Το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των ηγετικών κλιμακίων της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προκαλέσει δύο ληστείες τραπεζών που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα. Η πρώτη έγινε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Πάτρα με λεία περίπου 500.000 ευρώ και η δεύτερη το πρωί της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου, σε υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στην Αιγείρα με λεία περίπου 25.000 ευρώ. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μετά την ανάλυση του τρόπου δράσης των ληστών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μία τουλάχιστον από τις ληστείες να σχετίζεται με προσπάθεια χρηματοδότησης ομάδων του εγχώριου «αντάρτικου πόλεων». Κοινό χαρακτηριστικό των δύο ληστειών είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές συνολικά τρία αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα που είχαν κλαπεί από διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Παρασκευή,

21 Ιανουαρίου: Η πρώτη ληστεία σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Εθνική Τράπεζα, στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Παπαφλέσσα. Δύο άγνωστοι που φορούσαν κράνη και κρατούσαν βαριοπούλες έσπασαν τα τζάμια του υποκαταστήματος και άρπαξαν από το χρηματοκιβώτιο _ το οποίο ήταν ανοικτό εκείνη την ώρα λόγω καταμέτρησης _ περίπου 500.000 ευρώ. Οι δράστες διέφυγαν με μια κλεμμένη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία ανήκε σε κάποιον κάτοικο της Κυπαρισσίας αλλά φέρεται να είχε κλαπεί στις 17 Νοεμβρίου από το Παγκράτι.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ληστεία έχει σημαντικές ομοιότητες με δύο άλλες _ με στόχο πάλι υποκαταστήματα της Εθνικής _ που σημειώθηκαν στις 25 Ιουνίου 2010 στην Πρέβεζα και στις 15 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο. Η λεία των δύο εκείνων ληστειών ανερχόταν συνολικά σε περίπου 430.000 ευρώ. Και στις προαναφερόμενες ληστείες οι δράστες ήταν δύο που φορούσαν κράνη, κρατούσαν βαριοπούλες και χρησιμοποίησαν κλεμμένη μοτοσικλέτα.

Στην περίπτωση της ληστείας της Πρέβεζας η μοτοσικλέτα είχε κλαπεί από την Πάτρα ενώ σε αυτή του Αγρινίου προέκυψε ότι είχε κλαπεί από το Παλαιό Φάληρο. Η μοτοσικλέτα που εντοπίστηκε μετά τη ληστεία στην Πάτρα μεταφέρθηκε αμέσως στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνει άμεση διερεύνηση για τον εντοπισμό αποτυπωμάτων ή δειγμάτων DNA λόγω του ενδιαφέροντος και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την υπόθεση.

Δευτέρα,

24 Ιανουαρίου: Η δεύτερη ληστεία που έχει κινήσει το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. σημειώθηκε στις 8 το πρωί της Δευτέρας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αιγείρα. Δύο ληστές έφτασαν με τζιπ, κρατώντας καλάσνικοφ και άρπαξαν από το ταμείο 25.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί έμειναν εντυπωσιασμένοι από την ψυχραιμία των δραστών οι οποίοι παρέμειναν μέσα στην τράπεζα για περίπου δέκα λεπτά περιμένοντας να ανοίξει το χρηματοκιβώτιο που διέθετε σύστημα χρονοκαθυστέρησης.

Διέφυγαν με άλλο ΙΧ στο οποίο τους περίμενε τρίτο άτομο, κατευθύνθηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου τους περίμενε και τέταρτο άτομο με ένα μαύρο τζιπ με το οποίο τράπηκαν σε φυγή. Ολα τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν κλαπεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την Αθήνα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ακόμη ότι «μας έχουν εντυπωσιάσει πολλά σημεία αυτής της ληστείας στην Αιγείρα, η οποία δείχνει την αποφασιστικότητα και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ληστών. Είναι εξαιρετικά σπάνιο για μια ληστεία τράπεζας και μάλιστα σε επαρχιακή πόλη να χρησιμοποιούνται τρία ή τέσσερα κλεμμένα αυτοκίνητα. Ακόμη το γεγονός ότι παρέμειναν τόση ώρα μέσα στην τράπεζα και πήραν το ρίσκο να φθάσει η Αστυνομία μάς δείχνει ότι ήταν έτοιμοι για όλα, ακόμη και για να κρατήσουν ομήρους υπαλλήλους ή πελάτες. Θεωρούμε επικρατέστερο σενάριο να είναι έργο ποινικών, όμως ερευνούμε όλα τα ενδεχόμενα».

Ομοιότητες με Αμφίκλεια

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν σοβαρά την περίπτωση οι δράστες της ληστείας στην Αιγείρα να είναι ίδιοι με αυτούς οι οποίοι στις 18 Ιουνίου 2010 λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας με λεία περίπου 250.000 ευρώ. Και πάλι τότε οι δράστες περίμεναν 23 λεπτά να ανοίξει το κεντρικό χρηματοκιβώτιο και ενώ έξω από το υποκατάστημα γινόταν ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ενός ληστή και δύο αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας της περιοχής! Στη συνέχεια για να διαφύγουν οι ληστές κράτησαν δύο γυναίκες ομήρους προκειμένου οι αστυνομικοί να σταματήσουν να τους πυροβολούν. Τη μία γυναίκα την άφησαν αμέσως μόλις επιβιβάστηκαν σε ένα αυτοκίνητο, ενώ τη δεύτερη όμηρο την απελευθέρωσαν κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε ενδελεχή έρευνα αυτού του περιστατικού και έχει εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο εκείνη τουλάχιστον η ληστεία να ήταν έργο αλλοδαπών κακοποιών.

Εξετάζουν άλλες πέντε

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες πέντε ληστείες τραπεζών που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες έχουν απασχολήσει και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Η πρώτη είναι αυτή που σημειώθηκε στις 19 Μαρτίου 2010 στην Alpha Bank στο Σχηματάρι όπου δύο δράστες οι οποίοι φορούσαν κράνη επιτέθηκαν σε υπαλλήλους χρηματαποστολής που έφθανε στην τράπεζα και άρπαξαν 170.000 ευρώ. Ακόμη ειδικό ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει για δύο ληστείες σχεδόν ταυτόχρονα στις 13 Αυγούστου 2010 σε υποκαταστήματα δύο τραπεζών στο Διακοπτό και στα Καλάβρυτα Αχαΐας όπου τέσσερις συνολικά δράστες _ δύο σε κάθε τράπεζα _ άρπαξαν συνολικά 240.000 ευρώ. Τέλος, υπό συνεχή διερεύνηση είναι οι ληστείες που σημειώθηκαν στις 12 Οκτωβρίου 2010 στο Αιγίνιο Πιερίας με στόχους τα υποκαταστήματα της «Εθνικής» και της «Αγροτικής» της περιοχής. Οι δράστες φορούσαν κράνη, κρατούσαν όπλα και χρησιμοποίησαν βαριοπούλες για να σπάσουν τις τζαμαρίες των τραπεζών και να αρπάξουν συνολικά περίπου 230.000 ευρώ.