Εντείνεται η αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στα αλεύρια μετά και τη χθεσινή τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, η απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών δεν θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά καθώς η ΕΕ διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών. Ο μηχανισμός του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και κυρίως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου λόγω της επικείμενης- είναι θέμα ημερών- ανατίμησης των αλεύρων έχει τεθεί σε συναγερμό από την περασμένη Δευτέρα και πιέζει τους αλευροβιομηχάνους να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις, τις οποίες θεωρεί αναιτιολόγητες. Παράλληλα υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και συντονισμού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση ενιαίας στάσης απέναντι στο πρόβλημα των ανατιμήσεων. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου άρχισε ήδη τη διενέργεια κοστολογικών ελέγχων στην αλευροβιομηχανία προκειμένου να διαπιστώσει τη βασιμότητα των όσων υποστηρίζει θεωρώντας επιβεβλημένες τις ανατιμήσεις των αλεύρων, και μάλιστα σε ποσοστά που υπερβαίνουν ίσως και το 25%. Παράλληλα, έρευνα άρχισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διαπιστώσει αν η πρώτη ανακοίνωση του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή συνιστά προτροπή για εναρμονισμένη συμπεριφορά.

Το τραγικό πρόβλημα όμως της αλευροβιομηχανίας- και όχι μόνο των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των μεγάλων που δίνουν και τον τόνο του ανταγωνισμού- είναι η χρηματοοικονομική της κατάσταση και η αδυναμία πρόσβασής της στον τραπεζικό δανεισμό. Οπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός «δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα». Εξάλλου, εντός των ημερών πρόκειται να συγκληθεί σύσκεψη με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εξετάσουν το πρόβλημα συνολικά, από την παραγωγή σίτου ως την τελική κατανάλωση.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πηγές της αλευροβιομηχανίας υποστηρίζουν ότι σημαντικές ποσότητες σίτου οι αγρότες και οι έμποροι τις κρατούν στις αποθήκες πιέζοντας για υψηλότερες τιμές- αρνούμενοι να πουλήσουν και στα 22 λεπτά το κιλό. Πάντως από κυβερνητικής πλευράς υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επάρκειας σκληρού σίτου (χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζυμαρικών), δεδομένου ότι η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, ενώ στην αγορά του μαλακού σίτου (χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ψωμιού), που η εγχώρια παραγωγή καλύπτει μόνο το 40% των αναγκών της ελληνικής αγοράς, δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας άμεσα.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως μια αύξηση της τάξεως των 100 ευρώ ανά τόνο αλεύρου, που είναι κατά τι υψηλότερη του 25% επί της τιμής του, θα προκαλέσει ένα νέο ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής, όπως π.χ. το ψωμί και τα ζυμαρικά. Ωστόσο οι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους για αύξηση των τιμών και θεωρούν αδικαιολόγητες τις ανατιμήσεις, ενώ οι αγρότες επισημαίνουν ότι πούλησαν την εφετινή εσοδεία σκληρού σίτου τον περασμένο Ιούλιο σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών- η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας διεθνώς- δεν θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά, επισημαίνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της ΕΕ ανέρχεται σε 280 ως 300 εκατ. τόνους» και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών. Πάντως τη Ρωσία ακολουθεί και η Ουκρανία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής, οι εξαγωγές ως το τέλος του 2010 θα περιοριστούν στους 3,5 εκατ. τόνους και το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κριθαριού διεθνώς και ο έκτος σε μέγεθος εξαγωγέας σίτου. Από τον Ιούνιο του 2009 ως και τον Ιούλιο του 2010 εξήγαγε 21 εκατ. τόνους σιτηρών.