Oργισμένες αντιδράσεις προκαλεί η προχθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να «αθωώσει» τον Μητροπολίτη πρώην Αττικής κ. Παντελεήμονα για τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης, του σκανδαλισμού των πιστών και της πλεονεξίας. Χθες ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την απόφαση της Συνόδου και να ανακοινώσει την πρόσληψη ειδικών εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς πλέον εκφράζονται φόβοι για την επιστροφή του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού κ. Παντελεήμονος στη Μητρόπολη Αττικής, από την οποία είχε απομακρυνθεί το 2005 ύστερα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου και εισήγηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

«Τον αθωώσαμε» φώναζε περιχαρής, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Νικόδημος μερικά λεπτά μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου που συνήλθε υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελετίου και η οποία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, «αφού μελέτησε τον σχετικό ανακριτικό φάκελο,κατέληξε με ψήφους 7 προς 5 στην κατά πλειοψηφία απόφασηότι δεν προκύπτουν από τον φάκελο επαρκείς ενδείξεις ενοχής κατά του εγκαλουμένου Αρχιερέως και έθεσε την κανονική υπόθεση στο αρχείο». Η συνεδρίαση του δικαστηρίου ήταν ιδιαίτερα έντονη και είς εκ των Αρχιερέων, θέλοντας να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες, φέρεται να δήλωσε στον πρόεδρο: «Τελείωνε,έχεις μία ψήφο και εμείς είμαστε η πλειοψηφία». Το γεγονός προκάλεσε ανακούφιση στους συνεργάτες του κ. Παντελεήμονος, οι οποίοι χαρακτήριζαν την απόφαση της Συνόδου κόλαφο για την πολιτική Δικαιοσύνη, που καταδίκασε με δύο αποφάσεις τον κ. Παντελεήμονα για υπεξαίρεση ύψους 198.000 ευρώ. Μάλιστα εκτιμούσαν ότι η αίτηση αναίρεσης που έγινε από τον Ιεράρχη κατά των αποφάσεων των δικαστηρίων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα γίνει αποδεκτή από τον Αρειο Πάγο.

Οι πληροφορίες για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου προκάλεσαν αντιδράσεις, με πρώτη αυτή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, ο οποίος χθες το πρωί που ενημερώθηκε επισήμως δήλωσε στους Μητροπολίτες ότι «η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη,διότι μόνον έτσι θα δινόταν η ευκαιρίανα αποκαλυφθεί η αλήθεια μέσα από τις δικαστικές διαδικασίες με μαρτυρικές καταθέσεις». Ο κ. Ιερώνυμος ενημερώθηκε το βράδυ της Δευτέρας για την απόφαση του δικαστηρίου να θέσει στο αρχείο την υπόθεση από τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως ενώ βρισκόταν στο δείπνο που παρέθετε ο ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα για τη γιορτή της Ορθοδοξίας στα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Αμέσως οι στενοί του συνεργάτες άρχισαν να συσκέπτονται, καθώς γνώριζαν τα προβλήματα που μπορούσαν να δημιουργηθούν, τόσο στην εικόνα του κ. Ιερώνυμου και της Ιεραρχίας όσο και αυτής ακόμη της Εκκλησίας.

Χθες το πρωί που η Σύνοδος συνεδρίαζε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου, οι συνεργάτες του εξέφραζαν τον προβληματισμό τους, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που φοβούνταν ότι μπορεί να φανεί πως ο ίδιος βρισκόταν πίσω από την απόφαση ή ότι οι Αρχιερείς δεν αποδέχονται τις απόψεις του. Υστερα από αυτό πρότεινε και έγινε ομόφωνα αποδεκτό να προσληφθούν ειδικοί εμπειρογνώμονες προκειμένου να εξεταστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την απόφαση της Συνόδου.

Σ υγκεκριμένα, τρία είναι τα ζητήματα που σήμερα απασχολούν τον Αρχιεπίσκοπο: αν ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής μπορεί να επιστρέψει στον θρόνο του, αφού μετά το απαλλακτικό βούλευμα της Ιεράς Συνόδου θα πρέπει να αρθεί η απόφαση απομάκρυνσής του, που έλαβε το 2005 η Ιερά Σύνοδος και για την οποία εκδόθηκε σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αν ο κ. Παντελεήμων είναι σχολάζων αρχιερέας ή εν ενεργεία και αν πρέπει να καταργηθεί ο τοποτηρητής της Μητρόπολης, που είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος. Ακόμη, πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται τι θα γίνει αν ο Αρειος Πάγος δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα αναίρεσης του Μητροπολίτη και τότε, σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, θα πρέπει να καθαιρεθεί.