Η ήσυχη αυλή με το σιντριβάνι και το μπαράκι θα σου θυμίσει δεκαετία του ’80. Το ίδιο και το ηλικιακό τάργκετ γκρουπ, το ίδιο και το «χέρι» της κουζίνας, το ίδιο και το ροκφόρ με βούτυρο πάνω στο καυτό ψωμάκι της αρχής.

Ομως ο Μόνος, που αγαπούν για τα μαγειρευτά του μεσημεριού όσοι εργάζονται στα πέριξ, είναι εδώ μόνον από το 1999. «Μόνος» θα συμπληρώσεις την παραγγελία που έτσι θα φτάσει ταχύτατα στο τραπέζι σου, ξεκινώντας με μια ολοζώντανη βραστή σαλάτα με παντζάρια, κολοκύθι, καρότο, βλίτα και μπρόκολο, που υπόσχεται την καλύτερη συνέχεια: στο τραγανό φύλλο της σκοπελίτικης τυρόπιτας που γεμίζει με ανθότυρο, στη βαθιά νοστιμιά από τα πολίτικα κιμαδοπιτάκια με το ελαφρύ κύμινο και την κανέλα που σκεπάζονται διακριτικά με λίγο γιαουρτάκι και ολόγλυκη σάλτσα ντομάτας.

Τα μαγειρευτά, όπως τα γεμιστά, προδίδουν όλο το μεράκι μιας οικιακής μαγείρισσας, γενναιόδωρα στα μυρωδικά τους. Το μπιφτέκι, ένα από τα νοστιμότερα στην πόλη, ευωδιάζει το άρωμα του φρέσκου μοσχαρίσιου κιμά, αποκτά μια έντονη γήινη νότα όταν γεμίζει με φρέσκα μανιτάρια κι όση παρμεζάνα χρειάζεται για ένα μαστιχωτό, διακριτικό σασπένς.

Κέρασμα το ραβανί με καρύδα στο τέλος.

Ηρώων Πολυτεχνείου 15, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9942 400