Σαν δαρμένος
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουμε, και δεν ξέρω αν υπάρχει βυθός να σταματήσουμε ή θα οδηγηθούμε τελικά σε αβυσσαλέα, εκτός ευρώ, βάθη: σαν δαρμένος ήταν στην οθόνη, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη το απόγευμα από τις Βρυξέλλες ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας· χωρίς χαμόγελα, χωρίς αυτοπεποίθηση, χωρίς πράσινες αναπτύξεις και Δανίες του Νότου- μόνο με τα δανεικά του Νότου.

Ντράπηκα και μας λυπήθηκα, ημερολόγιό μου- τους Ελληνες μας λυπήθηκα και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου προσωπικά· ποιος ξέρει πόσα επιθετικά και προσβλητικά είχε ακούσει λίγο πριν, στις ιδιαίτερες συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους των ισχυρών χωρών και των ισχυρών θεσμών της Ενωσης.

* Οτι όλα είχαν πάει στραβά φαινόταν από τις πρώτες φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα sites των εφημερίδων από την Εκτακτη Σύνοδο το μεσημέρι: στη στημένη οικογενειακή σύνθεση που ήθελε να στείλει το μήνυμα περί «πολιτικής συμπαράστασης» της Ενωσης στη χώρα του χρέους των 300 δισεκατομμυρίων, πόζαραν σε πρώτο πλάνο Τρισέ, Μπαρόζο, Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και στη μέση, αλλά πίσω τους, ο φτωχός συγγενής Γιώργος Παπανδρέου με πικραμένο χαμόγελο. Καμιά σχέση με τον Παπανδρέου του Νταβός που (νόμιζε ότι) έδινε μαθήματα σε οικονομολόγους και δημοσιογράφους. * Ητοι, παραίσθηση ήταν αυτά που έγραφα πριν 14 ημέρες: « ακούγονται σάλπιγγες- όχι της κατά Ρουμπίνι Doomsday αλλά του ιππικού των παλιών καλών γουέστερν που έφθανε πάντα την κατάλληλη στιγμή για να σώσει τους πολιορκημένους όμορφους πρωταγωνιστές από πολεμοχαρείς φυλές σταφιδιασμένων Ινδιάνων ή άγριες συμμορίες αξύριστων ντεσπεράντος:οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να υπογράφουν τσεκ, υπέρ της Ελλάδος, έτσι λέγεται, ημερολόγιό μου ».

* Οι πρωταγωνιστές δεν θεωρούνται όμορφοι και τσεκ δεν υπάρχει: οι Γερμανοί απαντούν «δώκαμε, δώκαμε», ο Σαρκοζί απλώς βρήκε την ευκαιρία να κάνει ξανά επίδειξη του μεγαλείου του με καλοστημένη παράσταση που ο ίδιος ήταν γενναιόδωρος αυτοκράτορας και ο Παπανδρέου φύλαρχος από παλιά γαλλική αποικία να ζητά προστασία- οι Ινδιάνοι-κερδοσκόποι εξακολουθούν να τριποδίζουν γύρω γύρω από το πολιορκημένο καραβάνι ουρλιάζοντας, πυροβολώντας, τοξεύοντας, βέβαιοι ότι σε λίγο οι άμαξες και οι επιβάτες τους θα είναι στη διάθεσή τους.

* Και πάνω στον χαμό, οι ευφυείς βρήκαν την ευκαιρία να πουν ότι το ζήτημα είναι απλό: αν δωροδοκήσουμε τους Γαλλογερμανούς δίνοντας μερικά δισεκατομμύρια για όπλα, θα μας στηρίξουνκαι θα βγάλουν και οι ευφυείς το κατιτίς τους. Πρόκειται για τους ίδιους ευφυείς που δεκαετίες τώρα κερδίζουν το κατιτίς τους βουλιάζοντας όλο και βαθύτερα τη χώρα.

Χρεοκοπημένοι πολιτικοί και τραπεζίτες
Ημερολόγιό μου, είναι δύσκολο να θυμάμαι όλες αυτές τις τράπεζες με τα περίεργα ονοματεπώνυμα αλλά μόλις ένας χρόνος έχει περάσει αφότου το αμερικανικό δημόσιο και το χρηματοοικονομικό κατεστημένο αποφάσισαν να αφήσουν να καταρρεύσει η Lehman Βrothers, ενώ αντίθετα έσωσαν την Βear Stearns και τη Μerril Lynch- αν αντικαταστήσουμε αυτά τα ονόματα με τα ονόματα των χωρών Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, ίσως αυτή η ιστορία του 2008 να είναι ξανά επικαιρότητα το 2010- μάλλον δεν έχουν άδικο όσοι παρομοιάζουν τη χώρα με τη Lehman Βrothers και τους κακοχαρακτηρίζαμε ως τώρα.

Πολλοί είπαν το 2008 « γιατί να χρεοκοπήσει αυτή και όχι η άλλη; », άλλοι αναρωτήθηκαν « γιατί να σώσουμε μόνο δύο και όχι όλες; », και κάποιοι άλλοι « γιατί να μην τις αφήσουμε να χρεοκοπήσουν όλες; »- τέλος πάντων, ο καθένας είχε να πει το μακρύ του και το κοντό του για τις επιλογές αυτές, αλλά σε κάτι συμφωνούσαν όλοι: οι αμοιβές και τα μπόνους των διοικούντων τις χρεοκοπημένες τράπεζες ήσαν απαράδεκτα και ήταν απαράδεκτο να συνεχιστεί η πρακτική να κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια οι άνθρωποι που οδήγησαν το διεθνές οικονομικό σύστημα σε τέτοια κατάσταση- όμως με τους πολιτικούς που οδήγησαν τις χώρες τους στην ίδια κατάσταση, τι θα γίνει;

Γιατί θεωρούμε αίσχος να συνεχίζουν να πλουτίζουν όσοι δημιούργησαν την παγκόσμια κρίση και φυσιολογικό να συνεχίζουν να πολιτεύονται όσοι δημιούργησαν την ελληνική κρίση;

Φυσικά η Νέα Δημοκρατία, ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Αλογοσκούφης (που μόλις άρχισαν να κυβερνούν αισθάνθηκαν Μεγαλέξανδροι που δικαιούνταν να πυρπολήσουν την κατακτημένη Περσέπολη) ευθύνονται για την κατάσταση που βρισκόμαστε- αλλά για την κατάσταση του ελληνικού πολιτικού συστήματος ευθύνεται το ίδιο, ολόκληρο: από το ΛΑΟΣ ως το ΚΚΕ.

* Η ελληνική πολιτική τάξη ενδιαφέρθηκε πρωτίστως για τα προνόμιά της και την εξουσία της, αυτή είναι η πικρή αλήθεια για όλο το πολιτικό φάσμα. Φυσικά, δεν είμαστε οι πολίτες ανεύθυνοι, εμείς τους εκλέγουμε ή τους ανεχόμαστε, όπως και οι μέτοχοι της Lehman είχαν εκλέξει αυτούς που τελικά τους κατέστρεψαν οικονομικά.

Αλλοι γεμίζουν, άλλοι πίνουν
Ομως καμιά ευθύνη δεν αναλαμβάνουν ούτε πρόσωπα, ούτε κόμματα- όλοι με τις αγορές τα βάζουν. Αλλά αν δεν υπήρχαν οι αγορές, την τιμή του ψωμιού και του παντεσπανιού θα την όριζαν οι απανταχού Σαρκοζί και δεν μου φαίνεται πως θα ήταν καλύτερη η κατάσταση.

Αν αναρωτηθούμε για καθένα από τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων « αυτός, τι έχει καταφέρει, τι πέτυχε ως πολιτικός », για το 90% θα αποφανθούμε ότι δεν έχουν καταφέρει απολύτως τίποτα πέραν του να είναι ηγετικά στελέχη, ήτοι έχουν καταφέρει για τον εαυτό τους μόνο πράγματα, όχι για τη χώρα. Τη χώρα την οδήγησαν εκεί που είναι σήμερα- θα καταφέρουν τουλάχιστον να αποφύγουμε τα χειρότερα;

* Αμφιβάλλω αν θα το καταφέρουμε, όταν διαβάζω πως ο σεβάσμιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε: « Εμείς γεμίσαμε το ποτήρι,εμείς θα το πιούμε »- εννοώντας βέβαια ότι εμείς θα πιούμε το πικρό ποτήρι της ανεργίας και της λιτότητας που μας γεμίζει η κυβέρνηση: ο ίδιος θα συνεχίσει να αντιπροεδρεύει, γιατί καμιά ευθύνη δεν έχει για εδώ που φθάσαμε. Οπως δεν είχαν ευθύνη και οι πρόεδροι-αντιπρόεδροι των τραπεζών που χρεοκόπησαν. * Και η κυρία Κατσέλη, που προειδοποιούσε ότι « αν δώσεις το ένα χέρι στις αγορές, θα σου κόψουν και το άλλο », τώρα προειδοποιεί ότι, αν χρειαστεί, « θα κοπεί ο 14ος μισθός ». Αν, αντί να λέει αποφθέγματα που θα μείνουν στην ιστορία της οικονομικής επιστήμης, φρόντιζε να μη δώσει 60 εκατομμύρια ευρώ στους λιμενεργάτες ως δώρο επειδή της ευχήθηκαν «σιδεροκέφαλη» για την ανάληψη του υπουργείου της, αν έδειχνε πως έχει συνείδηση των προβλημάτων πριν τρεις μήνες- μήπως σήμερα ήταν καλύτερη η κατάσταση; Μήπως, αν διαφορετική ήταν η στάση της κυρίας Κατσέλη και άλλων πολλών, οι αγορές και οι ενωσιακοί πολιτικοί είχαν πεισθεί πως έχουμε κυβέρνηση σοβαρή που θα τα βγάλει πέρα;

Δύσκολη Σαρακοστή
Τελευταίες Απόκριες, τελευταία πάρτι και χοροί μεταμφιεσμένων, έρχονται και τα Κούλουμα να ξεδώσουμε με αετούς και βόλτες στις εξοχές- αν μας αφήσει ο καιρός-, θα ξεχάσουμε για λίγο τη δεινή κατάσταση που βρισκόμαστε.

* Ομως εγώ ανησυχώ που ο «δαρμένος» πρωθυπουργός μας έγινε αμέσως τιμητής και κατήγορος μόλις βρέθηκε μεταξύ των ιθαγενών ψηφοφόρων του· είναι δυνατόν να δηλώνει ότι « είμαστε μέλος της Ευρωζώνης και ήταν αναγκαίο να αποφασίσει η Ευρώπη τι θέλει »- υπάρχει μεγαλύτερη εκχώρηση κυριαρχίας από αυτή που εμπεριέχεται σε αυτή τη φράση; Ολα θα τα κάνουν οι Ευρωζωναίοι, ώστε εμείς απερίσπαστοι να επιδιδόμαστε σε τσαμπουκάδες με τους γείτονες, να τους υποδεικνύουμε ποιοι είναι, πώς λέγονται, ποια γλώσσα μιλάνε;

Και πώς είναι δυνατόν να αναφέρει ότι « υπήρξαν εικασίες διεθνώς που δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης »- τα περί προσφυγής στην Κίνα για δανεισμό δεν τα έγραφαν ελληνικές εφημερίδες πολύ πριν τα γράψουν οι ξένες, επειδή τα έλεγαν κυβερνητικές πηγές που ήθελαν να σπάσουν τον τσαμπουκά των ευρωαγορών;

Και είναι δυνατόν να λέει ο πρωθυπουργός ότι υπήρξε έλλειψη συντονισμού των οργάνων της ΕΕ, ότι υπήρξαν « πολλαπλοί γιατροί με διαφορετική συνταγογράφηση πάνω από τον ασθενή που λέγεται Ελλάδα »; Τέσσερις μήνες τώρα για τις διαφορετικές συνταγές των Λούκας Κατσέλη, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Χρήστου Παπουτσή, Βάσως Παπανδρέου και άλλων σοφών οικονομολόγων, δεν ακούμε; Αυτές δεν παρέλυσαν την κυβέρνηση; Αυτές δεν ενίσχυσαν τη δυσπιστία των δανειστών μας;

Για μια ακόμη φορά οι ξένοι φταίνε; Ο πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο όταν λέει ότι « Κάποιοι απομύζησαν μέχρι εκεί που δεν πάει το κράτος,και σηκώθηκαν και έφυγαν δίχως ίχνος ντροπής », και όταν καταγγέλλει ότι « λεηλατούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή »- αλλά αυτά που καταλογίζει στην ΕΕ βαρύνουν την κυβέρνησή του.

* Τέλος πάντων· ας ετοιμαστούμε για τα Κούλουμα και τους χαρταετούς, ας χαρούμε τούτες τις ημέρες ακόμα και αν ο καιρός είναι κακός, γιατί η Σαρακοστή που ακολουθεί θα είναι πολύ άσχημη, πολύ ζόρικη, ημερολόγιό μου.

Diodorus@tovima.gr

Ελληνική οικονομία:

Σχέδιο Α«΄Η αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Σχέδιο Β «΄Η αλλάζουμε ή μας βουλιάζουνε».

Σχέδιο Γ «Πατώνεις;;;».

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, @hotmail. com

***
Με δεδομένη την περίφημη φράση-σύνθημα του ΓΑΠ«ή αλλάζουμεή βουλιάζουμε» πληροφορούμαι ότι οι περί τα οικονομικά ασχολούμενοι της κυβέρνησης αναλώνονται σε συστηματική μελέτη του Αρχιμήδη, ελπίζοντες να ανακράξουν «εύρηκα»στην αναζήτηση δανεικών για την κάλυψη των αναγκών του γκουβέρνου. Πολλοί άσπονδοι φίλοι μας, από την άλλη, πιστεύουν ότι με την πάροδο τόσων αιώνων η αρχή του σοφού έχει μεταποιηθεί σε«παν σώμα εμβαπτιζόμενο εντός ύδατος και μη επανεμφανιζόμενοθεωρείται απολεσθέν…».

ο εκ ξάνθης 8

***
Στο εσωτερικό φορομπηχτικά μέτρα, στο εξωτερικό εναγκαλισμοί με τον δεξιό Σαρκοζί- τελικά, ούτε μέσα ούτε έξω πάμε καλά.

Γ.Κ, @otenet.gr

***
Τώρα εξηγείται γιατί αναγκάζονται τα δικά μας τα παιδιά, μη βρίσκοντας χώρο εδώ, να ξενιτευτούν στη Γερμανία για να φυλακιστούν- αφού πρώτα δεχθούν ευχαριστήριες επιστολές. Το λέει ο κ. Καρατζαφέρης και η παρέα του: oι φυλακές είναι γεμάτες από αλλοδαπούς.

Στάθης Ζαφειρόπουλος, Πειραιάς

***
Οι Ευρωπαίοι διαβάζουν για συνεργασία RompuyGreece και ησυχάζουν. Εμεις που ξέρουμε (τα) Ελληνικά το διαβάζουμε: Ρόμπαη Ελλάδα και δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς…

Δημήτριος Τσεχίας

ΥΓ.: Αναξιόπιστοι ήμασταν πάντα, απλώς τούς είχαμε «ψήσει» ότι είμαστε και αναξιοπαθούντες. Εφτασε η στιγμή τού «τέρμα τα δίφραγκα» και από ΄δω και πέρα το κόβουμε ποδαράτο (και έχει κι ανηφόρα).