκους μας. Παράλληλα καταρρίπτονται διάφοροι μύθοι γύρω από το ψήσιμο, το τσιγάρισμα, τον ατμομάγειρα κτλ. Η ομάδα μάς παρουσιάζει επίσης όλα τα εξειδικευμένα εργαλεία της, τα περισσότερα βγαλμένα από επιστημονικά εργαστήρια! Φουλ εξοπλισμένοι, θαρρείς και πρωταγωνιστούν στον πόλεμο της κουζίνας!

Τόμος 3: Ζώα και Φυτά
Απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Τι σημαίνει να είναι ζουμερό ένα κόκκινο ή λευκό κρέας; Πώς διατηρείται η γεύση; Πώς να μην γίνει άχυρο; Ταυτόχρονα, συνειδητοποιείς ότι τελικά η γνώση γύρω, πάνω και μέσα στην κουζίνα είναι ατέρμονη. Επίσης, μας επισημάνουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φερόμαστε με αγάπη και προδέρμ σε λαχανικά και φρούτα και μας δείχνουν τους τρόπους. Και όλα αυτά -ευτυχώς!- συνοδευόμενα από νοστιμότατες συνταγές.

Τόμος 4: Συστατικά και Προετοιμασία
Χρησιμοποιούμε συστατικά που οι μαμάδες και γιαγιάδες μας ούτε που θα φαντάζονταν ότι αρμόζουν στις κατσαρόλες και τα τάπερ τους. Κι όμως! Οι μεγαλύτεροι σεφ τολμούν και τα πιο τρελά παντρέματα. Μάλιστα στις σελίδες αυτού του τόμου αποκαλύπτονται όχι μόνο οι συνταγές, αλλά και η προετοιμασία των παράτολμων ζευγαρωμάτων τους.

Τόμος 5: Συνταγές
Η πεμπτουσία των βιβλίων μαγειρικής. Όλες οι συνταγές που θα βρείτε σε αυτόν τον τόμο δεν έχουμε ουδεμία σχέση με τις συνήθεις. Άλλωστε αυτός είναι κι ο στόχος του Modernist Cuisine. Κάθε συνταγή και μια διαφορετική οπτική γωνία. Πρωτοτυπία και πρωτοπορία λοιπόν. Αν δεν σας βγουν όπως τις βλέπετε στο βιβλίο, μην ανησυχήσετε: κάθε αρχή και δύσκολη. Το βασικό είναι πως μας παίρνουν από το χέρι και μας εξηγούν τι, πώς και γιατί πρέπει να κάνουμε εκείνο ή το άλλο. Και ποιος ξέρει μπορεί αν αφήσουμε τη φαντασία μας να μαγειρέψει, να τους ξεπεράσουμε κιόλας. Γιατί όχι;

Τόμος 6: Οδηγός μαγειρικής
Κομψός και πολύ πρακτικός οδηγός με συνταγές που περιλαμβάνονται στον 2ο, 3ο, 4ο και 5ο τόμο. Και δεν διευκολύνει τις μαγειρικές μας περιπέτειες μόνο το γεγονός ότι είναι δεμένο με σπιράλ, αλλά πάνω από όλα ότι θα μας κρατήσει συντροφιά όσο κι αν βρωμίσει μιας και είναι τυπωμένο σε αδιάβροχο χαρτί. Επομένως όλες οι λαδιές, ντοματιές, κρεμμυδιές κτλ θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας με το πρώτο σκούπισμα!

Έξυπνο, δεν συμφωνείτε;

Το Modernist Cuisine. The Art and Science of Cooking κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Taschen.