Πέντε λεπτά ελαφριάς δραστηριότηταςστη φύσηκάθε μέρα είναι αρκετά για να ανεβάσουν τη διάθεση και την αίσθηση αυτοπεποίθησης, υπολογίζουν Βρετανοί ερευνητές. Εκτιμούν πως όλοι θα ωφελούνταν από λίγο περπάτημα, ποδηλασία ή κηπουρική, ιδιαίτερα όμως οι νέοι και όσοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες.

«Πιστεύουμε ότι θα υπήρχε μεγάλο όφελος για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το κόστος των υπηρεσιών υγείας, αν όλες οι ομάδες ανθρώπων χορηγούσαν μόνες τους στον εαυτό τους μια θεραπεία πράσινης άσκησης» σχολίασε ο Δρ Τζο Μπάρτον, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ.

Η μελέτη του δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Science and Technology.

Όπως αναφέρει το Reuters, o Μπάρτον και ο συνεργάτης του Ζουλς Πρίτι ήθελαν να επιβεβαιώσουν προηγούμενες έρευνες, που συνέδεαν την ψυχική υγεία με τη σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και να προσδιορίσουν πόσος χρόνος παραμονής στη φύση απαιτείται για να υπάρξουν μετρήσιμα οφέλη.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσεστοιχεία που προήλθαν από δέκα διαφορετικές μελέτες στη Βρετανία, τα οποία αφορούσαν 1.252 άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών. Η ανάλυση εξέτασε διάφορες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η ποδηλασία, το ψάρεμα, η ιππασία και η βαρκάδα.

Στατιστικά, όλες οι πληθυσμιακές ομάδες βρέθηκαν να ωφελούνται από πέντε λεπτά παραμονής στη φύση ημερησίως. Η διαφορά, ωστόσο, ήταν μέγιστη μεταξύ των νέων και των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όσον αφορά τον περιβάλλοντα χώρο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ακόμα και τα πάρκα στις πόλεις αυξάνουν την αίσθηση ευημερίας, αν και η θετική επίδραση είναι μέγιστη σε μεγαλύτερες εκτάσεις με νερά.