Στα «ψιλά» του νόμου 3610/2007, σε ένα άρθρο αυτού του νόμου με τίτλο «Αλλες διατάξεις», παρεισέφρησε η εξής φορολογική μεταβολή: «Ο συντελεστής που ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 13 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μειώνεται από είκοσι τοις εκατό (20%) σε δέκα τοις εκατό (10%)».

Ποιος άραγε από τους φορολογούμενους πολίτες αντιλήφθηκε τι σημαίνει αυτή η διάταξη και ποια «λιμοκτονούσα» επαγγελματική τάξη ευνόησε, αφού με τη μεταβολή που έγινε μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση αυτής της επαγγελματικής τάξης κατά 50%; Είμεθα βέβαιοι ότι ελάχιστοι υπήρξαν εκείνοι που αξιολόγησαν επαρκώς τη σημασία και το εύρος της μεταβολής που έγινε. Την απλοχεριά της πολιτείας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Με τη διάταξη αυτή μειώθηκε λοιπόν κατά 50% ο συντελεστής της αυτοτελούς φορολογίας με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα που αποκτούν όσοι ασχολούνται με την εκμετάλλευση δρομώνων ίππων (!). Διάταξη αναμφίβολα «φωτογραφική», με την οποία ευνοήθηκε σκανδαλωδώς μια επαγγελματική τάξη που είναι βέβαιον ότι δεν πένεται, ενώ από κάποιους υποστηρίζεται ότι με τη διάταξη αυτή ευνοήθηκε συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Δεν ξέρουμε αν ο ισχυρισμός αυτός είναι αληθής. Εμείς τον αγνοούμε.

Η πιο πάνω επαγγελματική τάξη δεν φοροδιαφεύγει, καταβάλλει τους φόρους που έχουν νομοθετηθεί. Ωστόσο αυτοί οι φόροι δεν ανταποκρίνονται στη φοροδοτική της ικανότητα. Φοροαποφεύγει. Η φοροδιαφυγή συντελείται με την παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ η φοροαποφυγή συντελείται χωρίς να παραβιάζεται η νομοθεσία. Ωστόσο και οι δύο αυτές ενέργειες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: τη διαφυγή φορολογικών εσόδων.

Ποιες κατηγορίες πολιτών φοροαποφεύγουν; Ων ουκ έστιν αριθμός. Οσοι φορολογούνται αυτοτελώς, όσοι φορολογούνται με ειδικούς τρόπους, όσοι φορολογούνται με μικρούς αναλογικούς συντελεστές και όχι με την κλίμακα φόρου. Ας απαριθμήσουμε κάποιες από τις κατηγορίες αυτές. Κατ΄ αρχήν, οι βουλευτές και οι συνταξιούχοι βουλευτές. Με βάση το Ζ Δ Ψήφισμα του 1975, φορολογούνται αυτοτελώς για την αποζημίωση και τη σύνταξη που τους καταβάλλεται. Οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες φορολογούνται αυτοτελώς για τις πάσης φύσεως παροχές που παίρνουν, οι ποδοσφαιριστές, οι καλαθοσφαιριστές, οι προπονητές, οι ταξιτζήδες, όσοι εκμεταλλεύονται φορτηγά αυτοκίνητα ΔΧ ή λεωφορεία ενταγμένα σε ΚΤΕΛ, όσοι εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα δωμάτια, το ιπτάμενο προσωπικό της Πολιτικής Αεροπορίας, οι αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού (συντελεστής 3%) κ.ο.κ.

Κανένας από τους πιο πάνω ειδικούς-προνομιακούς τρόπους φορολογίας δεν δικαιολογείται από κοινωνικές ή οικονομικές σκοπιμότητες. Οι φορολογούμενοι που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές καταβάλλουν τους φόρους νομίμως, αλλά όχι με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα. Ποιος άραγε φταίει για το σημερινό δημοσιονομικό «κατάντημα»; Ποιος άλλος από αυτούς που κυβέρνησαν τα τελευταία τριάντα χρόνια.