Με τη Χρυσή Αυγή καλείται πλέον να συμβιώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Η ακροδεξιά πολιτική οργάνωση, η οποία βρισκόταν στο περιθώριο επί σειρά ετών – μάλιστα, είχε διαλυθεί μεταξύ 2005 και 2009-, πέτυχε ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 5,27% στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Στις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου των Αθηνών, όπως ο Κολωνός, το Μεταξουργείο και τα Σεπόλια, η οργάνωση κατέγραψε σημαντικές επιδόσεις, με αποκορύφωμα το 6ο Διαμέρισμα, δηλαδή τα Πατήσια και την Κυψέλη, όπου «χτύπησε» το εντυπωσιακό 8,35%. Ετσι ο γενικός γραμματέας της κ. Ν. Μιχαλολιάκος θα εκπροσωπεί για την προσεχή τετραετία τους δημότες της Αθήνας μέσα από τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμος Αθηναίων αποτέλεσε και τη ναυαρχίδα της επέλασης της Χρυσής Αυγής. Η οργάνωση κατέβασε ψηφοδέλτια σε άλλες τρεις περιοχές: στον Δήμο Θεσσαλονίκης ( Κ. Βασιλικός, 1%) και στις Περιφέρειες Πελοποννήσου ( Θ. Σαμπαζιώτης, 1,44%) και Δυτικής Ελλάδας ( Χρ. Ρήγας, 1,87%).

Πολλοί κάτοικοι περιοχών «ελαττωμένης κυριαρχίας», όπως ο Αγιος Παντελεήμων, έδωσαν την ψήφο τους στην ακροδεξιά οργάνωση αγνοώντας επιδεικτικά τον υποστηριζόμενο (και) από τον ΛΑΟΣ κ. Ν. Κακλαμάνη και τους άλλους υποψηφίους. Και αυτό διότι είναι αφημένοι να διαχειριστούν ένα κολοσσιαίο πρόβλημα μόνοι τους, χωρίς την αρωγή της πολιτείας.

Η εκλογή του κ. Μιχαλολιάκου επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Πρώτη και καλύτερη είναι η αντίδραση πολλών κατοίκων στην ανθρωπιστική κρίση του ιστορικού κέντρου, στην οποία εμπλέκονται χιλιάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες και για τους οποίους δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα. Μάλιστα η απουσία του αρμοδίου υπουργείου Υγείας είναι εδώ και χρόνια θεαματική καθώς δεν εφαρμόζει κανένα πρόγραμμα για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες. Σε όλα αυτά προστίθεται και η διαρκής αύξηση της εγκληματικότητας στις γειτονιές του κέντρου και το θεαματικό έλλειμμα ασφαλείας, το οποίο εσχάτως κάλυψε η ίδια η Χρυσή Αυγή με περιπολίες αλλά και με τραμπουκισμούς στις εν λόγω περιοχές, σύμφωνα με καταγγελίες των κομμάτων της Αριστεράς.

Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης κυκλοφορεί από χθες κείμενο που μιλάει για δεκαπλασιασμό των ποσοστών της (από 0,51% στο 5,3%), ενώ γίνεται καταγγελία για νοθεία της εκλογικής διαδικασίας διά της ψήφου χιλιάδων λαθρομεταναστών στους οποίους διανεμήθηκαν ψηφοδέλτια υποψηφίων αριστερών κομμάτων. Επίσης η οργάνωση επισημαίνει ότι η εκλογική συγκομιδή του κ. Μιχαλολιάκου είναι σχεδόν αντίστοιχη με αυτήν που κατέγραψε στην Περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος του ΛΑΟΣ, βουλευτής Αθηνών κ. Α. Γεωργιάδης. «Είναι προφανής ο φόβος και η αγωνία τουςγιατί αυτό το κίνημα που σήμερα αυξάνεται, ωριμάζει και ενισχύεται, αύριο μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτο» καταλήγει το κείμενο.