ΛΟΝΔΙΝΟ Μπορεί μετά τις ανακοινώσεις των βάσεων χθες πολλά νεαρά παιδιά να στενοχωρήθηκαν και να απογοητεύτηκαν επειδή δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους τους, αλλά σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς σε βάθος χρόνου η αποτυχία αυτή πιθανόν να αποβεί γι΄ αυτά πολύ χρήσιμη, πιο χρήσιμη ίσως και από μια πιθανή επιτυχία τους.

Οπως υποστηρίζουν ειδικοί της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Ντένβερ, που πραγματοποίησαν σχετική έρευνα, αν γίνει σωστή ερμηνεία και ανάλυση της αποτυχίας θα αποτελέσει έναν χρήσιμο οδηγό για το μέλλον σε αυτόν που απέτυχε. «Διαπιστώσαμε ότι η γνώση που αποκτάται από μια επιτυχία πολλές φορές χάνεται και μάλιστα γρήγορα, ενώ αντίθετα η εμπειρία και η γνώση από μια αποτυχία διατηρούνται για πολλά χρόνια. Δυστυχώς όμως η κοινωνία και ειδικά ο κόσμος των επιχειρήσεων έχει την τάση να αγνοεί την αποτυχία ή να μη δίνει σε αυτήν ιδιαίτερη σημασία. Πολλοί προϊστάμενοι ή εργοδότες αντί να προσπαθούν να δουν και να αναλύσουν τι έφταιξε όταν υπάρξει ένα πρόβλημα ή μια αποτυχία απλώς τα βάζουν με τους υπαλλήλους ή τους απολύουν» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Τelegraph» o καθηγητής Βίνιτ Ντεσάι , επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν βέβαια ότι δεν πρέπει να παρεξηγηθεί η εκτίμησή τους, αφού σε καμία περίπτωση δεν προτείνουν να γίνει κάποιος «κυνηγός αποτυχίας» για να πάρει μαθήματα και να αποκτήσει γνώσεις.