Η δίαιτα του…σκότους
Θέλετε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα; Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σβήσετε τα φώτα τη νύχτα! Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η έκθεση σε φως κατά τις νυχτερινές ώρες προκαλεί αλλαγές στον μεταβολισμό και οδηγεί σε συσσώρευση περιττών κιλών ακόμη κι αν το άτομο δεν έχει αυξήσει στο παραμικρό την ποσότητα τροφής που καταναλώνει. Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανακάλυψαν ότι ποντίκια τα οποία εξετίθεντο έστω και σε αμυδρό φως κατά τη διάρκεια της νύχτας επί οκτώ εβδομάδες έλαβαν κατά ένα τρίτο περισσότερο βάρος σε σύγκριση με όσα ακολουθούσαν τον συμβατικό ημερήσιο κύκλο φωτόςσκότους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα ζώα που έμεναν ξύπνια αργά το βράδυ παρουσίαζαν διαφορές στις διατροφικές τους συνήθειες και κατανάλωναν περισσότερη τροφή τη νύχτα, όταν ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Τα νέα ευρήματα ρίχνουν περισσότερο φως στην «επιδημία» της παχυσαρκίας.

Ερχεται το χάπι της μνήμης

Ενα χάπι το οποίο αναμένεται να μας σώσει από όλες εκείνες τις δύσκολες στιγμές κατά τις οποίες ξεχνάμε απλά καθημερινά πράγματα, όπως το πού βρίσκονται τα κλειδιά μας ή το όνομα κάποιου γνωστού μας, αναπτύσσεται από σκωτσέζους επιστήμονες. Το νέο φάρμακο έχει ήδη δοκιμαστεί σε ζώα και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να περάσει σε φάση δοκιμών σε ανθρώπους το επόμενο έτος. Το συγκεκριμένο φάρμακο που έχει την κωδική ονομασία UΟΕ1961 φάνηκε να οξύνει τη μνήμη ηλικιωμένων ποντικών σε τέτοιο βαθμό ώστε να προσφέρει στα ζώα επίδοση σε τεστ μάθησης και μνήμης αντίστοιχη με εκείνη πολύ νεότερων ποντικών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το φάρμακο φάνηκε να έχει τόσο ισχυρή επίδραση έπειτα από μόλις δύο εβδομάδες λήψης του. Αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα σε μία πενταετία και σύμφωνα με τους ειδικούς η χορήγησή του θα ενδείκνυται σε μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα τα οποία εμφανίζουν και συχνότερα κενά μνήμης.

Τα γονίδια κάνουν το σώμα «μήλο» ή «αχλάδι»

Περισσότερες από 30 νέες γονιδιακές παραλλαγές που συνδέονται με την παχυσαρκία και την κατανομή λίπους στο σώμα εντόπισε διεθνής ομάδα ειδικών. Τα νέα ευρήματα, που δείχνουν μεταξύ άλλων τη γενετική βάση η οποία κρύβεται πίσω από το σχήμα του σώματος του κάθε ανθρώπου, μαρτυρούν δηλαδή αν ανήκει στην κατηγορία «μήλο» (εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς) ή «αχλάδι» (εναπόθεση λίπους στην περιοχή των γοφών), εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την παχυσαρκία ή και στην υιοθέτηση καινούργιων διατροφικών συμβουλών ανάλογα με το εκάστοτε γονιδιακό προφίλ. Πάντως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι το γενετικό υπόβαθρο παίζει κάποιον ρόλο στην εμφάνιση παχυσαρκίας, αλλά όχι και τον μοναδικό: οι δικές μας επιλογές- κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης- συνεχίζουν να αποτελούν τους κύριους «ενόχους» για τα περιττά κιλά.

Φάλαινα κολύμπησε τον μισό πλανήτη για να βρει ταίρι

Εκπληκτα έμειναν τα μέλη μεγάλου ερευνητικού προγράμματος όταν διαπίστωσαν ότι μια από τις φάλαινες που παρακολουθούν κολύμπησε περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα αναζητώντας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, σύντροφο. Πρόκειται για την εικονιζόμενη θηλυκή μεγάπτερη φάλαινα, η οποία έχει λάβει την κωδική ονομασία «1363» από τα μέλη του Καταλόγου Μεγάπτερων Φαλαινών Ανταρκτικής (ΑWΗC), ενός ερευνητικού προγράμματος που μελετά τη συμπεριφορά και τις συνήθειες των φαλαινών. Η «1363», που διαθέτει μεγάλες χαρακτηριστικές βούλες στην ουρά, ξεκίνησε το ταξίδι της από τις ακτές της Βραζιλίας και εντοπίστηκε στη συνέχεια στα ανοικτά της Μαδαγασκάρης. Είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί ποτέ να καλύπτει ένα θηλαστικό. Οι μεγάπτερες φάλαινες συνηθίζουν να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους, αλλά όχι μεγαλύτερες από πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα, απόσταση που στο σύνολό της καλύπτουν τα αρσενικά και όχι τα θηλυκά, που κολυμπούν λιγότερο.

Ψυχική απειλή η τηλεόραση για τα παιδιά

Τα παιδιά που περνούν περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων ανεξαρτήτως των επιπέδων φυσικής δραστηριότητάς τους, προειδοποιούν βρετανοί ερευνητές. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα, τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Ρediatrics», έπειτα από παρακολούθηση 1.000 παιδιών ηλικίας 10 και 11 ετών. Οπως συγκεκριμένα προέκυψε οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρού ψυχολογικού προβλήματος ήταν περίπου 60% υψηλότερες σε όσα παιδιά περνούσαν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη σε σύγκριση με συνομήλικά τους παιδιά που περνούσαν λιγότερο χρόνο είτε βλέποντας τηλεόραση είτε παίζοντας με τον υπολογιστή.

«Φάγαμε» τη Γη και θέλουμε άλλη μία

Ακρως ανησυχητική είναι η έκθεση Living Ρlanet Report, την οποία συντάσσουν κάθε δύο χρόνια μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η WWF και η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου. Σύμφωνα με την εφετινή έκθεση, αν ο άνθρωπος δεν σταματήσει την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, σε 20 χρόνια θα τους έχει εξαντλήσει και για να επιβιώσει η ανθρωπότητα θα χρειάζεται πλέον μια… δεύτερη Γη. Η έκθεση αναφέρει ότι ο άνθρωπος απομυζεί τους φυσικούς πόρους του πλανήτη μιάμιση φορά ταχύτερα από τον ρυθμό αναπλήρωσής τους και έτσι ως το 2030 για να υπάρχει τροφή, πόσιμο νερό, αλλά και δυνατότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα, θα πρέπει να υπάρχουν τόσοι φυσικοί πόροι όσοι βρίσκονται σε δύο πλανήτες όπως η Γη. Η έκθεση δημοσιεύτηκε λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο στην Ιαπωνία, στην οποία 190 κράτη θα συζητήσουν το πώς θα μπορέσουν από κοινού να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη και να εμποδίσουν την εξαφάνιση των απειλούμενων ειδών πανίδας και χλωρίδας.