Αλλαγές στην Αspis Βank

Προς αλλαγή μετοχικής σύνθεσης οδεύει η Αspis Βank μετά την απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου. Συγκεκριμένα η διοίκηση της Αspis Βank επισπεύδει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ με την κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσα στην εβδομάδα, του Ενημερωτικού Δελτίου. Με την αύξηση εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το ποσοστό που ελέγχει ο κ. Π. Ψωμιάδης μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου, το οποίο …

Αλλαγές  στην Αspis  Βank | tovima.gr

Προς αλλαγή μετοχικής σύνθεσης οδεύει η Αspis Βank μετά την απόφαση ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου. Συγκεκριμένα η διοίκηση της Αspis Βank επισπεύδει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ με την κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μέσα στην εβδομάδα, του Ενημερωτικού Δελτίου. Με την αύξηση εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το ποσοστό που ελέγχει ο κ. Π. Ψωμιάδης μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου, το οποίο ξεπερνά το 60%, καθώς μετά την ανάκληση της άδειας των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια, ο βασικός μέτοχος δεν θα είναι σε θέση να καταβάλει τα χρήματα που αναλογούν για να διατηρήσει το μερίδιό του. Από την πλευρά της η διοίκηση της Αspis Βank εμφανίζεται να έχει προχωρήσει σε αναζήτηση επενδυτών. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εξελίσσεται σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 23ης Ιουλίου. Πάντως, παρά τα «λουκέτα» των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου, η Αspis Βank δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα στη λειτουργία της. Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, εμφανίζει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που ξεπερνά το 8% και ικανοποιητική ρευστότητα. Επιπλέον η ΕΠΕΙΑ έχει μπλοκάρει τις καταθέσεις των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου στην τράπεζα.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα εδώ και έναν χρόνο περίπου έχει επισημάνει στην Αspis Βank την ανάγκη να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και παρά τη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου τον περασμένο Ιούλιο, ακόμη δεν έχει γίνει κάτι καθώς η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κεντρική τράπεζα στην κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στις αρχές του έτους, είχε ασκήσει πιέσεις στον βασικό μέτοχο για μετοχική συνεργασία με μεγάλη ιδιωτική τράπεζα. Οι προσπάθειες δεν απέδωσαν και ως αιτία αναφέρονται οι υπερβολικές τιμές στις οποίες εμφανίζονται, στα βιβλία των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου, οι μετοχές της Αspis Βank.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk