Μικρά και επί Παντός

Μικρά και επί Παντός | tovima.gr

▅ Απαραίτητη η βιταμίνη D στους εφήβους

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έλλειψη της βιταμίνης D στις εφηβικές ηλικίες συνδέεται με την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης και αύξηση του σακχάρου, τα οποία αποτελούν προάγγελο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η βιταμίνη D (η λήψη της γίνεται κυρίως μέσω της έκθεσης στον ήλιο) είναι απαραίτητη για να διατηρούνται τα οστά σε καλή κατάσταση. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Ηopkins διεπίστωσαν ακόμη ότι οι έφηβοι που πήραν μέρος στην έρευνα και έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, το οποίο συνδέεται με τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να επιβεβαιωθεί κατά πόσον η λήψη περισσότερης βιταμίνης θα διαφοροποιούσε το αποτέλεσμα.

▅ Είναι το αλάτι «ναρκωτικό»;

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση ερευνητών στις ΗΠΑ που υποστηρίζουν ότι το αλάτι (φωτογραφία) όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί εξάρτηση ανάλογη με αυτή των ναρκωτικών ουσιών. Διεπίστωσαν επίσης ότι η έλλειψη άλατος μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει μελαγχολία, ακόμη και κατάθλιψη. Ισως έτσι εξηγείται γιατί ορισμένοι αισθάνονται την ανάγκη να προσθέτουν αλάτι ακόμη και σε άκρως αλατισμένες τροφές, όπως τα τσιπς.

▅ Ενα ποτήρι νερό σύμμαχος στα διαγωνίσματα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εast London υποστηρίζουν ότι υπάρχει ένας απλούστερος, πιο υγιεινός αλλά και πιο οικονομικός τρόπος για να ενισχύσει κάποιος τις νοητικές δυνατότητές του όταν πρόκειται να γράψει ένα διαγώνισμα ή να λάβει μέρος σε εξετάσεις, από την κατανάλωση διαφόρων χημικών ουσιών που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό και υπόσχονται «ντοπάρισμα» του εγκεφάλου. Σε έρευνες που πραγματοποίησαν σε παιδιά διεπίστωσαν ότι τα παιδιά που έπιναν ένα ποτήρι νερό πριν από την εξέταση είχαν 34% καλύτερη απόδοση από εκείνη όσων δεν είχαν πιει. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νερό βελτιώνει τη ροή των πληροφοριών ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, ενώ μια πιο απλοϊκή εξήγηση που δίνουν είναι ότι τα παιδιά που έχουν πιει νερό δεν διψούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης και παραμένουν απόλυτα συγκεντρωμένα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk