«Ο πλανήτης Ερμής φαινόταν διά γυμνού οφθαλμού από τους αρχαίους, όπως φαίνεται και σήμερα, μόνο όταν βρισκόταν χαμηλά στον ορίζοντα, όπου περιδιάβαινε στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ μέρας και νύχτας. Ο γρήγορος Ερμής είτε ανάγγελνε τον Ηλιο κατά την αυγή ή τον κυνηγούσε κατά το σούρουπο». «… ο θεός Ερμής ενεργούσε ως μεσάζων και διέσχιζε τα βασίλεια των ζωντανών και των νεκρών, οδηγώντας τις ψυχές στον Αδη… Είτε ο μύθος έδωσε στον πλανήτη το όνομα του θεού είτε η συμπεριφορά του πλανήτη γέννησε τους μύθους που περιέβαλλαν τον θεό, σε κάθε περίπτωση η σύνδεση του πλανήτη με τον θεό Ερμή αποτελούσε γεγονός ήδη από τον πέμπτο αιώνα π.Χ.».

«Η Ιστάρ μεταμορφώθηκε σε Αφροδίτη, την ενσάρκωση του έρωτα και της ομορφιάς κατά τους αρχαίους Ελληνες. Εγινε η Αφροδίτη των Ρωμαίων και δοξάστηκε από τον ιστορικό Πλίνιο γιατί έρανε τη Γη με μια ζωτική δροσιά προκειμένου να διεγείρει τη σεξουαλικότητα των γήινων πλασμάτων. Στην Κίνα, η Αφροδίτη συνδυάζει το ανδρικό και το γυναικείο φύλο…».

Τα παραπάνω αποσπάσματα, τα οποία μπορεί να διαβάσει κανείς στις σελίδες 40 και 63 του βιβλίου της Dava Sobel «Πλανήτες», είναι ενδεικτικά του ύφους της συγ γραφέως. Χάρη σε αυτό το ύφος, η Sobel πετυχαίνει να κάνει αξιοδιάβαστο ένα βιβλίο το οποίο, λόγω θέματος, θα διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο να μοιάζει με βαρετό σχολικό εγχειρίδιο. Ετσι, σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε, πληροφορούμαστε ότι το 99,9% της μάζας του ηλιακού συστήματός μας εντοπίζεται στον Ηλιο ή ότι το φως ταξιδεύει με ταχύτητα μόλις μερικών μιλίων τον χρόνο κοντά στο κέντρο του Ηλιου ή ότι οι μεγάλοι κρατήρες του Αρη φέρουν ονόματα επιστημόνων, ενώ οι μικροί ονόματα πόλεων με πληθυσμό μικρότερο των 100.000 κατοίκων.

Διατηρώντας λοιπόν άθικτη την επιστημονικότητα, η Sobel μάς οδηγεί σε ένα ταξίδι στα άστρα, απ΄ όπου δεν λείπει τίποτε: ούτε η ιστορία, ούτε η μυθολογία, ούτε οι προσπάθειες και τα ονόματα των επιστημόνων που μελετούν τους πλανήτες, ούτε καν η αστρολογία. Ισως το καταλληλότερο βιβλίο για να αρχίσει κανείς την «περιπλάνησή» του στον Γαλαξία μας και σίγουρα δώρο που θα «πιάσει τόπο» σε κάθε μαθητική και φοιτητική βιβλιοθήκη.

soufleri@tovima.gr